Την εβδομάδα που μας πέρασε, συναντήσαμε την Τζωρτζίνα Καπράλου, curator του TEDxAUEB. Η ίδια μας μίλησε για το TEDxAUEB, μας εξήγησε τι σημαίνει για εκείνη η “αδράνεια”, το θέμα του φετινού TEDxAUEB και πως συνεχίζεται η επιτυχημένη αυτή πρωτοβουλία για τρίτη χρονιά.

1. Πες μας λίγα πράγματα σε εσένα σε σχέση με την ΑΣΟΕΕ

Είμαι 5ο έτος στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Δυστυχώς, δεν προλαβαίνω να πηγαίνω στην σχολή αρκετά, γιατί ασχολούμαι με συνέδρια και φεστιβάλ αρκετά συχνά. Έχω δουλέψει στο Athens Video Art Festival, όπου ήμουν υπεύθυνη των πωλήσεων και των χορηγιών. Είμαι στην ομάδα του TEDxAUEB από το 2012, όταν δημιουργήθηκε η ομάδα για το πρώτο συνέδριο, το TEDxAUEB 2013. Καθώς εκείνη την περίοδο ήμουν γεμάτη ενέργεια, ήθελα να διεκδικήσω κάθε ευκαιρία και μου είχε φανεί πολύ ωραία η ιδέα του “Ideas worth spreading”. Αποφάσισα λοιπόν να μπω στην οργανωτική ομάδα του TEDxAUEB από την πρώτη χρονιά.

2. Τι σε παρακίνησε να αναλάβεις ως curator στο TEDxAUEB και πως είναι αυτή η εμπειρία;

Καταρχάς δεν το είχα βάλει σκοπό να αναλάβω αυτή την θέση. Παρόλα αυτά όταν με προσέγγισαν πέρυσι, το θεώρησα εξαιρετική ευκαιρία. Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχω εμπειρία 2 χρόνων από την διοργάνωση του TEDxAUEB, καθώς είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθεις διαφορετικά σε αυτή την θέση. Επιπλέον, μέσα από αυτό, δεν έχω μόνο την δυνατότητα να αποκτήσω εμπειρία, νέες δεξιότητες και να γνωρίσω καινούργια άτομα, αλλά έχω την ευκαιρία να διοργανώσω, μαζί με την ομάδα μου, κάτι διαφορετικό. Καθώς πλέον υπάρχουν αρκετά TEDx events στην Αθήνα, το θεώρησα και μια πρόκληση ως προς τον εαυτό μου ώστε το TEDxAUEB να ξεχωρίσει.

Η εμπειρία ως curator είναι πολύ σκληρή και είναι τεράστια η πρόκληση. Έχω ζήσει πολύ έντονες στιγμές, στιγμές που με έχει πάρει από κάτω ή δεν ήμουν σίγουρη για τον εαυτό μου. Από την άλλη, υπήρχε μια ισορροπία, υπήρχαν και στιγμές που έλεγα ότι θα κάνουμε όντως κάτι αυθεντικό. Το όραμα της ομάδας μας φέτος είναι να δημιουργήσουμε κάτι αυθεντικό και δημιουργικό, γιατί θέλουμε να δώσουμε ερεθίσματα στους φοιτητές της ΑΣΟΕΕ και όχι μόνο. Με την έννοια αυθεντικότητα αναφέρομαι στο να είσαι ο εαυτός σου, να κάνεις κάτι πρωτότυπο.

3. Έχεις παρακολουθήσει άλλες εκδηλώσεις TEDx;

Έχω παρακολουθήσει το TEDxAthens, το TEDxAcademy και το TEDxNTUA και μακάρι να είχα παρακολουθήσει και άλλες εκδηλώσεις. Έχω μείνει πολύ ικανοποιημένη γιατί όλο και περισσότερα άτομα έχουν αρχίσει να μαθαίνουν τον θεσμό του TED.

4. Τι ξεχωρίζει το TEDxAUEB φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες εκδηλώσεις;

Όταν αναλαμβάνεις μία εκδήλωση TEDx, έχεις έναν περιορισμό 100 ατόμων. Από την στιγμή όμως που στείλαμε τον εκπρόσωπο και επιστημονικό υπεύθυνο του TEDxAUEB, κ. Ιωάννη Νικολάου, να παρακολουθήσει το TED Global, δίνεται η άδεια από το TED για να έχουμε απεριόριστο αριθμό θεατών. Αυτό ξεκίνησε επειδή είδαμε μια τεράστια ζήτηση τα τελευταία χρόνια, την οποία δεν μπορούσαμε να καλύψουμε λόγω του περιορισμού των 100 ατόμων. Αναγκαστικά δηλαδή, έπρεπε να “κόψουμε” κάποια άτομα. Φέτος, αυτός ο περιορισμός δεν υπάρχει πλέον, οπότε μπορούμε να μοιραστούμε με περισσότερο κόσμο την εμπειρία του TEDx. Επιπλέον, το TEDxAUEB είναι τόσο το πρώτο πανεπιστημιακό TEDx που έχει αυτή την άδεια στην Ελλάδα, όσο και γενικότερα το πρώτο TEDx σε πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, καθώς η πρώτη εκδήλωση έγινε τον Μάρτιο του 2013.

