Στο Artistic Studio Oriental Expression, στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης 227, λίγο πιο κάτω από τον Σταθμό του Μετρό στον Άγιο Δημήτριο, το Frapress συνάντησε την Άννα Δημητράτου, την ιδρύτρια της πρώτης Ακαδημίας Χορού Bollywood στην Ελλάδα, που μαζί με την πολύτιμη βοήθεια των αξιόλογων συνεργατών της, διδάσκει στην Ελλάδα χορό Bollywood και κλασικούς, παραδοσιακούς Ινδικούς χορούς.
Η αγάπη της για την Ινδία και η σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζει το αντικείμενο, την έχουν καταξιώσει παγκοσμίως. Η εφημερίδα Hindustan Times της έχει πάρει συνέντευξη, έχει διδάξει χορό στην Όπερα του Παρισιού και σίγουρα θα την έχετε πετύχει κάπου με την ομάδα της στην ελληνική τηλεόραση.
Η Άννα Δημητράτου έχει ως προσωπικό της μότο πως η αγάπη και η ειλικρίνεια είναι αυτό που σε οδηγεί στην επιτυχία. Και είναι σίγουρα μία από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που μας κάνουν περήφανους στο εξωτερικό!
Έχω διαβάσει για εσάς ότι σπουδάσατε υποκριτική στον Ίασμο και μετά επειδή έπρεπε να υποδυθείτε μια Ινδή χορεύτρια αρχίσατε να ερευνάτε μόνη σας τον χορό. Τώρα πλέον είστε διευθύντρια της ακαδημίας 1st Bollywood Dance Academy. Εσείς τι νιώθετε περισσότερο; Ηθοποιός ή χορεύτρια;
Πολύ ωραία ερώτηση. Δεν μπορώ να τα διαχωρίσω πια το ένα από το άλλο. Είμαι μία ηθοποιός που χορεύει και μία χορεύτρια που παίζει θέατρο ταυτόχρονα.
Τώρα που έχει γίνει για εσάς τρόπος ζωής το Bollywod, το Hollywood έχει απομυθοποιηθεί λίγο στα μάτια σας;
Σωστά. Ναι, δεν το θεωρώ τόσο μαγικό. Ωραίο και το Hollywood, εννοείται, και αν δεν υπήρχε το Hollywood, για να μην ξεχνιόμαστε, δεν θα υπήρχε και το Bollywood. Αλλά νομίζω ότι το Bollywood είναι πιο ευφάνταστο πια, πιο όμορφο και πιο χρωματιστό, πιο ωραίο.
Πλέον το Bollywood έχει εξαπλωθεί παντού. Βλέπεις Bollywood FlashMobs από το Παρίσι μέχρι την Αυστραλία, η Priyanka Chopra έκανε ντουέτο με τον Pitbull, είδαμε και τον Sylvester Stalone στο Kambakkht Ishq με τον Akshay Kumar. Θα σας άρεσε να συνεχιστεί αυτή η διεθνοποίηση;
Ναι, μου αρέσει! Το νόημα, και νομίζω γι’ αυτό αγαπάω τόσο πολύ αυτόν τον χορό, είναι πως από μόνος του είναι ένας πολυπολιτισμικός χορός. Όταν έχεις μέσα στοιχεία jazz, στοιχεία oriental, στοιχεία tango, αυτό είναι πολύ όμορφο στον χορό. Όλες οι κουλτούρες μπορούν να συνυπάρξουν πολύ όμορφα και μάλιστα να μας δώσουν ένα αποτέλεσμα καλλιτεχνικά πολύ πιο όμορφο απ’ ότι αν είχαμε μόνο μία κουλτούρα απομονωμένη.
Το Bollywood, εμείς το ξέρουμε από πολύ παλιά. Και την Madhubala την έχουμε κάνει τραγούδι.
Βέβαια, έτσι είναι. Η Madhubala είναι μια πολύ διάσημη ηθοποιός με μυθική ομορφιά. Εδώ στην Ελλάδα τραγούδησε ο Στέλιος Καζαντζίδης για την ομορφιά της!
Έκανε και αφιέρωμα και ο ΑΝΤ1 ένα καλοκαίρι για το Bollywood!
