Να είσαι ειλικρινής σε κάθε όψη της ζωής σου και ιδιαίτερα προς τον εαυτό σου. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα μπορείς να βελτιωθείς, αν το θες πραγματικά!

Η Britanny Ann Smith είχε πει κάποτε: «Η ζωή είναι σαν ένα κερί… Είτε λιώνει αργά ή ένα ξαφνικό φύσημα το σβήνει».

Η ζωή μας είναι περαστική και φευγαλέα και η καλύτερη ώρα για να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας να ζήσουμε μια γεμάτη ζωή είναι τώρα. Για εμάς που έχουμε την υγεία μας, αυτό σημαίνει να κάνουμε κάτι απίθανο σήμερα. Και με τη λέξη «απίθανο», εννοούμε να κάνουμε ένα μικρό θετικό βήμα μπροστά στο μονοπάτι της ζωής μας.

H Mae West είχε πει: «Ζεις μόνο μία φορά, αλλά αν το κάνεις σωστά, η μία φορά είναι αρκετή».

Πώς γνωρίζουμε ότι το κάνουμε σωστά;

Αν μπορούμε να επαναλαμβάνουμε καθεμία από τις παρακάτω φράσεις στον εαυτό μας ειλικρινά, μάλλον είμαστε σε καλό δρόμο.

1. Κρατώ ανοιχτό το μυαλό μου σε νέες ιδέες κι εμπειρίες.

Όπως λέγεται συχνά, το πλοίο είναι ασφαλές στο λιμάνι, αλλά δε φτιάχτηκε γι’ αυτό. Είναι σημαντικό να δεχόμαστε τον κίνδυνο στη ζωή μας. Δε γίνεσαι σοφός, αν έχεις κλειστό μυαλό. Χρειάζεται να το ανοίξεις προς το άγνωστο. Τα κλειστά μυαλά που προσποιούνται ότι είναι σοφά, όπως θέλει ο κόσμος, είναι στην πραγματικότητα κυνικά.

Ο κυνισμός μεταμφιέζεται σε σοφία, αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτήν. Οι κυνικοί άνθρωποι δε μαθαίνουν τίποτα∙ εθελοτυφλούν και απορρίπτουν τον κόσμο επειδή στην πραγματικότητα φοβούνται ότι θα τους πληγώσει ή θα τους απογοητεύσει. Λένε συνέχεια “όχι” .

Να κάνεις το αντίθετο. Να λες «ναι», γιατί το «ναι» ξεκινάει καινούρια πράγματα. Το «ναι» καλλιεργεί νέα πράγματα. Οδηγεί σε εμπειρίες και γνώση. Το «ναι» είναι για δυνατούς, ανοιχτόμυαλους ανθρώπους. Όσο, λοιπόν, έχεις τη δύναμη, να λες «ναι».

2. Ακολουθώ την καρδιά και το ένστικτό μου.

Μην αφήνεις τα προβλήματά σου να σε πιέζουν. Άφησε τα όνειρά σου να σε οδηγούν. Ζήσε τη ζωή που θες να ζήσεις. Γίνε ο άνθρωπος που θες να θυμάσαι μετά από χρόνια. Πάρε αποφάσεις και δράσε. Κάνε λάθη, απότυχε και ξαναπροσπάθησε. Ακόμα κι αν αποτύχεις χιλιάδες φορές, τουλάχιστον δε θα αναρωτιέσαι τι θα μπορούσε να έχει συμβεί. Τουλάχιστον θα ξέρεις με την καρδιά σου ότι προσπάθησες και έκανες το καλύτερο που μπορούσες.

Καθένας από εμάς έχει μια φωτιά στην καρδιά του που καίει για κάτι. Είναι ευθύνη μας στη ζωή να τη βρούμε και να την κρατήσουμε αναμμένη. Επειδή είναι πολύ καλύτερο να αποτυγχάνεις με αυθεντικότητα και στυλ, με το δικό σου τρόπο, παρά να επιτύχεις μιμούμενος κάθε μέρα στη ζωή σου.

3. Είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου.