5. Τι σημαίνει για εσένα το θέμα του φετινού TEDxAUEB, “Αδράνεια”;

Το ερέθισμα το όποιο μας έδωσε την ιδέα του θέματος ήταν η παρατήρηση ενός φαινομένου μέσα στην κοινότητα των φοιτητών μας: πάρα πολλοί προσπαθούμε να προλάβουμε, αλλά δεν ξέρουμε τι ακριβώς πρέπει να προλάβουμε, απλά μας παρασύρει το σύστημα. Προσπαθούμε να προλάβουμε να τελειώσουμε ένα πράγμα για να κάνουμε κάτι άλλο, μετά βλέπουμε τους άλλους να κάνουν κάτι ακόμα και προσπαθούμε να το προλάβουμε και αυτό. Τελικά, δεν κάνουμε ποτέ ένα βήμα πίσω για να αναρωτηθούμε εάν όντως μας αρέσουν όλα αυτά που κάνουμε, εάν θέλουμε πραγματικά να τα κάνουμε, εάν είναι δική μας επιλογή. Από εκεί λοιπόν αντιληφθήκαμε πως αυτό είναι κάτι πως αφορά όλους μας, και ειδικά τους νέους γιατί είμαστε σε μία πολύ μπερδεμένη εποχή, που δεν ξέρουμε τι θέλουμε, δεν ξέρουμε που πάμε και είναι μια δύσκολη περίοδος γενικότερα.

Στις δύσκολες περιόδους, το σύνηθες για τον άνθρωπο είναι να λειτουργεί με βάση το μαζικό ένστικτο και όχι τόσο με τις ατομικές του ανάγκες. Επομένως, αφού έχεις επαναπροσδιορίσει την πραγματικότητα από το TEDxAUEB 2013, εφόσον έχεις δει τα αναδυόμενα μονοπάτια από το TEDxAUEB 2014, ήρθε η ώρα να αξιοποιήσεις αυτή την αδράνεια προς όφελος σου. Υπάρχει, λοιπόν, μια νοητή γραμμή που συνδέει όλες τις εκδηλώσεις TEDxAUEB, και με γέφυρα το “Shift” pre-event, καταλήγει στο TEDxAUEB 2015. Η αδράνεια λοιπόν, έχει πολλές σημασίες, και όχι κατ’ ανάγκη αρνητικές. Όλοι έχουμε βρεθεί ή πρόκειται να βρεθούμε σε ένα από τα πλαίσια των καταστάσεων που πρόκειται να παρουσιάσουμε, οπότε ένας από τους στόχους μας είναι να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε όλο το κοινό μας, να δώσουμε αξία στον καθένα ξεχωριστά έστω και από μία ομιλία.

Ύστερα, λοιπόν, από αυτή την περίοδο ανασυγκρότησης, νιώθεις πιο σίγουρος για τον εαυτό σου και προχωράς με πιο σταθερά βήματα. Από εκεί ξεκίνησε αρχικά η αδράνεια, μετά όμως είδαμε ότι μπορούμε να εξερευνήσουμε και την ωφέλιμη πλευρά της στασιμότητας. Για να απλοποιηθεί η σκέψη αυτή, μπορούμε να παρομοιάσουμε την ζωή με ένα κλασσικό τραγούδι. Η ζωή από μόνη της, είναι μια μορφή ταλάντωσης και πρέπει πέρα από τα “κρεσέντα” και τις πολύ έντονες στιγμές, να υπάρχουν και παύσεις, ηρεμία δηλαδή, για να επιφέρεις μια συνολική ισορροπία. Όταν λοιπόν, στον σύγχρονο τρόπο ζωής, έχουμε συνεχώς “κρεσέντα” και εντάσεις, και δεν υπάρχουν αυτές οι παύσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για το ανθρώπινο μυαλό, για τον ανθρώπινο νου, για να στοχαστεί, να δημιουργήσει σκέψεις και να πάρει αποφάσεις, τότε υπάρχει πρόβλημα.