Εκείνο το καλοκαίρι ήτανε οι πρώτες μου εμφανίσεις για το Bollywood, είχα βγει στην εκπομπή “Elatte” με την Νάντια Μπουλέ και τον Θανάση Πάτρα και έτσι είχε ξεκινήσει εκείνη την χρονιά με τις ταινίες Bollywood.
Οι μαθητές σας, τι έχετε παρατηρήσει ότι τους τραβάει στον χορό αυτό;
Νομίζω ότι τους τραβάει ότι δεν είναι απλά χορός – μία μίμηση κινήσεων – είναι μία τέχνη. Για αυτό λέμε και ότι μοιάζει με θέατρο. Είναι ένας πολύ παραστατικός χορός, όπου πρέπει να εκφράσεις τα συναισθήματα σου με τα μάτια σου, με το πρόσωπό σου, με το σώμα σου. Συμμετέχει όλο σου το είναι!
To 1st Bollywood Dance Academy έχει πολύ εντυπωσιακή εξωστρέφεια και κινητικότητα. Έχετε κάνει εμφανίσεις σε τουλάχιστον 7 εκπομπές! Έχετε Ινδούς χορευτές και χορογράφους, κάνετε shows και έχετε φεστιβάλ, το Φεστιβάλ Bollywood Πολυπολιτισμικών Σπουδών (που εσείς ξεκινήσατε ως θεσμό). Για την ακαδημία σας ποιο θα είναι το απόγειο;
7 εκπομπές και βάλε! Για την ακαδημία το φεστιβάλ, που για μένα είναι η επιτομή, και που κάθε χρόνο, κάθε καλοκαίρι και μάλιστα φέτος το φεστιβάλ μας θα γίνει στην Τεχνόπολη στο Γκάζι (θα γίνει το πρώτο τριήμερο του Ιουλίου, 2-5 Ιουλίου), εκεί νομίζω είναι η σημαντικότερη στιγμή όλης της χρονιάς της ακαδημίας, όπου μαζεύονται καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο. Εκτός από Ινδούς δασκάλους που έρχονται να μας κάνουν training για να γίνουμε ακόμα καλύτεροι, έρχονται άνθρωποι από χώρες όπως Πορτογαλία, Ισπανία και Αμερική που χορεύουν Bοllywood! Δηλαδή αυτός ο χορός και αυτό το φεστιβάλ, αυτός ο θεσμός, που θα γίνει για 3η φορά φέτος πάντα μας ενώνει και αυτό μας αρέσει. Μπορούμε κάτω από την ομπρέλα του Bollywood, με την 1st Bollywood Dance Academy να έρθουν όλοι πιο κοντά.
Το απόγειο πιστεύω θα συμβεί σύντομα. Είναι ένα Bollywood musical, στην Ελλάδα, ολόκληρο Bollywood! Είναι στα σκαριά, και είναι η πρώτη φορά που το λέω. Ελπίζω να πραγματοποιηθεί γιατί δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Θα συμμετέχουν και Έλληνες και ξένοι χορευτές. Δεν μπορώ να πω περισσότερα, ελπίζω να γίνει.
Και έχετε πείρα κιόλας, γιατί ήσαστε και στην Όπερα του Παρισιού.
Η αλήθεια είναι ότι είναι μια εμπειρία σημαντική, πολύ συγκινητική, από μόνη της. Δηλαδή να καλούν μία Ελληνίδα να διδάξει στην Όπερα του Παρισιού ινδική κινησιολογία στους χορευτές, ναι ήταν πολύ συγκινητικό καθώς δεν είμαι καν Ινδή. Αλλά ελπίζω ότι εκπροσώπησα την Ινδία επάξια. Το έκανα με την καρδιά μου και πήγε πάρα πολύ καλά. Είχε μεγάλη επιτυχία.
