Μην ξεχνάς
Όταν σε λέω λεβεντιά μην ξεχνάς πως είσαι μαλάκας
όταν σε λέω γλύκα μου μην ξεχνάς τι ξυλάγγουρο είσαι
όταν μου λες πως μ’αγαπάς μην ξεχνάς τα παζάρια που προηγήθηκαν
και μη θαρρείς πως είσαι τίποτα
επειδή σε προσκυνώ
Ντίνος Χριστιανόπουλος ‘Μην ξεχνάς’
Από τη συλλογή ‘Το κορμί και το σαράκι’
*********************************************************************
Όταν σε λέω λεβεντιά

μην ξεχνάς πως είσαι μαλάκας

Να θυμάσαι. Σε παρακαλώ. Να θυμάσαι. Μην ξεχνάς. Τα καλά και τα άσχημα. Όσες φορές έφταιξες κι όσες έφταιξα κι εγώ. Κι όταν σε κοιτάω μην ξεχνάς αυτά που έχω συγχωρήσει και τις στιγμές που χαραμίστηκαν. Μην νομίζεις πως ξεχνώ. Επιλέγω να σε κοιτάξω χαμογελώντας και να δω το χαμόγελό μου να καθρεφτίζεται στο δικό σου. Γιατί θέλω εσένα. Όπως είσαι ακριβώς. Μα δεν είσαι μόνο αυτό που βλέπω, είσαι κι άλλα πολλά που θα σκάσουν σαν βόμβες δίπλα μας τις λάθος στιγμές. Γιατί τα ξέχασες και τ’ άφησες στην άκρη. Φέρε τα πίσω. Τα θέλω. Είναι κομμάτι σου. Μην τα ξεχνάς. Ό,τι κι αν γίνει μην ξεχνάς.

όταν σε λέω γλύκα μου

ξεχνάς τι ξυλάγγουρο είσαι

Μην ξεχνάς τι είσαι. Επειδή σε προσφωνώ μ’ έναν γλυκό τρόπο, δεν σημαίνει πως ξεχνώ τι κρύβεις μέσα σου. Μην παρασύρεσαι από τα λόγια μου και μη ξεχνάς τα αρνητικά που κουβαλάς, γιατί κι αυτά είναι κομμάτι σου. Θυμήσου τι είσαι και μην αναλώνεσαι μόνο στα γλυκόλογα. Αυτά είναι παροδικά και τη κρύβουν την αλήθεια. Κοίτα καλά την αλήθεια μέσα σου και μη βρεθείς μια μέρα δίπλα μου έχοντας ξεχάσει τι ήσουν πριν με γνωρίσεις.

όταν μου λες πως μ’αγαπάς

μην ξεχνάς τα παζάρια που προηγήθηκαν

Το ‘σ’ αγαπώ’ μη το σκορπάς έτσι άδικα. Μη το αφήσεις να γίνει συνήθεια. Να μη σε παρασσύρει. Και να μην ξεχνάς τι έχει προηγηθεί. Είναι σημαντικό να θυμάσαι τα περασμένα. Θυμήσου και τη παραμικρή λεπτομέρεια. Έχει σημασία, θα το δεις. Τώρα που στο λέω δεν είσαι να το καταλάβεις, μα πίστεψέ με μια μέρα σίγουρα θα το καταλάβεις, και μάλιστα τόσο αναπάντεχα που θα ξαφνιαστείς κι εσύ ο ίδιος. Μη τα ξεχνάς λοιπόν, αλλά μη προσκολλάσαι κιόλας. Μην είσαι αυστηρός, όπως ούτε εγώ είμαι. Ας μην αναλωθούμε στα παζάρια που κάναμε, μόνο να τα θυμόμαστε καλά ως συμβουλή και σοφία για το μέλλον, και τότε το σ’ αγαπώ θα έχει μεγαλύτερη αξία και σίγουρα πιο αληθινή.
και μη θαρρείς πως είσαι τίποτα
επειδή σε προσκυνώ
Ακόμα κι όταν τα μάτια μου σου λένε με τόση σιγουριά πως είσαι τα πάντα για μένα, προσπάθησε έστω και λίγο να τα αγνοήσεις. Δεν είσαι τίποτα και δεν είμαι τίποτα. Εμείς δίνουμε νόημα και αξία στους ανθρώπους. Πόση αξία έχουμε απλά σαν ύπαρξη; Είσαι λοιπόν τα πάντα και το τίποτα. Είμαι η γλυκιά μελωδία και ο θόρυβος μαζί. Γι’ αυτό λοιπόν μη θαρρείς πως είσαι τίποτα επειδή σε προσκυνώ. Είσαι τα πάντα. Για μένα. Προς το παρόν τουλάχιστον. Γιατί κάποια στιγμή οι άνθρωποι χωρίζουν και γίνονται πάλι το τίποτα.

Σχόλια