7. Με ποια κριτήρια επέλεξες την φετινή ομάδα που θα υλοποιήσει το TEDxAUEB;

Αρχικά, το πρώτο μου κριτήριο δεν ήταν η εμπειρία ή το βιογραφικό, γιατί δεν είναι μια θέση εργασίας. Παίζει σημαντικό ρόλο οι χαρακτήρες να ταιριάξουν μεταξύ τους, γιατί σε όλο αυτό χρειάζεται να έχεις ισχυρό το αίσθημα της θέλησης. Είναι κάτι που το κάνεις επειδή το γουστάρεις, δεν σε υποχρεώνει κανείς. Οπότε κοιτούσαμε ποια άτομα έχουν ισχυρή θέληση, έχουν πάθος για αυτό και το γουστάρουν, έχουν στόχους για αυτό. Κοιτούσαμε κυρίως τον χαρακτήρα και πως αυτοί οι χαρακτήρες θα δέσουν μεταξύ τους και για ποιο τομέα ταιριάζει ο καθένας περισσότερο.

Συνολικά έχουμε 7 τομείς και αντίστοιχα 7 ομάδες. Έχουμε την ομάδα του Marketing με 4 άτομα: τον Θοδωρή Γκανάτσιο, την Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη, την Στέλλα Αλεξανδρίδη και την Αριάδνη Αλεξάκη, την ομάδα των πωλήσεων με 3 άτομα:την Άννα-Μαρία Μπλίνη, τον Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο και την Αγγελική Δουράτσου, την ομάδα για τους ομιλητές με 2 άτομα: τον Βασίλη Κανάκη και την Εύη Μιχαλάρου, την ομάδα του IT με τον Νίκο Παπουτσή και τον Διονύση Τριανταφύλλη, την ομάδα του community με την Μαρία Ηλιάδη, την ομάδα της παραγωγής με 4 άτομα: τον Ιάκωβο Πανουργιά, τον Βασίλη Σκωλίκη, την Ναταλία Ανδριανοπούλου και την Εύα Παπαδάκου, καθώς και την ομάδα του budget με την Άλκηστη Ανδρουλιδάκη.

8. Γιατί κάποιος να παρακολουθήσει το TEDxAUEB;

Αρχικά, εάν δεν έχεις παρακολουθήσει άλλα TEDx, είναι μια μοναδική εμπειρία, γιατί, εκτός από το γεγονός ότι θα γνωρίσεις πολύ κόσμο, θα ακούσεις ομιλίες οι οποίες θα σε βάλουν σε σκέψεις. Μπορεί να σε προβληματίσουν, να σου δώσουν λύση σε προβλήματα ή να σε βοηθήσουν να δεις προβλήματα που έχεις αλλά δεν τα είχες καταλάβει. Από εκεί και πέρα, το βασικότερο είναι η τροφή για σκέψη που σου δίνουν οι ομιλίες, καθώς αυτός είναι ο πυρήνας κάθε TEDx.

9. Τι διαφοροποιεί το TEDxAUEB σε σχέση με άλλα TEDx events;

Η όλη εμπειρία που θα πάρεις, καθώς από την στιγμή που θα μπεις σε έναν χώρο όπως αυτόν που έχουμε επιλέξει φέτος, ο οποίος ουσιαστικά είναι ένας βιομηχανικός χώρος ο οποίος δένει με το θέμα μας. Πέρα από αυτό θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις άτομα, να μάθεις για οργανώσεις και ομάδες της ΑΣΟΕΕ, καθώς και άπλετο φαγητό! Από εκεί και πέρα, υπάρχουν μικρές λεπτομέρειες που θα αναδείξουν όλη την μαγεία του TEDxAUEB και θα φανούν την ημέρα της εκδήλωσης.

Έχουμε δώσει πολλή βάση στο κομμάτι της εμπειρίας του θεατή, καθώς πέρα από τις ομιλίες, αυτό που παίζει ρόλο είναι και η όλη ατμόσφαιρα, το άρωμα που πλανάται στον αέρα, αυτό το φιλικό περιβάλλον που θα έχουμε δημιουργήσει. Ο χώρος που θα γίνει φέτος η εκδήλωση είναι το Art Factory, που βρίσκεται Πειραιώς και Λαμίας 6, στον Ταύρο. Το φως μπαίνει μέσα από τα βιομηχανικά παράθυρα και νομίζεις πως δεν έχει ζωή, πως είναι αδρανής. Εμείς όμως θα τον ζωντανέψουμε και θα του δώσουμε ζωή. Γενικά είναι ιδιαίτερος χώρος και αυτό μας άρεσε, καθώς έχουμε την δυνατότητα να τον διαμορφώσουμε όπως εμείς θέλουμε. Ο creative director μας, ο Νίκος Τσουνάκας, θα αναλάβει το design του χώρου και θα κρατήσουμε ένα απλό και minimal στυλ.

Σχόλια