Το πουκάμισο: έξω από το παντελόνι. Το χέρι: μέσα στην τσέπη. Η γραβάτα είναι ένα αξεσουάρ που δεν του είναι χρήσιμο. Κάθε ατάκα του είναι κι ένας ακόμη λόγος πονοκεφάλου για τη Μέρκελ. Το στυλ του: απαράμιλλο. Έχει κάνει τους πάντες να ασχολούνται μαζί του το τελευταίο διάστημα από πολιτικούς αναλυτές και δημοσιογράφους μέχρι ενδυματολόγους, μακιγιέρ και κομμωτές (καλά γι’ αυτούς τους τελευταίους ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τον λόγο κιόλας). Ο λόγος για τον Γιάνη Βαρουφάκη (Είδατε; Κι εγώ με ένα «ν» το έγραψα όπως έχει αποφασίσει να κάνει κι ο ίδιος). Αλλά πριν επεκταθώ περαιτέρω ας διαβάσουμε πρώτα μερικά βασικά βιογραφικά του στοιχεία.

gv1

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έως πρότινος Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του ιδίου Τμήματος. Παράλληλα, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (Lyndon Johnson Graduate School of Public Affairs, στο Austin) καθώς και “Economist-in-residence” στην εταιρεία Valve Corporation, στο Seattle των ΗΠΑ. Εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών στις εκλογές του 2015 (με περισσότερους από 135.000 σταυρούς). Στις 27 Ιανουαρίου 2015 ανέλαβε καθήκοντα ως Υπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Πατέρας του είναι ο γεννημένος στο Κάιρο το 1925, χημικός, πανεπιστημιακός και πρόεδρος της Χαλυβουργικής, Γεώργιος Βαρουφάκης, ο οποίος είχε φυλακιστεί και εξοριστεί στη Μακρόνησο για τις αριστερές του πεποιθήσεις. Ως μαθητής, είχε δάσκαλο σε ιδιαίτερα μαθήματα τον φιλόλογο, Πέτρο Μώραλη, μετέπειτα Υπουργό του ΠΑΣΟΚ και πατέρα του σημερινού Δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη. Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας κάνοντας τη διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία, στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ. Για να γίνει δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, πήρε συστατική επιστολή από τον Έλληνα πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου (με την ιδιότητά του ως καθηγητή Οικονομικών), τον οποίο γνώριζε από τα παιδικά του χρόνια μέσω του Μώραλη.

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, αργότερα, το 1985, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του East Anglia, στο Νόριτς της Αγγλίας για δύο χρόνια και το 1987 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Από το 1988 έως το 2000 δίδασκε οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Παράλληλα έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (Σκωτία) ενώ κατέχει ερευνητική θέση στον τομέα της πολιτικής και οικονομικής φιλοσοφίας, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν (Λουβέν Λα Νεβ, Βέλγιο). Από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Βασικοί ερευνητικοί τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται είναι η Πολιτική Οικονομία, η Θεωρία Παιγνίων, η Πειραματική Οικονομική και η Πολιτική Φιλοσοφία.

Μεγαλύτερο του κατόρθωμα μέχρι τώρα, θεωρεί το γεγονός ότι το 2005 η Αυστραλιανή κυβέρνηση αναγκάστηκε να περάσει ειδική τροπολογία από την Ομοσπονδιακή Βουλή ώστε να εξαναγκαστεί το κρατικό ραδιόφωνο να καταργήσει εβδομαδιαία του εκπομπή.

Ο “superman” Γιάνης Βαρουφάκης

Έχει καταφέρει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να στρέψει όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά κανάλια απ’ όλο τον κόσμο, μιλάνε για τον «ατρόμητο» Έλληνα που τολμάει να τα βάλει με την Μέρκελ και τους υπαλλήλους του ΔΝΤ. Αναμφισβήτητα, μιλάμε για έναν πολύ μορφωμένο και έξυπνο άνθρωπο που ξέρει που πατάει και που βρίσκεται αλλά γνωρίζει και την νοοτροπία των ξένων καλύτερα από άλλους καθώς οι σπουδές του και η γενικότερη εμπειρία που έχει καθιστούν κάτι τέτοιο εφικτό.

gv5

Η δημοτικότητα του αυτή την στιγμή που μιλάμε ίσως να είναι και μεγαλύτερη από του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα. Πρόσφατα και ενώ περπατούσε με τα πόδια προς την Βουλή, πλήθος κόσμου στο δρόμο τον σταμάτησε και του φώναζε «Κράτα γερά, Γιάνη, είμαστε μαζί σου» αποτυπώνοντας για ακόμη μια φορά το πόσο αρεστός και δημοφιλής είναι στον ελληνικό λαό (και όχι μόνο).

