Είναι δύσκολο να φέρουμε τον εαυτό μας στη θέση ενός ψυχικώς νοσούντα, αλλά ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τον τρόπο αντίληψης που έχει ένας σχιζοφρενής.

Η σχιζοφρένεια (ορθότερα σχιζοφρενία, -σύνθετη λέξη από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις “σχίζειν” (=διαχωρισμός) και “φρένα” (=λογική, μυαλό)) αποτελεί νευροψυχιατρική νόσο που ανήκει στην ομάδα των ψυχώσεων και παρατηρείται κυρίως σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες.

Πρόκειται για μια ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διαταραχές της αντίληψης της πραγματικότητας. Βέβαια έχει αποκλειστεί προηγουμένως οποιαδήποτε οργανική βλάβη του νευρικού συστήματος σε κάθε νέο ασθενή, πλην όμως όλες οι επιστημονικές εργασίες επί του αντικειμένου αφήνουν να εννοηθεί την ύπαρξη μιας λεπτής νευροφυσιολογικής και χημικής δυσλειτουργίας, μάλλον άγνωστης μέχρι σήμερα.

Μάλιστα, με τον όρο σχιζοφρένεια καλύπτεται ένα σύνολο νόσων με διαφορετικούς μηχανισμούς. Για παράδειγμα, υφίστανται τέτοιες χρόνιες ψυχώσεις που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ειδικότερα ούτε ως σχιζοφρένεια, αλλά και ούτε ως χρόνια παραληρήματα.

Για να μπούμε στα ενδόμυχα του μυαλού ενός σχιζοφρενούς συγκεντρώσαμε εικόνες που δημιούργησαν οι ίδιοι οι σχιζοφρενείς.

σχιζοφρενής

Μια σειρά από πίνακες με γάτες από τον Louis Waine (1990). Απαθανατίζουν μια αργή κάθοδο σε ποικίλα επίπεδα σχιζοφρενικών επεισοδίων.

σχιζοφρενής

Αυτός ο σχιζοφρενής καλλιτέχνης αισθάνεται παγιδευμένος από τα πάντα.

σχιζοφρενής

Δικέφαλα υποκείμενα. Draak

σχιζοφρενής

O πίνακας συλλαμβάνει τις ακουστικές παραισθήσεις που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια

σχιζοφρενής

Μοτίβα Μανίας. Απεικονίζει τη σχιζοφρένεια ως μια σκιώδη απειλή.

a9M0RPW_700b_v1 - Copy (5)

Ανατριχιαστικό, περίεργο, αλλά ίσως ένα ακριβές πορτραίτο για το πώς μοιάζει η σχιζοφρένεια “από μέσα”.

a9M0RPW_700b_v1 - Copy (6) - Copy

Ο Johfra Draak ζωγράφισε αυτό το 1967, απεικονίζοντας σχιζοφρενικά την Κόλαση του Δάντη

σχιζοφρενής

Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης υποφέρει από μια σπάνια περίπτωση παρανοϊκής σχιζοφρένειας που του προκαλεί οπτικές παραισθήσεις. Ένα απ’ αυτά τα οράματα είναι η φιγούρα με τ’ όνομα Wither, όπως φαίνεται παραπάνω.

σχιζοφρενής

Η ζωγραφιά βρέθηκε σ’ ένα παλιό άσυλο. Ο καλλιτέχνης του ήταν παρανοϊκός σχιζοφρενής.

a9M0RPW_700b_v1 - Copy (8)

Μια ανόσια απεικόνιση του βάσανου από τον Eric Baumann

a9M0RPW_700b_v1 - Copy (9)

To 1950, o Charles Steffen άρχισε ν’ ασχολείται με τέτοιου είδους τέχνη πάνω σε χαρτί περιτυλίγματος στο τρελοκομείο. Η εμμονή του με τη μεταμόρφωση είναι ξεκάθαρη.

a9M0RPW_700b_v1 - Copy (10)

Παρατηρήστε την ποικιλία διαθέσεων, τα πλάσματα-κύστες που φυτρώνουν από το κεφάλι του ανθρώπου, που αντιπροσωπεύουν το μπέρδεμα που μπορεί να προκαλέσει η σχιζοφρένεια στο μυαλό.

a9M0RPW_700b_v1 - Copy (11)

Αυτές οι δύο φωτογραφίες δημιουργήθηκαν από έναν άγνωστο σχιζοφρενή καλλιτέχνη με την προσπάθεια να συλλάβουν τον αφηρημένο εφιάλτη των σκέψεών του

a9M0RPW_700b_v1 - Copy (12)

Αυτό μοιάζει μ’ εφιάλτη.

a9M0RPW_700b_v1 - Copy (13)

H συγκέκριμένη υπερβολικά περίπλοκη ζωγραφιά ανήκει στον Edmund Monsiel, καλλιτέχνη στις αρχές του 1900, ο οποίος θεωρούνταν σχιζοφρενής.

a9M0RPW_700b_v1 - Copy

Η Karen May Sorensen πρόσφατα άρχισε να πιέζει τα όρια της “τρέλας” της, δημοσιεύοντας ζωγραφιές και πίνακες στο blog της, ενώ λαμβάνει φάρμακα.

a9M0RPW_700b_v1

“Ο ηλεκτρισμός σε κάνει να επιπλέεις” από την Karen Blair, μια γυναίκα που ζει με σχιζοφρένεια

Αν οι εικόνες δε σας εντάσσουν αποτελεσματικά στο μυαλό των σχιζοφρενών, ίσως οι ήχοι να τα καταφέρουν ευκολότερα.

Σχόλια