Πέρα από τον χορό και τις ταινίες, τι άλλο έχετε αγαπήσει στον Ινδικό πολιτισμό;
Να μιλήσουμε λοιπόν για τον πολιτισμό. Θυμίζει ιδιαίτερα την Ελλάδα, τον δικό μας πολιτισμό, πάρα πολύ. Οι Ινδοί είναι πολύ εξωστρεφείς, πολύ χαρούμενοι, μπορεί και αυτοί να έχουνε προβλήματα οικονομικά, όπως και έχουνε πολλά, υπάρχουν μεγάλες κοινωνικές αντιθέσεις, αλλά είναι πολύ χαρούμενοι και το δείχνουν. Χορεύουν, τραγουδάνε, προσπαθούν, είναι εργατικοί. Θεωρώ ότι μας μοιάζουν.
Όταν πήγατε Ινδία, νιώσατε ξένη;
Καθόλου! Με περίμεναν με ανοιχτές αγκάλες. Ήταν πραγματικά πολύ συγκινητικό, γιατί και εγώ αγαπούσα πολύ αυτή την χώρα και πριν πάω και όταν πήγα ήτανε πολύ συγκινητικό. Το πρώτο βράδυ στο ξενοδοχείο με περίμεναν δημοσιογράφοι για να μου πάρουν συνέντευξη “ότι μία Ελληνίδα, η οποία ίδρυσε ακαδημία Bollywood στην Ελλάδα, όπου διδάσκονται και κλασικοί ινδικοί χοροί, και μοντέρνοι όπως το Bollywood…”. Τί να σας πω, ένιωσα σαν το σπίτι μου!
Γνωρίζω ότι η αγαπημένη σας ταινία είναι το Devdas, και η δικιά μου! Αν είχατε να επιλέξετε μεταξύ Madhuri Dixit και Aishwarya Rai, ποια θα διαλέγατε;
Φυσικά την Madhuri Dixit! Είναι και οι 2 πανέμορφες, η Aishwarya Rai είναι πιο εντυπωσιακή, αλλά θεωρώ ότι μου ταιριάζει η Madhuri Dixit γιατί είναι πιο γήινη. Είναι πιο πραγματική η ομορφιά της και θεωρώ ότι είναι και καλύτερη ηθοποιός.
Αν βλέπατε μπροστά σας τον ShahRukh Khan, πώς θα αντιδρούσατε;
Πολλοί μαθητές μου θα λιποθυμούσαν! Τον λατρεύουνε! Θα χαιρόμουν πάρα πολύ και εννοείται θα πήγαινα να του μιλήσω.
Καλύτερο χορευτή στο Bollywood ποιον θεωρείτε;
Καλύτερο χορευτή και ηθοποιό μαζί, μου αρέσει πάρα πάρα πολύ ο Shahid Kapoor. Τον βρίσκω πολύ ταλαντούχο.
Καλύτερη χορεύτρια; Δηλαδή που να την βλέπετε και να μην την χορταίνετε;
Μ’αρέσει πάρα πολύ η Katrina Kaif, αλλά και άλλες. Και η Deepika Padukone, θεωρώ είναι καλή. Και η Madhuri Dixit που χορεύει τα πιο παραδοσιακά και κλασικά. Αυτές οι τρεις είναι κορυφαίες!
Αν σας γινόταν μια πρόταση, πολύ καλή, για να δουλέψετε στο Bollywood, αλλά να μείνετε στην Ινδία μόνιμα, θα δεχόσασταν;
Κοιτάξτε να δείτε, πρόταση έχει γίνει ήδη. Δεν ξέρω αν ξέρατε, αλλά γυρίστηκε μια ινδική ταινία εδώ και συμμετείχα και εγώ ως βασική χορεύτρια και όλη η ακαδημία, μόνιμα όμως δεν θα πήγαινα. Όχι. Θα πήγαινα όμως για λίγο καιρό. Για 2 μήνες θα πήγαινα, όπως τώρα που πρέπει να πάω για τα γυρίσματα της ταινίας. Δεν θα μπορούσα να αφήσω την Ακαδημία μόνη της. Θα μου έλειπαν πολύ.
