Λίγα λόγια για τη νέα τάση του Vintage που επικρατεί τα τελευταία χρόνια και μας καλεί να επιστρέψουμε στο παρελθόν

Έχεις παρατηρήσει ότι την τελευταία τριετία έχει αλλάξει κάτι στη γκαρταρόμπα σου, τα αξεσουάρ σου και στις βιτρίνες των μαγαζιών; Έχεις πιάσει τον εαυτό σου να κοιτάει ένα ψηλόμεσο παντελόνι, γυαλιά τύπου John Lennon και full skirts; Πολύ πιθανόν, μιας που η μόδα κάνει κύκλους και στην προκειμένη περίπτωση παίζει σε safe και πολύ stylish λημέρια.

Τέτοια ρούχα ίσως σου θυμίζουν κάτι από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες  τις γιαγιάς σου και ίσως και λίγο από την  εφηβική ηλικία της μαμάς σου. Άρα διανύουμε μία vintage loving περίοδο;

Tι είναι το vintage; Αναφέρεται σε ρούχα της εποχής από το 1920 μέχρι το 1980, χονδρικά. Οριοθετούμε το συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο γιατί πιο πίσω από το 1920 μιλάμε για αντίκες – κατ ’ουσίαν για ρούχα ενός αιώνα-  και μετά τα 80’s για κάτι πιο σύγχρονο.

Είναι το retro και το vintage ένα και το αυτό; Όχι. Πρόκειται για 2 confusable έννοιες με πολύ λεπτές διαχωριστικές γραμμές. Retro (από το retrospective) είναι η τάση στη μόδα να μιμείται το style προηγούμενων χρόνων κυρίως μεταξύ του 1940-1990.

Τα περισσότερα από τα vintage ρούχα τα βρίσκεις σε συγκεκριμένα μαγαζιά και σε υψηλές τιμές παρά το γεγονός ότι συνήθως είναι second hand. Υπάρχουν βέβαια –αν και πιο σπάνια- και vintage ρούχα που μπορεί να είναι αχρησιμοποίητα και τότε είναι που οι τιμές ανεβαίνουν ακόμα πιο πολύ.

Οι δεκαετίες για τις οποίες κάναμε λόγο όσον αφορά το Vintage είναι σημεία σταθμοί για την παγκόσμια μόδα με εξέχων ρόλο αυτή του 1920 όπου συναντάμε τις flappers και το λεγόμενο flapper look που γνωρίσαμε κυρίως στη Γαλλία με την καταλυτική συνεισφορά της Coco Channel. Οι flappers ήταν γυναίκες που τους άρεσε να προκαλούν, να εκφράζουν ελεύθερα την σεξουαλικότητα τους, να είναι ανεξάρτητες και δυναμικές. Κάπνιζαν, άκουγαν jazz, φορούσαν γάντια και για πρώτη φορά στην ιστορία είχαν ένα πιο ανδροπρεπές look με σουτιέν που έκανα το στήθος πιο πλακέ και ρούχα που σε γενικά πλαίσια δεν αναδείκνυαν τις καμπύλες. Σημείο κατατεθέν τους ήταν το bob cut στα μαλλιά ή αλλιώς τα κοντά ίσια μέχρι το αυτί μαλλιά που συνήθως είχαν αφέλειες και φυσικά τα υπέροχα headscarves που σχεδόν πάντα ολοκλήρωναν το ιδιαίτερο look τους. Τα απόλυτα vintage headscarves για ένα flapper look είναι τα cloche hats, τα wide brimmed καπέλα οι σατέν φαρδιές κορδέλες-ζώνες που τυλίγουν το κεφάλι και μπαίνουν στο ύψος του φρυδιού και οι πλεκτοί σκούφοι.

flpers
1950’
s: Μια ακόμη δεκαετία σταθμός για την βιομηχανία της μόδας και για τους λάτρεις του vintage όπου συναντάμε full skirts, circle dresses, ρίγες, πουά, floral και τις γνωστές λευκές μέχρι τον αστράγαλο κάλτσες που φοριούνται με σκούρα και κυρίως μαύρα παπούτσια.
1950

Σε μένα η λέξη vintage φέρνει αυτόματα στα αυτιά μου jazz και swing μουσικές, ρούχα διαχρονικά καλής ποιότητας και μικρής ποσότητας. Γυναίκες που αναδείκνυαν τον ερωτισμό τους και τη θηλυκότητα τους με προσωπικότητα, κομψότητα και άποψη. Ό,τι όμως και να λέμε , να θυμάστε πάντα ότι η μόδα είναι κάτι που μπορείς να ακολουθήσεις αλλά το στυλ κάτι που επιβάλλεται να το δημιουργήσεις.

Σύντομα θα ακολουθήσει αφιέρωμα σε πάρα πολλές εκφάνσεις και εκφράσεις του Vintage. Μείνετε συντονισμένοι!

Σχόλια