Είναι δύσκολο να φέρουμε τον εαυτό μας στη θέση ενός ψυχικώς νοσούντα, αλλά ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τον τρόπο αντίληψης που έχει ένας σχιζοφρενής.
Η σχιζοφρένεια (ορθότερα σχιζοφρενία, -σύνθετη λέξη από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις “σχίζειν” (=διαχωρισμός) και “φρένα” (=λογική, μυαλό)) αποτελεί νευροψυχιατρική νόσο που ανήκει στην ομάδα των ψυχώσεων και παρατηρείται κυρίως σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες.
Πρόκειται για μια ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διαταραχές της αντίληψης της πραγματικότητας. Βέβαια έχει αποκλειστεί προηγουμένως οποιαδήποτε οργανική βλάβη του νευρικού συστήματος σε κάθε νέο ασθενή, πλην όμως όλες οι επιστημονικές εργασίες επί του αντικειμένου αφήνουν να εννοηθεί την ύπαρξη μιας λεπτής νευροφυσιολογικής και χημικής δυσλειτουργίας, μάλλον άγνωστης μέχρι σήμερα.
Μάλιστα, με τον όρο σχιζοφρένεια καλύπτεται ένα σύνολο νόσων με διαφορετικούς μηχανισμούς. Για παράδειγμα, υφίστανται τέτοιες χρόνιες ψυχώσεις που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ειδικότερα ούτε ως σχιζοφρένεια, αλλά και ούτε ως χρόνια παραληρήματα.
Για να μπούμε στα ενδόμυχα του μυαλού ενός σχιζοφρενούς συγκεντρώσαμε εικόνες που δημιούργησαν οι ίδιοι οι σχιζοφρενείς.
Αν οι εικόνες δε σας εντάσσουν αποτελεσματικά στο μυαλό των σχιζοφρενών, ίσως οι ήχοι να τα καταφέρουν ευκολότερα.