Το σημαντικότερο που σας έχει δώσει το να διδάσκετε, ποιο είναι;
Νομίζω είναι ένα μεγάλο δώρο απ’ τον Θεό. Δεν θα το αντάλλαζα με τίποτα. Αυτή η ανάγκη να αφήνεις, να δώσεις, να μιλήσεις για συναισθήματα, να μεταδώσεις την αγάπη σου για μια κουλτούρα. Μέσα στο μάθημα στην ακαδημία, πάντα, όταν ξεκινάμε ένα τραγούδι μιλάμε για την ταινία, τι λέει το τραγούδι (είναι ρομαντικό; είναι χαρούμενο; είναι λυπητερό;). Είναι αυτή η λαχτάρα να μάθεις, γιατί μαθαίνεις και εσύ διδάσκοντας.
Τελευταία μπολυγουντιανή ταινία που είδατε;
Το PK, με τον Aamir Khan, μία τρομερή ταινία, την συστήνω σε όλους! Είναι για έναν εξωγήινο που έχει έρθει στη Γη και μαθαίνει κάποια πράγματα για τους γήινους. Πολύ συγκινητική ταινία, συγκλονιστική. Είναι μία ιστορία αγάπης η οποία παράλληλα μιλά για την διαφορά των θρησκειών, τον έρωτα μιας Ινδουίστριας που ερωτεύεται έναν Μουσουλμάνο, και υπάρχει αυτό το πρόβλημα στην Ινδία, καθώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές θρησκείες. Θεωρώ ότι είναι μια καταπληκτική ταινία και μιλάει για τις θρησκείες και πώς συγκρούονται και ουσιαστικά λέει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να συγκρουόμαστε, μόνο να αγαπάμε ο ένας τον άλλον. Νομίζω είναι πολύ σημαντικό αυτό.
Θυμάμαι στην Ελένη Μενεγάκη, είχατε πει πώς συνεννοείστε για κάποια γυρίσματα μιας μπολυγουντιανής ταινίας στην Ελλάδα. Και μετά, έγινε! Αυτό πώς προέκυψε;
Είναι αλήθεια αυτό. Δεν ήτανε τυχαίο. Όταν αυτή η παραγωγή αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα, βρήκαν την ιστοσελίδα μας και επικοινώνησαν μαζί μου. Τόσο απλά έγιναν τα πράγματα. Τώρα αυτήν την εποχή, συνεργαζόμαστε και σε μία άλλη παραγωγή. Όταν ταξίδεψα τελευταία φορά και πήγα στην Ινδία, συνάντησα την Τατιάνα Μελίδου, την ηθοποιό και πρωταγωνίστρια της ταινίας αυτής. Είχαμε πολλά κοινά στοιχεία. Έτσι, και επειδή είχαν ακούσει για εμάς, όταν ήρθανε στην Ελλάδα, μιλήσαμε μαζί και έγινε όλη αυτή η συνεργασία. Συνεργαζόμαστε και με την Ελληνοϊνδική Εταιρία Πολιτισμού και Ανάπτυξης κάθε καλοκαίρι για το φεστιβάλ. Αλλά κάνουμε και άλλες συνδιοργανώσεις. Είναι μία ομάδα η οποία αγαπάει πολύ την Ινδική κουλτούρα. Και ο κος Βασιλειάδης, ο οποίος είναι πρόεδρος και πολύ φίλος μας, είναι και Ινδολόγος! Διδάσκει Hindi στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο και εξέδωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα Ελληνοϊνδικό λεξικό που θα παρουσιάσουμε στα πλαίσια του φεστιβάλ μάλιστα, αυτόν τον Ιούλιο.
Πολύ ωραία!Τώρα, η ονειρεμένη σας χορογραφία, πώς θα ήτανε; Μπαλάντα, χορευτικό, ροκ;
Νομίζω πως η αγαπημένη μου χορογραφία θα ήταν να κόψω και να ράψω, όλα αυτά που λες. Και να φτιάξω την τέλεια χορογραφία. Να ήταν ένα love story. Στην αρχή πιο χαριτωμένο, μετά να ανέβαινε, μετά να υποχωρούσε πάλι. Όπως η ζωή! Η ζωή δεν είναι σαν καρδιογράφημα και ανεβοκατεβαίνει;
Τώρα σε εποχή κρίσης ακόμα, πώς το βλέπετε το Αrtistic Studio Oriental Expression;
Tο στούντιο προϋπήρχε της Ακαδημίας Bollywood. Όταν ξεκινήσαμε η ιδέα ήταν να κάνουμε ένα στούντιο που θα αγαπάει όλους τους πολιτισμικούς χορούς και μετά μέσα από το Artistic Studio ιδρύσαμε και τη 1st Bollywood Dance Academy. Σε σχέση με την κρίση, έχω να σου πω πως φυσικά και είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, αλλά ο χορός είναι ένα κομμάτι της ζωής μας αναπόσπαστο, ε και καμιά φορά είναι και σαν ψυχοθεραπεία. Μας δίνει χαρά, κέφι, να ξεχνάμε τα προβλήματα μας – κάτι πάρα πολύ σημαντικό – οπότε και κρίση να έχουμε, λίγο θα ζοριστούμε, θα πάμε για κανά καφέ λιγότερο, και θα χορέψουμε!
