Μια φράση που ακούμε πολύ συχνά από τους γύρω μας και τις περισσότερες φορές μας προβληματίζει είναι το κλισέ «Κάνε το χόμπι σου επάγγελμα». Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι κάθε άνθρωπος προκειμένου να πετύχει την απόλυτη ευτυχία στον τομέα της δουλειάς του πρέπει να μετατρέψει την αγαπημένη του ασχολία σε πλήρη απασχόληση και πηγή χρημάτων. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά, αν εξετάσουμε βαθύτερα το νόημα της φράσης αυτής.
Πράγματι, αν σκεφτούμε το περιεχόμενο της φράσης επιφανειακά, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αν μετατρέψουμε το χόμπι μας στην κύρια απασχόληση μας, αυτό θα μας αποφέρει μεγάλο όφελος. Είναι σαφές ότι θα ασχολούμαστε με κάτι που θα μας αρέσει πολύ και πολύ πιθανόν με τον ανταγωνισμό στην δουλειά μας να γίνουμε καλύτεροι σε αυτό. Για παράδειγμα, τα άτομα που παίζουν μουσική ή επιδίδονται σε ένα άθλημα που πραγματικά λατρεύουν θα έχουν την ευχαρίστηση να ασχολούνται συνέχεια με αυτό προκειμένου να βγάλουν τα προς το ζην, άρα αυτό είναι καλό! Ή μήπως όχι;
Αν το εξετάσουμε λίγο καλύτερα και σκεφτούμε όλες τις παραμέτρους θα δούμε ότι αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό. Το χόμπι είναι… χόμπι. Δηλαδή ένα πράγμα που αγαπάμε να κάνουμε, μας προσφέρει όμορφα συναισθήματα και το κάνουμε για να ξεφεύγουμε από την πραγματικότητα που ίσως είναι λίγο ρουτίνα για όλους μας. Αν το μετατρέψουμε σε επάγγελμα θα μας προσφέρει το ίδιο; Μάλλον όχι. Το χόμπι δεν μας ενδιαφέρει πολύ να το εξελίξουμε, να ανταγωνιστούμε γι’ αυτό με άλλους. Αρκούμαστε στις στιγμές χαλάρωσης και τα συναισθήματα που μας δημιουργεί όταν ασχολούμαστε με αυτό. Αν ποτέ ασχολούμασταν επαγγελματικά με αυτό, θα μας γέμιζε άραγε και θα μας προσέφερε όλα αυτά που μας προσφέρει τώρα σαν χόμπι; Πιθανότητα η απάντηση είναι όχι. Ή καλύτερα είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που όταν ταυτίζεται το χόμπι και το επάγγελμα προσφέρει αμφότερα τα συναισθήματα του χόμπι και του επαγγέλματος.
Να μια πλευρά του νομίσματος που δεν είχαμε σκεφτεί διεξοδικά αρκετοί από εμάς. Καλό λοιπόν θα ήταν να λαμβάνουμε υπόψη μας όλες τις οπτικές γωνίες που μπορεί να έχει ένα θέμα προκειμένου να αποφασίσουμε για κάτι τόσο σημαντικό, όπως είναι η επαγγελματική μας πορεία και εργασία και κατ’ επέκταση ο ελεύθερος χρόνος μας.