Να είσαι ειλικρινής με ό,τι είναι σωστό, όπως με οτιδήποτε χρειάζεται ν’ αλλάξει. Να είσαι ειλικρινής με ό,τι θέλεις να πετύχεις και με αυτό που θέλεις να γίνεις. Να είσαι ειλικρινής σε κάθε όψη της ζωής σου, πάντα. Γιατί είσαι το μόνο άτομο στο οποίο μπορείς να βασίζεσαι.

Κάνε δικές σου τις επιλογές σου και γίνε πρόθυμος να κάνεις τα απαραίτητα βήματα για να βελτιωθείς με βάση αυτές. Ή θα είσαι υπεύθυνος για τη ζωή σου, ή θα είναι κάποιος άλλος. Και αν είναι κάποιος άλλος, θα μετατραπείς σ’ ένα όργανο των δικών τους ιδεών και ονείρων αντί για πρωτοπόρος της δικής σου ζωής.

4. Κάνω τη διαφορά.

Να δρας με τη σκέψη ότι ό,τι κάνεις κάνει τη διαφορά. Είναι αλήθεια ότι όλοι ζούμε για να υπηρετούμε; Ότι βοηθώντας άλλους ανθρώπους πραγματοποιούμε το πεπρωμένο μας; Η απάντηση είναι απλά «ναι». Όταν επηρεάζεις θετικά τη ζωή κάποιου άλλου, επηρεάζεις θετικά και τη δική σου.

Κάνε κάτι που είναι μεγαλύτερο από εσένα. Κάτι που κάνει χαρούμενο το διπλανό σου ή τον κάνει να υποφέρει λιγότερο. Είσαι μόνο ένας, αλλά είσαι ένας. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα, αλλά μπορείς να κάνεις κάτι.

5. Δε χρειάζομαι κάποιον άλλο να με συμπληρώσει.

Η ζωή είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να βρεις κάποιον που θα σε θέλει ή να αναστατώνεσαι για κάποιον που δε σε θέλει. Αντί να ικετεύεις κάποιον να σ’ ερωτευτεί και να ξοδεύεις το χρόνο σου, επένδυσε το χρόνο σου στο να ανακαλύψεις τον εαυτό σου. Αυτό το ταξίδι δε χρειάζεται να είναι άδειο ή επώδυνο. Εσύ πρέπει να ερωτευτείς τον εαυτό σου πρώτα. Να ολοκληρωθείς μόνος σου.

Πάρε μέρος σε περιπέτειες, ανακάλυψε το πάθος σου, περιπλανήσου στην πόλη, κάτσε σε καφετέριες και διάβασε, γράψε σε δημόσιες τουαλέτες, άφησε σημειώσεις σε βιβλία της βιβλιοθήκης, ντύσου καλά για εσένα, δώσε στους ανθρώπους που δε δίνουν σ’ εσένα, χαμογέλα και πέρνα καλά.

Κάνε τα όλα με αγάπη, αλλά μην κάνεις τη ζωή τόσο ρομαντική, σαν να μην μπορείς να επιβιώσεις χωρίς κάποιον που να ενδιαφέρεται για εσένα κάθε δευτερόλεπτο. Μπορείς. Και όταν τα καταφέρεις, θα αισθανθείς θεραπευμένος και θα ανοιχτείς στην πιθανότητα μιας υγιούς σχέσης με άλλους.

6. Είμαι γενναίος και ευάλωτος.

Πόσοι από εμάς νιώθουμε μόνοι μας, ακόμα κι όταν είμαστε περιτριγυρισμένοι από άλλους, φίλους ή οικογένεια; Μέσα μας, πέρα από την παρέα μας, αισθανόμαστε παρεξηγημένοι και φοβισμένοι. Ανησυχούμε ότι αν μιλήσουμε σε άλλους για τους φόβους μας, δε θα μας εκτιμούν πια. Αναρωτιόμαστε αν νιώθει κάποιος άλλος όπως κι εμείς.