Είστε πολύ νέα. Έχετε σπουδάσει ηθοποιός, είστε χορογράφος, κάνετε πιλάτες. Πώς τα προλαβαίνετε όλα αυτά; Παίζετε σε ταινίες, διοργανώνετε φεστιβάλ. Κοιμάστε καθόλου;! Έχετε χρόνο;
Σας ευχαριστώ για την ερώτηση! Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα από πάρα πολύ μικρή. Από δεκατεσσάρων χρονών ήμουν στο θέατρο. Δεκαοχτώ μπήκα στη δραματική σχολή, εκεί αγάπησα τον χορό, μπαλέτο και σύγχρονο, μετά συνάντησα το Bollywood και γίνεται όλο αυτό το πράγμα μετά. Η αλήθεια είναι ότι με βρήκαν όλα πολύ νωρίς και αυτό είναι πολύ ευχάριστο, αλλά δεν πρέπει να ξεχάσω να αναφέρω τους συνεργάτες μου! Δεν θα προλάβαινα αν δε είχα τους πολύ αγαπημένους συνεργάτες μου, πάρα πολλοί από τους οποίους είναι μέλη της Ακαδημίας, η κυρία Αντζελίνα Κονδύλη, υπεύθυνη της γραμματείας, η κα Αλεξάνδρα Βαφιάδου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και πάρα πολλοί άνθρωποι που είναι κοντά μου με στηρίζουν.Έχουμε κοινό όραμα και με βοηθούν. Πιστεύω ότι ο άνθρωπος μόνος του τελείως δεν άλλαξε ποτέ τον κόσμο. Μόνο με ένα ισχυρό team μπορείς να κάνεις πολλές αλλαγές, να είσαι δραστικός και να πετύχεις πολλά πράγματα. Πρέπει εδώ να πω για το Master Training, όπου και εκεί έχω ανθρώπους που με βοηθάνε πολύ. Προσπαθούμε επίσης να αλλάζουμε δασκάλους. Είχαμε για παράδειγμα τον Sunny Singh και τον George Jacob, πάντα αναγνωρισμένους, Ινδούς. Προσπαθούμε να μην επαναπαυόμαστε. Στην ταινία είχαμε για παράδειγμα τον Richard Burton, δηλαδή έχουν έρθει 2 – 3 διαφορετικοί, γενικά προσπαθούμε να γινόμαστε πάντα καλύτεροι.
Τα μαθήματα περιλαμβάνουν intensive training, για αρχάριους και προχωρημένους κ.α. Κάποιος που θέλει να έρθει εδώ, για την πλάκα του και μόνο, και όποια ώρα θέλει, μπορεί;
Εννοείται ότι μπορεί να έρθει όποια ώρα θέλει, όποτε θέλει. Τα μαθήματα μας είναι εβδομαδιαία. Κάποιοι που δεν μπορούν να έρχονται κάθε εβδομάδα, γιατί ζούνε επαρχία για παράδειγμα, τους δίνουμε τη δυνατότητα με τα δίμηνα training να κάνουν για 2 μήνες κάθε Κυριακή ένα 5ωρο εντατικό μάθημα με θεωρία, χορογραφίες, προβολές. Έτσι, όσοι δεν μπορούν να έρχονται κάθε εβδομάδα, έρχονται και παίρνουν συγκεντρωμένη γνώση. Έρχονται πάρα πολλοί.Έχουμε και συνεργάτες πια αγαπημένους που ξεκίνησαν τυχαία από Πάτρα, Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κέρκυρα, από πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας
Εάν θέλει κάποιος στη μέση της χρονιάς να έρθει να γραφτεί, μπορεί;
Μπορεί! Θα μπει στο αρχάριο μας τμήμα και σιγά σιγά θα συμβαδίσει με τους υπόλοιπους. Γενικά είμαστε μια ωραία παρέα και μια μεγάλη αγκαλιά και δεν υπάρχει ποτέ πρόβλημα, ακόμα και να έρθει κάποιος πιο μετά, κάποιος να έχει κάποιο πρόβλημα να αργήσει να παρουσιαστεί και να έρθει μες στην μέση της χρονιάς, τον δεχόμαστε με πολλή αγάπη και με πολλή χαρά και σεβασμό.
