California (Black) Dreamin’ 1968-1971

Το “California Dreamin’’’ είναι ένα πασίγνωστο ποπ/ροκ κομμάτι με ψυχεδελικά στοιχεία (ήχος της εποχής που γινόταν όλο και πιο δημοφιλής), που γράφτηκε στα μέσα των 60’s από τους “Mamas & Papas” και συγκεκριμένα από τον John και τη Michele Philips, αμφότεροι μέλη του γκρουπ που τότε ήταν ζευγάρι και στη ζωή.

Μάλιστα, υπάρχει και η φήμη ότι το κομμάτι γράφτηκε στην παγωμένη Νέα Υόρκη, ένα πρωί μόλις είχαν ξυπνήσει και ο John Philips είχε ονειρευτεί τη μελωδία στον ύπνο του. Αυτό φυσικά κάλλιστα θα μπορούσε να είναι και ένας ρομαντικός απλά αστικός μύθος που ταιριάζει με το περιεχόμενο των στίχων οι οποίοι μιλούν για την προσμονή του όμορφου, ηλιόλουστου καλιφορνέζικου καλοκαιριού, μέσα στο δύσκολο και καταθλιπτικό χειμώνα (ο καθένας φυσικά μπορεί να το ερμηνεύσει διαφορετικά ή και αλληγορικά).

Το κομμάτι είχε κυκλοφορήσει το 1965 σε 7ιντσο 45άρι single, ωστόσο δεν έγινε εξαρχής μεγάλη επιτυχία, κάτι που συμβαίνει συχνά με πολλά κλασσικά άλμπουμ και τραγούδια.  Η έκρηξη επιτυχίας συνέβη μετά από 1-2 περίπου χρόνια, γεγονός λογικό αφού η μελωδία του είναι όντως πολύ ζεστή και χαρακτηριστική, καθώς και η γενικότερη αίσθηση του εκπέμπει μια πολύ θετική και χαρούμενη αύρα.

Το κομμάτι διασκεύασαν αμέτρητοι διάσημοι και μη μουσικοί μέχρι σήμερα και μάλιστα υπήρχε και μια ιδιαίτερη αγάπη προς αυτό από τους μαύρους μουσικούς της εποχής οι οποίοι κυμαίνονταν φυσικά σε διαφορετικά μουσικά μοτίβα, αλλά αρκετοί από αυτούς κυκλοφόρησαν τις δικές τους όμορφες εκδοχές του “California Dreamin’’.

Επέλεξα λοιπόν πέντε από τις πιο ωραίες soul/jazz/funk διασκευές του, οι οποίες κυκλοφόρησαν όλες στο διάστημα 1968-1971, δηλαδή λίγα χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρωτότυπου και σας τις παρουσιάζω παρακάτω.

Η πρώτη και αυθεντική εκδοχή (1965):

Η εκτέλεση του Lee Moses (1971) με την εκπληκτική του φωνή και διασκευή, ο οποίος είναι χαρακτηριστική περίπτωση μουσικού που στην εποχή του δε γνώρισε ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία αλλά το μοναδικό άλμπουμ που είχε κυκλοφορήσει (περιέχει και το εν λόγω τραγούδι) σήμερα θεωρείται διαμάντι, τόσο μουσικά όσο και σε επίπεδο συλλεκτών.

Baby Huey & The Babysitters την ίδια χρονιά (1971) σε μια ορχηστρική εκτέλεση με εισαγωγή σχεδόν ενάμιση λεπτό από το μοναδικό άλμπουμ (και αυτός) του Baby Huey. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετέπειτα επιδραστικός αυτός μουσικός πέθανε κατά τη διάρκεια ηχογραφήσεων του άλμπουμ κι έτσι μαζεύτηκαν οι μέχρι τότε ηχογραφήσεις καθώς και κάποια ηχογραφημένα ορχηστρικά (μαζί και το cover στο California Dreamin’) από τον παραγωγό του Curtis Mayfield και κυκλοφόρησαν όλα μαζί ως άλμπουμ.

Δύο χρόνια πριν τους προαναφερθέντες (1969), η φωνητική τετράδα των “Four Tops” από το Ντιτρόιτ, δίνει ίσως την πιο μελωδική και “smooth” διασκευή του “California Dreamin’”.

Ξανά στο 1971 και ο μεγάλος κιθαρίστας της τζαζ George Benson, κυκλοφορεί το άλμπουμ “White Rabbit” εμπνευσμένο από τους Jefferson Airplane με διάφορες διασκευές, συμπεριλαμβανομένης και της παρακάτω στο “California Dreamin’”, στην οποία δίνει δείγματα του ταλέντου του τζαμάροντας και σολάροντας πάνω στη γνωστή μελωδία.

Μία από τις μεγαλύτερες μαύρες φωνές, ο Bobby Womack, προσαρμόζει πάνω σε αυτή τη δική του προσέγγιση στο τραγούδι, το 1968, και το αποτέλεσμα δε θα μπορούσε να μην είναι εξαιρετικό.

Και bonus track μιας και το θυμήθηκα: Ένα κομμάτι που κυκλοφόρησε το 2004 σε ένα αρκετά underground δισκάκι από ένα χιπ χοπ γκρουπ, τους Organic Thoughts και περιέχει sample από την εκδοχή του George Benson και σε καμία περίπτωση δε θυμίζει το αρχικό California Dreamin’ εάν δεν  γνωρίζεις την εκδοχή του Benson. Μαγεία τόσο του σπουδαίου κιθαρίστα όσο και της τεχνικής  του sampling !

 

Σχόλια