Με αφορμή το θάνατο του πρωτοπόρου πεζογράφου και ποιητή της νεοελληνικής ποίησης Κωστή Παλαμά, σαν σήμερα 27/2, αποφάσισα να γράψω-ενημερώσω για μια αξιόλογη προσπάθεια που γίνεται από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τους καθηγητές του μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων που τιμητικά φέρουν το όνομα «Κωστής Παλαμάς».

Εκπαιδευτικά σχολεία τα οποία παρέχουν σταθερούς κύκλους μαθημάτων στις πόλεις της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, με συνολική διάρκεια 36-40 ωρών ανά θεματική ενότητα και κύκλο σπουδών, αλλά και τριήμερους κύκλους μαθημάτων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας έως και το Νοέμβριο που αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Ήδη τα σχολεία έχουν φιλοξενηθεί σε Ναύπλιο, Τρίπολη και Χανιά, ενώ η επόμενη επαρχιακή πόλη που θα φιλοξενήσει το πρόγραμμα είναι η Κόρινθος στις 28 Φεβρουαρίου και 1-3 Μαρτίου. Το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε μαθητές όσο και ενηλίκους.

Τα σεμιναριακά μαθήματα του προγράμματος «Κωστής Παλαμάς» έχουν ως θέμα  την προβολή, διάδοση και αξιοποίηση του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού μέσω των σπουδών επικοινωνίας με την ευρύτερη έννοιά τους. Το συνολικό εγχείρημα αποσκοπεί να προσφέρει γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με την επικοινωνία και τον ελληνικό πολιτισμό και επιπλέον μια κριτική αντίληψη γύρω από τις πολιτισμικές αναζητήσεις των σπουδών επικοινωνίας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες των κλάδων του τουρισμού, του πολιτισμού και της δημοσιογραφίας, καθώς και σε όσους και όσες ενδιαφέρονται για τα εν λόγω πεδία, με απώτερο σκοπό την προβολή και προώθηση του εθνικού πολιτιστικού προϊόντος.

Παράλληλα, σκοπός του είναι, οι επωφελούμενοι των σεμιναριακών μαθημάτων κατάρτισης να αποκτήσουν δεξιότητες μέσα από τις οποίες θα μπορούν να συνδυάζουν την ικανότητα για αφηρημένη σκέψη με την ανάλυση και τη σύνθεση, την ικανότητα σχεδιασμού επικοινωνιακών δράσεων καθώς και δεξιότητες στη χρήση των τεχνολογιών της επικοινωνίας και της πληροφορίας στο πλαίσιο της προβολής και αξιοποίησης του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού. Την επιμέλεια και διδασκαλία των ταχύρυθμων μαθημάτων στις επαρχιακές πόλεις, έχουν οι καθηγήτριες Δρ. Μαρινοπούλου Αναστασία και Δρ.  Μαυρολέων Άννα. Η συμμετοχή στα προγράμματα είναι δωρεάν και μετά το πέρας τους παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.

 

kostispalamas

Το πρόγραμμα αποτελεί σύμπραξη της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους. Τη μεγαλύτερη υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος πραγματοποιεί το ΕΚΠΑ και για το πρόγραμμα χρησιμοποιούνται πρωτίστως το διδακτικό προσωπικό και οι συνεργάτες των Τμημάτων Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης ως καθ’ ύλην αρμόδια αφού προσφέρουν διεπιστημονικής εμβέλειας προγράμματα σπουδών και καταβάλουν κάθε αναγκαία προσπάθεια για την πολύπλευρη επιστημονική εκπαίδευση των φοιτητών τους, προάγοντας την κριτική προσέγγιση της επικοινωνιακής πρακτικής με τον πολιτισμό. Τη διαχείριση και υλοποίηση του έργου έχει το Τμήμα Πληροφορικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα επισκέψεων στις επόμενες επαρχιακές πόλεις, τις θεματικές ενότητες και τις αιτήσεις συμμετοχής: http://kostispalamas.uoa.gr/

 

«Το καλό πρέπει να το παίρνουμε όπου το βρίσκουμε»,
Κωστής Παλαμάς (13 Ιανουαρίου 1859 -27 Φεβρουαρίου 1943).

Σχόλια