Και μπορούν να γίνουν αναγνωρισμένοι επαγγελματίες από εδώ;
Βεβαίως και μπορούν, παρακολουθώντας τα εντατικά μαθήματα κάθε 2 μήνες και κάθε Master Training, τα οποία τα διοργανώνω εγώ και καλώ Ινδούς πολύ καταξιωμένους χορογράφους να μας τα διδάξουν. Υπάρχουν άνθρωποι, που έχουν παρακολουθήσει ήδη τα 3 πρώτα Master Training και είναι άνθρωποι πάρα πολύ κοντά μου και σαν προέκταση μας! Φανταστείτε ένα δέντρο, εμείς είμαστε η ρίζα. Και αυτοί οι μαθητές μας τώρα έχουν δικούς τους μαθητές. Εμένα μια μαθήτριά μου για παράδειγμα, έχει γίνει δασκάλα και διδάσκει στον Πειραιά. Είμαστε ένα δέντρο, η ρίζα, ο κορμός και τα φύλλα! Στην εμφάνισή μας στο Mega me Mia θα φέρω κάποια απ’ τα παιδιά αυτά να κάνουν την χορογραφία τους και αυτό είναι το πιο συγκινητικό για μένα. Ότι οι μαθητές μου έχουν μαθητές πια!
Τώρα, μια τελευταία ερώτηση. Φέτος θα κάνετε το 4ο Master Training για να βγούνε πιστοποιημένοι δάσκαλοι Bollywood και το 3ο Φεστιβάλ Bollywood, να χιλιάσει! Yπάρχει κάτι μυστικό που πρέπει να ξέρουμε και να περιμένουμε από την Ακαδημία;
Αυτό το οποίο μπορούμε να αποκαλύψουμε, και είναι αποκλειστικό, είναι πως στο τελευταίο μου ταξίδι στην Ινδία χόρεψα στην Τζαϊπούρ και την Άγρα, και μου έγινε μια πρόσκληση να δώσω κάποια σεμινάρια. Πρόσκληση η οποία με συγκίνησε, εννοείται, πάρα πολύ.
Δηλαδή μια Ελληνίδα να διδάξει σε Ινδούς, Ινδικούς χορούς, στην Ινδία!
Ναι, αυτό και αν είναι η επιτομή, το ταβάνι της επιτυχίας του 1st Bollywood Dance Academy! Και συν τις γνωριμίες που κάνουμε από τα γυρίσματα των ταινιών, χρειάζεται τώρα να πάω και εγώ στην Ινδία για να ολοκληρωθούν τα γυρίσματα της ταινίας. Θα υπάρξει και συνέχεια! Θα γίνουν και άλλες συνεργασίες και στην Ελλάδα και στην Ινδία!
Υ.Σ.
Όποιος επιθυμεί να λάβει μέρος μαζί με τα μέλη της 1st Bollywood Dance Academy στην εκπομπή Mega Me Mia, στις 20 Φεβρουαρίου μπορεί να έρθει στις 7:30 την Παρασκευή, στο Artistic Studio Oriental Expression (στάση Μετρό ” Άγιος Δημήτριος “) όπου με πούλμαν θα μεταφερθεί μαζί με όλη την ομάδα στα πλατό της εκπομπής!
Εννοείται, ότι μπορείτε να προσέλθετε μόνοι σας ελεύθερα, αργότερα!