Η ξεχωριστή «μαγκιά» του

Σίγουρα κάτι που τον έκανε να ξεχωρίσει και να γίνει ο φόβος και ο τρόμος των ξένων τραπεζιτών, υπουργών αλλά και αρχηγών κρατών είναι η ιδιαιτέρου τύπου «μαγκιά» του. Χωρίς να προσβάλει, βάζει τον άλλον στη θέση του με λογικά και δυνατά επιχειρήματα. Το κάνει πρόσωπο με πρόσωπο, μέσω τηλεοπτικών εκπομπών ή ακόμα και μέσω twitter ή facebook. Δε διστάζει να επιβληθεί και να υποστηρίξει μέχρι τέλους τις απόψεις του.

Σε κάποιες από τις τελευταίες του δηλώσεις αναφέρει πως δεν υπάρχει Plan B ούτε περίπτωση κωλοτούμπας αν τελικά δεν προκύψει συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ τέλος, σε σχετική ερώτηση ξένης ανταποκρίτριας για το γεγονός πως αν δεν υπογράψουν θα γίνει Αρμαγεδδών η απάντηση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών ήταν ας γίνει!

Δε λέω, όμως, καλή και η «μαγκιά» αλλά ακόμα κι εκεί πρέπει να υπάρχουν κάποια όρια. Αν το παρακάνει υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να θεωρηθεί αλαζόνας και επαρμένος. Αν κάνει σημαντικά βήματα πίσω θα θεωρηθεί ασταθής και άτομο που τελικά αλλάζει γνώμη από την μια στιγμή στην άλλη. Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι λεπτή η γραμμή μεταξύ της επιβολής της μαγκιάς του και της γραφικότητας. Μέχρι τώρα όμως δείχνει να τα καταφέρνει μια χαρά, αρκεί βέβαια να συνεχίσει να βάζει ένα μέτρο στη «μαγκιά» του.

Τέλος, στο Eurogroup της Δευτέρας που πέρασε, ο υπουργός ανέφερε ότι, δυστυχώς, το αρχικό κείμενο που του παρουσίασαν (πρόταση Μοσκοβισί) και που η Ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να υπογράψει, απεσύρθη λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και αντικαταστάθηκε από ένα άλλο έγγραφο. Με βάση το συγκεκριμένο θέμα, την Τρίτη το πρωί, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε: «Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να πετύχουμε έναν λογικό συμβιβασμό. Αντιμετωπίσαμε ωμή εξουσία και εκβιασμό».

gv7

 

Τα επικοινωνιακά ατοπήματα

Όπως κάθε πολιτικός ή ακόμα καλύτερα κάθε άνθρωπος που πρέπει να διαχειριστεί έναν τόσο μεγάλο βαθμό δημοσιότητας και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα έτσι και ο Γιάνης Βαρουφάκης δε μπορούσε να μην πέσει στη λούμπα των λαθών. Θα σταθώ συγκεκριμένα σε ένα λάθος, αν μπορεί βέβαια να χαρακτηριστεί έτσι, καθώς εμένα προσωπικά μου έκανε πολύ μεγάλη αρνητική εντύπωση. Είπα αν μπορεί να χαρακτηριστεί ως λάθος καθώς για κάποιους μπορεί να αποτελούσε και επικοινωνιακό τρικ για περαιτέρω προβολή και αφορμή για σχόλια (όχι ότι χρειάζεται κάτι τέτοιο πλέον αλλά λέμε τώρα).

