Πριν από λίγες μέρες έκανε την πρεμιέρα του στην πόλη της Θεσσαλονίκης το αριστουργηματικό κείμενο της σύγχρονης Αμερικανικής δραματουργίας «Παράνομη οδήγηση» ή αλλιώς «How I Learned to Drive”, της Paula Vogel. Το κρατικό θέατρο παρουσιάζει το βραβευμένο με Πούλιτζερ (1998) αυτό έργο στην σκηνή του Νέου Υπερώου της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών σε σκηνοθεσία Άσπας Καλλιάνη και προσφέρει στο φιλοθεάμον κοινό της πόλης ένα ταξίδι στην Αμερική της δεκαετίας του 1960, και πιο συγκεκριμένα στο σπίτι μιας μικροαστικής οικογένειας στην επαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ιστορία περιγράφει την ερωτική περιπέτεια της ανήλικης πρωταγωνίστριας με τον 40χρονο άντρα της θείας της και λειτουργεί με διάφορα φλας-μπακ παρουσιάζοντας σκηνές από την προεφηβεία της μέχρι και την ενηλικίωσή της. Οι δύο πρωταγωνιστές χαμένοι, καθένας στον δικό του κόσμο και για τους δικούς του λόγους, αισθητά διαφορετικοί από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, βρίσκουν έναν ιδιόρρυθμο και σχεδόν κατακριτέο τρόπο επικοινωνίας που τους προσφέρει μια καθαρή ανάσα στην αποπνικτική ατμόσφαιρα των τεσσάρων τοίχων του επαρχιακού αυτού σπιτιού. Η οδήγηση λειτουργεί ως πρόφαση και ταυτόχρονα μεταφορά της σχέσης τους. Θεματικοί άξονες του έργου η παιδοφιλία, οι προβληματικές οικογενειακές σχέσεις, η εθελοτυφλία, η σιωπή, η χειραγώγηση, ο ρατσισμός και η σεξουαλική εκμετάλλευση.

Η σκηνοθεσία της Άσπας Καλλιάνη εντυπωσιακή και έξυπνη, με συχνή κατάργηση της θεατρικής σύμβασης πετυχαίνοντας ευχάριστα διαλείμματα στην πλοκή του έργου με χιούμορ και αμεσότητα. Οι ρόλοι των πρωταγωνιστών δουλεμένοι με συνέπεια, δημιουργώντας τις απαραίτητες αντιθέσεις και κάνοντας έκδηλους τους διαφορετικούς κόσμους που κατοικούν κάτω από την ίδια στέγη. Σκηνογραφικά καλαίσθητο και λειτουργικό, με φωτισμούς και μουσικές που κατάφερναν να σε βάλουν στο συγκινησιακό κλίμα που απαιτεί η κάθε σκηνή.

Η «Παράνομη Οδήγηση» είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο ενδιαφέρουσες παραγωγές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος φέτος τον χειμώνα. Ένα εξαιρετικό κείμενο παντρεύεται με μια αξιόλογη σύσταση συντελεστών (σε κάθε επίπεδο) και φέρνει επί σκηνής έναν κόσμο που συνδυάζει δραματικότητα, συγκίνηση, χιούμορ και τραγικότητα σε μια ενδιαφέρουσα ισορροπία. Το προτείνω ανεπιφύλακτα!

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

 Συγγραφέας: Βόγκελ Πάολα

Μετάφραση: Αρβανιτάκης Κωνσταντίνος

Σκηνοθεσία: Καλλιάνη Άσπα

Δραματουργική επεξεργασία: Καλλιάνη Άσπα

Σκηνικά: Γεωργίου Γιώργος

Κοστούμια: Γεωργίου Γιώργος

Μουσική: Μελισσινός Γιώργος

Φωτισμοί: Κουτσαφτής Φίλιππος

Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασίου Ελένη

Βοηθός σκηνογράφου: Ευταξία Ελίνα

Βοηθός ενδυματολόγου: Ευταξία Ελίνα

Οργάνωση παραγωγής: Verschuuren Marleen

Ηθοποιοί
Ζαλμάς Σταύρος,Θωμοπούλου Δώρα, Κουρή Νεφέλη, Σαρμή Εύη, Σεϊμένης Βασίλης, Φερετζέλης Θάνος

 

Σχόλια