Δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις επισκιάζουν μια μέρα σαν την σημερινή. Μια αντίληψη, η οποία έχει τις ρίζες της, βαθιά στην ελληνική ιστορία και την ελληνική κοινωνία, που πλέον αποτελεί μια συνήθης φράση και πολλές φορές χρησιμοποιείται σαν.. δικαιολογία, για τις ατυχίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν την συγκεκριμένη μέρα. Τελικά όμως ποια είναι η παραφιλολογία που περιτριγυρίζει την Τρίτη και 13; Όσοι έχουν προγραμματίσει σχέδια να τα πραγματοποιήσουν ή τα άστρα τους επιφυλάσσουν κάτι διαφορετικό που θα ανατρέψει τα πλάνα τους;

Η ετυμολογία της λέξης, προβάλλει τον παράλογο χαρακτήρα της συγκεκριμένης αντίληψης, που πλέον έχει γίνει τάση για τέτοιες μέρες όπως η σημερινή. Ο όρος «δεισιδαιμονία» προέρχεται από τις λέξεις των αρχαίων ελληνικών, δείδω+ δαίμων, ένα ουσιαστικό που αποδίδει τον παράλογο φόβο για το υπερφυσικό και την πίστη σε αντιεπιστημονικές δοξασίες περί επιρροής κακοποιών πνευμάτων πάνω στη ζωή μας. Συνώνυμο του παρουσιάζεται η «πρόληψη», λέξη που σηματοδοτεί τον υπαρκτό φόβο και την ανάγκη προστασία από αυτόν. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσεται και η μέρα «Τρίτη και 13», μια ημέρα που εκτιμάμε το κάθε δευτερόλεπτο που είμαστε σώοι, αβλαβείς και αρτιμελείς.

Image

Ωστόσο, το μυστήριο που πλανάται γύρω από την συγκεκριμένη μέρα, παρουσιάζει μια λογική πτυχή, η οποία διαφέρει από εκείνη της «Παρασκευής και 13», ακόμη μια ημέρα που τάσσεται ως σημείο αναφοράς των κακοτυχιών. Σημειώνεται πως για τους Έλληνες και τους Ισπανόφωνους λαούς, η γκαντεμιά στοιχειώνει την κοινωνία την Τρίτη και 13, ενώ στις «δυτικές» χώρες γρουσούζικος θεωρείται ο συνδυασμός Παρασκευή και 13. Οι Ισπανόφωνοι εκφράζουν αυτήν την ημέρα με την παροιμία «En martes, ni te cases ni te embarques», που σημαίνει «Την Τρίτη, μη παντρεύεσαι και μη ξεκινάς ταξίδι». Κατ’ αντιστοιχία, οι Έλληνες προληπτικοί αποφεύγουν να αρχίσουν οποιαδήποτε εργασία, να επιχειρήσουν ταξίδι ή να τελέσουν αρραβώνα. Εν αντιθέσει, η Τρίτη αποτελεί την καταλληλότερη μέρα για εκδηλώσεις μαγείας. Πιστοί του Χάρι Πότερ.. προετοιμαστείτε!!

Σε ιστορική βάση, η ημέρα Τρίτη καθιερώθηκε ως γρουσούζικη εξαιτίας της άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους (Τρίτη 29 Μαΐου 1453). Την ίδια στιγμή, η αστρολογική πτυχή του θέματος, επεξηγεί πως την Τρίτη κυρίαρχος είναι ο πλανήτης Άρης, ενώ σε κάποια ώρα της ημέρας (η «κακιά ώρα») επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο. Γι’ αυτό η ώρα αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Αιγοκεράκια το νου σας! Μια γενικότερη εικόνα της ελληνικής κοινωνίας, η οποία έχει δομήσει ολόκληρη ιστορία γύρω από την προληπτική ημέρα, Τρίτη και 13, αποδεικνύεται πως η καθομιλουμένη, προσδίδει κάτι το «αρνητικό». Φράσεις όπως, «Τρίτωσε το κακό», «Τρίτη και φαρμακερή» αποδίδουν μια αρνητική χροιά τόσο στον αριθμό τρία, όσο και στην ημέρα της Τρίτης.

mhtsotakhs-thumb-large

Ταυτόχρονα, ο αριθμός 13, κρύβει μέσα του την δική του κακοτυχία. Αρχικά, το άθροισμα του έτους, 1453, «βγάζει» το νούμερο «13» ενώ παράλληλα, ο 13 είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός, που σπάει την αρμονία του 12. Δώδεκα ήταν οι Θεοί του Ολύμπου, 12 ήταν και οι άθλοι του Ηρακλή, 12οι φυλές του Ισραήλ, 12 οι μαθητές του Χριστού και 12 Ιμάμηδες . Για τους προληπτικούς, η προσθήκη του αριθμού «ένα» σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου, μιας ανερχόμενης και απρόβλεπτης 12αδας. Εν τούτοις, ο χαρακτήρας του άγνωστου, του απρόσμενου και του αβέβαιου που ακολουθεί τον αριθμό 13, είναι η βασική αιτία που προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους και υποσυνείδητα τον συνδέουν με ατυχή γεγονότα. Ωστόσο, σε αντίθεση με το βίωμα του ελληνικού και ισπανικού λαού, για τους Εβραίους η Τρίτη είναι τυχερή ημέρα, εξαιτίας της διπλής αναφοράς της λέξης «καλόν» στην Παλαιά Διαθήκη (Γένεσις, κεφ. Α , στίχοι 10 και 13).

images (1)

Καλή τύχη σε όλους!!

Σχόλια