Μία ακόμα βιογραφία (μετά το Imitation Game) είναι υποψήφια όχι για ένα αλλά για 5 Όσκαρ στην φετινή απονομή η οποία θα γίνει στις 22 Φεβρουαρίου στο Dolby Theater στο Los Angeles με παρουσιαστή τον ηθοποιό Νeil Patrick Harris (γνωστό από το Ηow I Met Your Mother). Το σενάριο έχει βασιστεί σε υλικό από το βιβλίο της πρώην συζύγου του Ηawking, Jane με τίτλο «Traveling to Infinity: My Life with Stephen Hawking».
H ταινία ακολουθεί τα βήματα του Stephen Hawking από το 1963, τότε που σπουδάζει στο Cambridge, όπου γνωρίζει και ερωτεύεται τη συμφοιτήτρια και μετέπειτα σύζυγό του Jane White, η οποία στέκεται στο πλευρό του ακόμα και μετά τη διάγνωσή του με τη Νόσο του Κινητικού Νευρώνα που τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι, επιτρέποντάς του την επικοινωνία μόνο μέσω συσκευής ομιλίας. Επιπροσθέτως παρακολουθούμε τις καινοτόμες  απόψεις του Χόκινγκ για τη Φυσική και κυρίως την πρωτοποριακή έρευνά του που προκάλεσε το θαυμασμό της επιστημονικής κοινότητας και τελικά οδήγησε στην θεωρία του για το σύμπαν την οποία παρουσιάζει στο βιβλίο του ‘Το Χρονικό Του Χρόνου’. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι αναφορές είναι δευτερευούσης σημασίας στην ταινία αφού κύριος λόγος γίνεται για την περίπλοκη σχέση του με τη γυναίκα του καθώς και για το ερωτικό τρίγωνο στο οποίο ενεπλάκη ο ίδιος. Βέβαια η ταινία δεν περιορίζεται μόνο στην ‘ερωτική ζωή’ του Hawking αλλα εντρυφεί και στην ανθρώπινη διάσταση της ιστορίας και το ψυχικό σθένος και δύναμη του ήρωα που ενώ αρχικά έμοιαζε καταδικασμένος ακόμα και από τους γιατρούς, εν τέλει μπόρεσε και επιστημονικά να διαπρέψει.

Ο 33χρονος Λονδρέζος πρωταγωνιστής και ήδη βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα και με το βραβείο της Αμερικανικής Ένωσης Ηθοποιών για αυτή την ταινία Εddie Redmayne (My week with Marilyn, Les Miserables) αδιαμφισβήτητα είναι το φαβορί για το όσκαρ Α’Ανδρικού ρόλου. Εκείνος δεν ικανοποιήθηκε απλά στο να κάνει πρόβες ώστε να ερμηνεύσει με τον βέλτιστο τρόπο τον ρόλο του αλλά πέρασε εβδομάδες με ασθενείς που νοσούν απο αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση καθώς και με τον ίδιο τον Hawking ώστε να μελετήσει τις εκφράσεις του προσώπου του.
Το φιλμ διεκδικεί 5 βραβεία Όσκαρ, καλύτερης ταινίας, Α’ ανδρικού, Α’ γυναικείου για την εξαιρετική ερμηνεία της Felicity Jones στον ρόλο της συμπαραστάτριας συζύγου, διασκευασμένου σεναρίου και καλύτερης μουσικής για τον Johann Johannsson, ο οποίος ήδη κέρδισε και την Χρυσή Σφαίρα. Mεγάλη εντύπωση πάντως προκαλεί ότι ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης για το ντοκυμαντερ ‘Μan on Wire’ James Mars δεν καταφέρνει προς απογοήτευση πολλών να εξασφαλίσει μια ακόμα υποψηφιότητα.

Πλήν όλων των θετικών στοιχείων της ταινίας υπάρχουν και κάποια αρνητικά σημεία όπως το βεβιασμένο τέλος αλλά και το γεγονός ότι γίνεται αρκετά μελοδραματική σε κάποια σημεία. Στην προσπάθεια της να συγκινήσει το κοινό ‘περνά’ ένα αίσθημα λύπησης για τον πρωταγωνιστή το οποίο νομίζω ότι είναι περιττό. Σίγουρα πάντως είναι μια ταινία η οποία κάνει μια καλή ‘εισαγωγή’ για κάποια πιο ολοκληρωμένη biopic του πασίγνωστου φυσικού καθώς και είναι και το εφαλτήριο για ακόμα καλύτερους ρόλους για τον Eddie Redmayne.

H Θεωρία των Πάντων - Η ζωή του Stephen Hawking, υποψήφια για 5 Όσκαρ
83%Βαθμλογία
Σενάριο80%
Σκηνοθεσία85%
Ερμηνείες85%

Σχόλια