Θες να βελτιώσεις ή να αρχίσεις από το μηδέν μια γλώσσα; Μη διστάζεις, καθώς τα πλεονεκτήματα που σου προσφέρουν οι ξένες γλώσσες είναι πολλά και σημαντικά!

 

  1. Εντυπωσιάζεις τους ανθρώπους γύρω σου

Φαντάσου να είσαι σε ραντεβού σε ένα ακριβό εστιατόριο και να παραγγέλνεις πιάτα, όπως το Boeuf Bourguignon με τη σωστή προφορά ή να μιλάς στους ντόπιους στη μητρική τους γλώσσα! Οι ξένες γλώσσες σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους ανθρώπους γύρω σου και θα το καταλάβεις από τα κοπλιμέντα και τα περίεργα βλέμματα. Όμως, δε θα πρέπει να είναι αυτός ο λόγος που θα μάθεις μια ξένη γλώσσα, παρόλο που είναι ωραίο να περηφανεύεσαι κατά τη διάρκεια της εκμάθησης.

  1. Αναπτύσσεις αυτοπεποίθηση

Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας είναι μια εξαιρετικά ωφέλιμη εμπειρία, διότι μας επιβραβεύει και ανεβάζει την αυτοπεποίθησή μας σε υψηλά επίπεδα. Καταφέρνουμε να ξεπεράσουμε τους φόβους και τις αμφιβολίες μας, να μάθουμε περισσότερα για τον εαυτό μας, να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους και να ταξιδέψουμε σε μέρη που δεν είχαμε επισκεφτεί ποτέ. Επιπλέον, τα θετικά σχόλια από τους ντόπιους και η ενθάρρυνσή τους είναι πάντα ένα σημαντικό κίνητρο.

  1. Βελτιώνεις την αποφασιστικότητά σου

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Chicago ανακάλυψε ότι όταν οι άνθρωποι μιλούν ξένες γλώσσες, αυτό τους βοηθά να μειώσουν την τάση αποστροφής απώλειας, δηλαδή δε θα δυσκολεύονται πια να λάβουν επιτόπου-αποφάσεις για το μέλλον.

Οι δίγλωσσοι, μάλιστα, διαθέτουν περισσότερη αυτοπεποίθηση για τις επιλογές τους, αφού τις σκεφτούν στη δεύτερη γλώσσα και ελέγξουν ότι οι αρχικές τους σκέψεις είναι σωστές. Αυτό σημαίνει ότι αν μάθεις μια ξένη γλώσσα, θα μπορείς να λαμβάνεις σοφότερες οικονομικές αποφάσεις, για παράδειγμα.

  1. Αυξάνεις τις εγκεφαλικές σου δυνατότητες

Η ψυχολόγος, Ellen Bialystok, στο Πανεπιστήμιο του York στο Τορόντο, βρήκε ότι οι μαθητές που διδάσκονται ξένες γλώσσες, τείνουν να έχουν υψηλότερες βαθμολογίες στις εξετάσεις απ’ ότι οι μαθητές που δε γνωρίζουν ξένες γλώσσες, ειδικά στα μαθηματικά, την ανάγνωση και το λεξιλόγιο.

Επιπρόσθετα, μια μελέτη που συντέθηκε ταυτόχρονα από ερευνητές του Πανεπιστημίου College London έδειξε ότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών διαφοροποιεί τον εγκέφαλο, και ιδιαίτερα την περιοχή που επεξεργάζεται τις πληροφορίες, όπως η άσκηση χτίζει τους μύες.

  1. Μεταμορφώνεις εντελώς τα ταξίδια σου

Τα ταξίδια δεν γίνονται απλά για να βγάζεις ωραίες φωτογραφίες και να τις δημοσιεύεις στο Facebook ή στο Instagram, ή για να μείνεις μια εβδομάδα σε ένα 5άστερο εκπληκτικό ξενοδοχείο. Ακόμα και οι λίγες ξένες φράσεις που θα μάθεις, θα βελτιώσουν τόσο πολύ τα ταξίδια σου, που όχι μόνο τα χαμόγελα των ντόπιων θα σε προτρέπουν για μια βραδινή έξοδο, αλλά θα σου φέρουν και ευκαιρίες που δε θα περίμενες ποτέ.

Το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι θα εμπλουτίσει τη ζωή σου προσφέροντάς σου πιο βαθιά κατανόηση του πολιτισμού και της ιστορίας των ανθρώπων που θα γνωρίσεις.

ξένες γλώσσες

  1. Βελτιώνεις τις ευκαιρίες εργασίας

Ζούμε σε μια όλο και πιο έντονα παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, όπου οι επιχειρήσεις επεκτείνονται διαρκώς και εξυπηρετούν πελάτες σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα σε υποψηφίους με τις ίδιες δυνατότητες και σπουδές, περισσότερες πιθανότητες να προσληφθεί στη θέση εργασίας είναι ο γνώστης ξένων γλωσσών.

