Κάνε μια διαφορετική έξοδο σε ένα από τα πιο όμορφα, ιστορικά bars της Αθήνας…

Οι καιροί αλλάζουν. Το ίδιο και οι άνθρωποι. Γι’ αυτό αλλάζει και η μόδα. Όμως, υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν αλλάζουν, όπως το να θέλουμε να βγούμε για ένα ποτό με την παρέα μας το Σάββατο. Με αυτό ως σκέψη, υπάρχουν και πολλά ιστορικά bars στην Αθήνα που δεν έχουν χάσει τίποτα από την παράδοση και το χαρακτήρα τους.

Au Revoir

ιστορικά bars

Τα πάντα σε αυτό το κλασικό μπαρ της Πατησίων, από τη σοφή γεωμετρία και τη διάταξη των επίπλων μέχρι τους τοίχους και τα φωτιστικά από ψάθα, έχουν παραμείνει απαράλλαχτα, όπως τα σχεδίασε ο Αριστομένης Προβελέγγιος στα τέλη του 1957.

Ως «σημαντικό και σπάνιο δείγμα διαμόρφωσης εσωτερικού χώρου του ύστερου μοντέρνου κινήματος στην Ελλάδα» μνημονεύει το «Au Revoir» το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Οι κριτικές επαινούν την ομορφιά του παλαιάς κοπής bar δίνοντάς του 5 αστέρια!

Πού: Πατησίων 136, Κυψέλη

Witzwort

ιστορικά bars
Το όνομά του σημαίνει «αστεία λέξη» και προέρχεται από ένα χωριό στα σύνορα Γερμανίας και Δανίας. Εξαιρετικά καλαίσθητο, με ατμόσφαιρα παλιού βερολινέζικου μπαρ, το «Witzwort» είναι ένα ήσυχο διαμάντι της αθηναϊκής νύχτας που λειτουργεί εκτός πιά­τσας, στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας στο Καλαμάκι, επί 32 συνεχείς χειμώνες. Η πλούσια δισκοθήκη είναι jazz και easy listening και ο χώρος του γεμάτος αντίκες. «Αρκετά από αυτά τα κομμάτια τα έχει φέρει ο κόσμος που έρχεται εδώ για να έχει κάτι δικό του».

Πού: Θουκυδίδου & Φαν Βάικ 15, ­Καλαμάκι

Ίντριγκα

ιστορικά bars
Την εποχή που άνοιγε η «Ίντριγκα» στα Εξάρχεια, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, κανείς δεν περίμενε ότι έμελλε να εξελιχτεί αμέσως σε σημείο αναφοράς της καλλιτεχνικής, αλλά και της πολιτικής σκηνής. Τότε ο μικρός κάτω όροφος είχε το Jukebox, ενώ στη σάλα του επάνω ορόφου υπήρχε το πιάνο, με τον Διονύση Σαββόπουλο και τον Λουκιανό Κηλαηδόνη να κάθονται, μεταξύ άλλων, στο σκαμπό του.

«Ήταν πάντα ένα στέκι στο οποίο ο κόσμος περνούσε καλά κι ερχόταν από διαφορετικές περιοχές της Αθήνας», θυμάται ο σημερινός ιδιοκτήτης Θανάσης Παρασκευόπουλος, ο οποίος ανέλαβε την «Ίντριγκα» το 1999 επιχειρώντας να διατηρήσει το χαρακτήρα του μαγαζιού στις διαφορετικές πλέον συνθήκες των Εξαρχείων, με μουσικές που έχουν αφετηρία τη rock.

Πού: Δερβενίων 60 & Θεμιστοκλέους, Εξάρχεια

Σχόλια