Τι μπορείς να πάθεις αν εκτίθεσαι πολλές ώρες στον ήλιο;

H Cara Phillips χρησιμοποίησε τη μέθοδο ultraviolet για να φωτογραφίσει και να εκθέσει τα σημάδια που μας προκαλεί ο ήλιος, σημεία που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε με το μάτι.

Το project “Ultraviolet Beauties” ήταν εμπνευσμένο από τα ιατρικά πορτραίτα στα γραφεία των δερματολόγων, τα οποία συνήθως αξιοποιούνται για συμβουλές κοσμητικής. Η φωτογράφος ζήτησε από τυχαίους περαστικούς στους δρόμους της Νέας Υόρκης να «αποκαλύψουν τα ψεγάδια κάτω από το δέρμα τους».

Οι φωτογραφίες, επιπλέον, στέλνουν ένα σημαντικό μήνυμα για τις επιδράσεις που έχει η παραμονή κάτω από τον ήλιο χωρίς προστασία.

«Δεν είναι ένα αληθινό επιστημονικό τεστ», είπε η Jill Waibel, δερματολόγος στο Miami, αλλά μπορεί να είναι ένα «δυναμικό εργαλείο για τους ασθενείς που αρνούνται τα μειονεκτήματα τού να μένουν πολλή ώρα στον ήλιο».

Όταν το δέρμα μας εκτίθεται στον ήλιο, προκαλεί τη μελανίνη, μια σκούρα χρωστική ουσία στην επιφάνεια του δέρματος, να συσσωρευτεί. Αυτή προκαλεί τις φακίδες, τις πανάδες και άλλα καφέ σημάδια.

«Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν με φως ultraviolet και δείχνουν ακριβώς αυτή τη συσσώρευση που δεν είναι ακόμα ορατή στην επιφάνεια», σύμφωνα με τον Tom Rohrer, δερματολόγο στη Βοστόνη.

«Πάντως, οι εικόνες δεν υποδηλώνουν καρκίνο του δέρματος παρά μόνο την ποσότητα της ζημιάς που προκάλεσε ο ήλιος. Άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και ανοιχτόχρωμα ή κόκκινα μαλλιά, για παράδειγμα, δείχνουν να έχουν μεγαλύτερη ζημιά στο δέρμα από ότι τα άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα και έμφυτη προστασία», συνεχίζει.

Η επιπρόσθετη ζημιά από τον ήλιο μπορεί να αυξήσει το μέγεθος και τον αριθμό κάθε σκουρόχρωμης μάζας.

«Όταν βλέπετε ασθενείς με πολλά καφέ σημάδια, είναι φανερό ότι έχει συμβεί ζημιά που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος», είπε η Waibel.

O καρκίνος του δέρματος είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στον κόσμο. Περισσότερο από το 90% των ορατών αλλαγών, που οδηγούν στη γήρανση του δέρματος, οφείλεται στον ήλιο. Η καθημερινή χρήση αντιηλιακού από άτομα κάτω των 55 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Αυτά τα άτομα, μάλιστα, παρουσιάζουν κατά 24% λιγότερη γήρανση, από αυτούς που δε χρησιμοποιούν αντιηλιακό.

Πριν τα 18 του ο άνθρωπος εκτίθεται στον ήλιο κατά 23%, σε σχέση με το υπόλοιπο της ζωής του, που φτάνει το 80%.

Η Waibel συνιστά τουλάχιστον μία φορά το χρόνο επίσκεψη στο δερματολόγο για μια ολόσωμη εξέταση.

«Έχουμε μόνο ένα δέρμα και αυτό πρέπει να το διατηρήσουμε», δηλώνει.

Πηγές:

skincancer.org

cara-phillips.com

businessinsider.com

Σχόλια