To περιοδικό The Economist, επιπλέον, τονίζει ότι, σύμφωνα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, ο μισός πληθυσμός της Γης θα μιλάει αγγλικά μέχρι το 2050. «Αυτό, ωστόσο, σημαίνει ότι δισεκατομμύρια ανθρώπων δε θα μιλούν αγγλικά και δισεκατομμύρια που παραμένουν χαρούμενα (και πολύ πρόθυμα να ξοδέψουν χρήματα) στη δική τους γλώσσα», καταλήγει το άρθρο. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η γνώση μια ξένης γλώσσας επιφέρει οικονομικά οφέλη. Ακόμα και αύξηση του μισθού κατά 2% ετησίως!

ξένες γλώσσες

  1. Μπορείς να σπουδάσεις ή να μείνεις στο εξωτερικό

Αν αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι αλλαγή και αναζητάς τον ενθουσιασμό και την περιπέτεια στη ζωή σου, η ξένη γλώσσα μπορεί να είναι η πόρτα που πρέπει να ανοίξεις. Γιατί να μη φύγεις για λίγα χρόνια για σπουδές στην Αμερική, στην Ασία ή στην Αυστραλία; Ή για τη δουλειά που ονειρεύεσαι στην Ευρώπη; Για οτιδήποτε κι αν ενδιαφέρεσαι, αν γνωρίζεις μια δεύτερη γλώσσα, ξαφνικά ο κόσμος θα συρρικνωθεί και θα σου φέρει ευκαιρίες ζωής!

  1. Ανοίγεις περισσότερο το μυαλό και τους ορίζοντές σου

Όπως έγραψε η Karen Risager στο βιβλίο της “Language and Culture: Global Flows and Local Complexity, τα τελευταία χρόνια «έχει εντατικοποιηθεί η έρευνα στο πώς εκφράζονται οι διαφορές στην κουλτούρα και πώς δημιουργούνται μέσω πολλών διαφορετικών μορφών γλωσσικής πρακτικής και συνομιλίας, πώς περιλαμβάνονται διαφορετικά νοητικά συστήματα και παγκόσμιες αντιλήψεις στο σημαντικό και πραγματολογικό σύστημα της ποικιλίας ξένων γλωσσών και πώς η ανάπτυξη της γλώσσας και η κοινωνικοποίηση συμβάλλουν στην ανάπτυξη των πολιτιστικών ταυτοτήτων και στις κουλτούρες όλου του κόσμου».

Να μαθαίνεις μια ξένη γλώσσα και σε απορροφά τελείως μια νέα κουλτούρα και παγκόσμια αντίληψη είναι ένας σίγουρος τρόπος να ανοίξει το μυαλό σου και να γίνεις ένα σκεπτόμενο άτομο. Ανεκτίμητο. Όταν κατανοήσουμε ότι έχουμε διαφορετική κουλτούρα με άλλους λαούς και αναγνωρίσουμε την πολιτισμική βάση της δικής μας συμπεριφοράς, τότε θα εκτιμήσουμε καλύτερα τους άλλους. Να βλέπεις τον κόσμο από διαφορετική οπτική και να καταλαβαίνεις από πού προέρχεσαι εσύ και όλοι οι άλλοι λαοί είναι μια καταπληκτική εμπειρία.

  1. Γνωρίζεις έναν καινούριο πολιτισμό

Μουσική, ταινίες, φαγητό, λογοτεχνία, ποίηση, θέατρο, τέχνες και μια ατέλειωτη λίστα από υπέροχα πράγματα που ο πολιτισμός φέρνει στη ζωή μας. Θα έχεις ακούσει ότι η γλώσσα και ο πολιτισμός είναι δύο όψεις του ίδιου κέρματος.

Φυσικά, μπορείς να δεις μια ταινία και να την κατανοήσεις, αλλά δε θα τη νιώσεις ολοκληρωτικά αν δεν εμπλακείς. Εδώ έρχεται η γλώσσα.

  1. Γνωρίζεις νέους ανθρώπους και δημιουργείς σχέσεις ζωής

Ίσως το πιο σημαντικό είναι αυτό: να γνωρίζεις νέους, ενδιαφέροντες ανθρώπους και να αναπτύσσεις φιλίες ζωής, και όχι μόνο. Αν θες να επισπεύσεις κάτι που αξίζει πραγματικά, τότε ήρθε η ώρα να μάθεις μια ξένη γλώσσα. Εξάλλου, μην ξεχνάς: η γλώσσα είναι διασκεδαστική!

Σχόλια