Πείθουμε τον εαυτό μας ότι είμαστε περίεργοι, ότι κανείς άλλος δεν ακούει φωνές στο μυαλό του, ότι είμαστε οι μόνοι που χρειαζόμαστε μια αγκαλιά. Εεεμ… Ξυπνήστε! Δεν είστε μόνοι. Ανακτήστε όλο το θάρρος σας και ανοιχτείτε στα άτομα που αγαπάτε. Σπάστε κάθε τείχος που έχετε χτίσει γύρω απ’ τον εαυτό σας. Το να κάνετε μια ιστορία δική σας, μπορεί να είναι σκληρό, αλλά όχι τόσο δύσκολο όσο το να ξοδεύετε μια ζωή τρέχοντας μακριά απ’ αυτό. Αποδεχτείτε ότι η ευαισθησία σας έχει ρίσκα, αλλά δεν είναι τόσο επικίνδυνη, όσο το να εγκαταλείπετε την αγάπη, τη φιλία και την προσωπική ανάπτυξη: τις εμπειρίες ζωής που απαιτούν να είστε ευαίσθητοι.

7. Συγχώρησα όσους με πλήγωσαν κάποτε.

Όλοι πληγωθήκαμε από κάποιον κάποια στιγμή. Μας φέρθηκαν άσχημα, η εμπιστοσύνη χάθηκε, η εμπιστοσύνη δεν υπάρχει πια, οι καρδιές ράγισαν. Ενώ αυτός ο πόνος είναι φυσιολογικός, μερικές φορές διαρκεί πάρα πολύ. Ζούμε τον πόνο ξανά και ξανά, τον αφήνουμε να μένει στο μυαλό μας χωρίς νοίκι και δυσκολευόμαστε να τον αποχωριστούμε.

Η μνησικακία είναι σπατάλη της τέλειας ευτυχίας και της ομορφιάς της ζωής. Το να συγχωρείς σημαίνει ότι ελευθερώνεις ένα φυλακισμένο και ότι ανακαλύπτεις ότι ο φυλακισμένος ήσουν εσύ

8. Άντεξα σε σκληρές συνθήκες

Κάποιες φορές χρειάζεσαι να πεθάνεις λίγο μέσα σου για να αναγεννηθείς μέσα από τις στάχτες σου, να πιστέψεις στον εαυτό σου και να τον αγαπήσεις. Αποκάλεσέ το «ανάπτυξη». Αποκάλεσέ το «βρίσκω τον εαυτό μου». Αποκάλεσέ το όπως θες.

Το μυστικό είναι να ζεις κάθε στιγμή όταν οι συνθήκες είναι σκληρές και να προχωράς μπροστά, μέχρι οι στιγμές να γίνουν λεπτά, τα λεπτά ώρες, οι ώρες μέρες και ούτω καθεξής, μέχρι ο χρόνος να αποκτήσει νόημα και η ζωή να γίνει η αιτία να χαμογελάς. Η διαδικασία μοιάζει περίπου σαν να μαθαίνεις να περπατάς ή να μιλάς για πρώτη φορά.

Δεν είναι εύκολο, αλλά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναπτυσσόμαστε και βρίσκουμε τον εαυτό μας πιο δυνατό και σοφό, με ταλέντα που δε γνωρίζουμε ότι είχαμε. Όταν αρνούμαστε να τα παρατήσουμε, οι πιο σκληρές συνθήκες μας οδηγούν στο καλύτερο.

9. Δε μετανιώνω για τίποτα.

Μια συγχώνευση όλων των προηγούμενων: Ακολούθησε την καρδιά σου. Να είσαι αληθινός στον εαυτό σου. Κάνε κάτι που σε κάνει χαρούμενο. Να είσαι με ανθρώπους που σε κάνουν να χαμογελάς. Γέλα όσο αναπνέεις. Να αγαπάς όσο ζεις. Να λες όσα χρειάζεσαι να πεις. Βρες το κουράγιο να νιώσεις διαφορετικός και όμορφος. Μάθε ότι δε χρειάζεσαι πολλούς ανθρώπους στη ζωή σου, αλλά μερικούς καλούς, οπότε μην υποτιμάς τον εαυτό σου και τις αρχές σου για λανθασμένους λόγους.

Να είσαι δυνατός όταν οι συνθήκες γίνονται δύσκολες. Να αναγνωρίζεις όταν είσαι λάθος και να μαθαίνεις από αυτό. Να κοιτάς πάντα πίσω σου και να βλέπεις πόσο έχεις προοδεύσει και να είσαι περήφανος. Να εκτιμάς όσα έχεις. Να γιορτάζεις τις μισές σου νίκες. Να συγχωρείς. Και να αφήνεις όσα δεν μπορείς να ελέγξεις.

Σχόλια