1 Οκτωβρίου. Η ημερομηνία, που για πολλούς συμβολίζει την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Αυτή ήταν και η ημερομηνία κυκλοφορίας του πρώτου studio album των Clemens Rehbein και Philipp Dausch, από το Kassel της Γερμανίας. Οι δυο τους, ως Milky Chance, βρήκαν στέγη στην τοπική ανεξάρτητη Lichtdicht Records, μικρή δισκογραφική, ανερχόμενη απ’ το 2012, όπως και ίδιο το συγκρότημα. Έχοντας τελειώσει και οι δυο τους το λύκειο Jacob-Grimm-Schule, είχαν ξανά συνεργασθεί παλαιότερα σε ένα τζάζ συγκρότημα, όπου ο Clemens έπαιζε μπάσο και ο Philipp κιθάρα. Μονάχα όμως όταν ανέλαβε ο πρώτος την κιθάρα και τα φωνητικά και ο δεύτερος το πόστο του Dj και την παραγωγή, κατάφεραν να οδηγηθούν στην πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά, την οποία και παρουσίασαν στο κοινό το 2013.

milky-chance-at-the-great-escape-festival-in-brighton

Ο τίτλος του ντεμπούτου τους, “Sadnecessary“, δύναται να προιδεάσει σε μεγάλο βαθμό τον οποιονδήποτε, ώστε σχετικά εύκολα να καταλάβει ότι θα περιλαμβάνει κάποιες ίσως θλιμμένες μελωδίες. Δύσκολα, ωστόσο, μπορεί κανείς να φανταστεί τον τρόπο, που κάποια σημεία του δίσκου, φαίνονται να απογυμνώνουν την ψυχή (‘Feathery‘) και άλλα να απειλούν με τον τρόπο τους την πρωτοκαθεδρία της εξωτικής ανεμελιάς της ηλιόλουστης Καλιφόρνια των Allah Las (‘Sweet Sun‘). Στο ‘Sadnecessary’ να παρουσιάζουν μια ιδανική αντιπρόταση στους Άγγλους Metronomy. Άλλοτε να λειτουργούν εξιλεωτικά (‘Flashed Junk Mind‘) και άλλοτε επικριτικά (‘Down by the River‘), πάντοτε ωστόσο με έναν γλυκό απόηχο στο τέλος. Οι μελωδίες, που σκαρφίζεται ο Clemens Rehbein είναι φάρμακο για το μυαλό, βγαλμένες απ’ τα βαθύτερα πάθη του ανθρώπου. Είναι σαν παραμύθια, που ό,τι κι αν συμβεί στο τέλος όλα θα κυλήσουν καλά, κατά έναν μαγικό και εξωπραγματικό τρόπο. Προσφέρουν απλόχερα την γαλήνη, όχι όμως εύκολα.

Milky-Chance-2-resize

 

Η Γερμανία είχε χρόνια να βγάλει ένα τόσο καλό συγκρότημα και αναμενόμενα τους αξίζει και η αναγνώριση, που ήδη έχουν αρχίσει και δέχονται. Αλλά όσης φήμης και αν τυγχάνουν κάποια ημέρα οι Milky Chance, αυτές οι πρώτες τους μικρές αυτοτελείς ιστορίες θα ηχούν πάντοτε θεραπευτικά και νοσταλγικά στο αυτί μας. Γιατί μέσα σε κάτι λιγότερο από μία ώρα κατάφεραν να αγγίξουν όλη την ουσία της ύπαρξής μας και να επιτελέσουν άριστα τον σκοπό της τέχνης. Μπορεί να μην γεννούν ένα μουσικό είδος από μόνοι τους, αλλά τα τραγούδια τους ένα προς ένα προσομοιάζουν σε ήχους πρωτόγνωρους. Η μουσική τους είναι απλή και απέριττη, αλλά ταυτόχρονα περίεργη και ελκυστική, ενώ περιλαμβάνει alternative, reggae, folk pop, από κοινού με στοιχεία ηλεκτρονικής μουσικής. Η φωνή του Clemens και τα beats του Philipp σε μαγνητίζουν, δίχως να χρειάζεται να γνωρίζεις τον λόγο και την αιτία. Εξ ου και η τρομερή τους επιτυχία με το single ‘Stolen Dance‘, το οποίο και κατέκτησε την κορυφή των charts σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και έγινε χρυσό στην πατρίδα τους, με την ανταπόκριση του κόσμου να είναι αξιοθαύμαστη.

Έθεσαν τον πήχη ψηλά, ήδη από την πρώτη τους κυκλοφορία και αναμένουμε αγωνιωδώς την επόμενη, καθώς ακόμη δεν μας έχουν παρουσιάσει κάποιο καινούριο υλικό. Με την ελπίδα να μας ενθουσιάσει και να μας προξενήσει παρόμοια συναισθήματα με την πρώτη.

Weitermachen!

milky-chance-sadnecessary-plrd__0,193-149472

 

Milky Chance ”Sadnecessary”,1/10/13,Lichtdicht Records,Kassel,Germany

Key Tracks: ‘Stunner‘, ‘Flashed Junk Mind‘, ‘Feathery‘, ‘Sadnecessary‘, ‘Down By The River‘, ‘Sweet Sun‘, ‘Stolen Dance

Η live παρουσίαση του album στο WDR, τον Δεκέμβριο του 2013. 

Links: https://www.facebook.com/milkychancemusic http://www.last.fm/music/Milky+Chance

Σχόλια