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τις προάλλες ανέφερε πως συμφωνούσε με το 67 % των μεταρρυθμίσεων που προέβλεπε το μνημόνιο. Μετά από λίγες μέρες βέβαια σε ομιλία του στη Βουλή ανέφερε πως συμφωνεί με το 0 % αυτών. Η αλήθεια όμως τελικά ποια είναι; Προσωπικά πιστεύω πως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση αλλά δεν επιθυμώ να σταθώ εδώ. Θέλω να σταθώ στους λόγους που είπε αρχικά κάτι τέτοιο και στο τι τον έκανε μετά ν’ ανασκευάσει.

gv6

Μπορεί όντως ο κύριος Βαρουφάκης να πιστεύει πως πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν λόγω μνημονίου να ήταν ευεργετικές για την χώρα ή να έπρεπε να γίνουν χρόνια τώρα χωρίς να υπάρχει κάποιο μνημόνιο από πίσω. Αλλά, άλλο αυτό και άλλο να βγαίνεις και να υποστηρίζεις κάτι τέτοιο μέσα από ένα κόμμα που είναι βαθιά αντιμνημονιακό και αυτό το πρεσβεύει σε κάθε πολιτική του πλευρά. Μάλλον αυτός ήταν και ο λόγος που αναθεώρησε στη συνέχεια.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Θραύση έχει κάνει ο Γιάνης Βαρουφάκης και σε όλα τα γνωστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα status αλλά και οι παραμορφωμένες φωτογραφίες που τον δείχνουν από Spok (Star Trek) μέχρι Voldemort (Harry Potter) ή ακόμα και ως άλλο Λεωνίδα απο την γνωστή ταινία “300” δίνουν και παίρνουν. Οι χρήστες των μέσων, του έχουν προσδώσει όμως και πολλά παρατσούκλια τα οποία έχουν να κάνουν συνήθως με παραλλαγές του επωνύμου του. Δε διστάζουν ακόμα να τον συγκρίνουν με τον γνωστό σε όλους μας, για τον χαμό που γίνεται με το όνομα του τα τελευταία χρόνια, Chuck Norris και φυσικά να δηλώσουν πως ο δικός μας Γιάνης Βαρουφάκης σε μια πιθανή αναμέτρηση θα υπερτερούσε. Παραθέτω στη συνέχεια ορισμένα status αλλά και κάποιες φωτογραφίες:

Sex symbol της Γερμανίας ο Βαρουφάκης. Φανταστείτε να στέλναμε τον Σάκη θα ρώταγε ”Έτοιμοιιιι;” και θα έσκιζαν τα μνημόνια οι Γερμανοί.

Ο Βαρουφάκης είναι ο πρώτος Έλληνας υπουργός οικονομικών που έχει μονίμως το χέρι στην τσέπη. Τη δική του, όχι τη δική μας.

Ο Άδωνις έκανε 12 χρόνια να πάρει πτυχίο. Ο Τζήμερος δεν έχει πάρει καν. Εννοείται ότι ξέρουν καλύτερα την οικονομία από τον Βαρουφάκη.

gv3 gv4

 

Αντί επιλόγου

Αυτά τα λίγα είχα να σας πω για τον τσάρο της οικονομίας μας, το παιδί-θαύμα, τον άνθρωπο που γονάτισε τους ξένους δανειστές, τον ουαου, τον ένα, τον μοναδικό, τον ανεπανάληπτο, Γιάνη Βαρουφάκη. Είναι σίγουρα μια χαρισματική προσωπικότητα, που θα απασχολήσει τα μέσα αλλά και όλους εμάς τους υπόλοιπους για αρκετό καιρό ακόμα. Οι οικονομικοί χειρισμοί του όμως αλλά και τα αποτελέσματα που αυτοί θα επιφέρουν θα κρίνουν τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ελπίζω να βρήκατε το άρθρο πλήρες (σαν γάλα ένα πράγμα). Αλλά και σε περίπτωση που δεν το βρήκατε δε με πειράζει καθώς σαν άλλος Γιάνης Βαρουφάκης θα βάλω το χέρι μου στην τσέπη, θ’ αφήσω το πουκάμισο έξω από το παντελόνι μου και θα συνεχίσω την πορεία μου.

gv2

Σχόλια