6. Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε αρκετές καλές πρωτοβουλίες να ξεπηδούν από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα. Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται να γίνει για να φτάσουν στα αυτιά περισσότερων νέων ανθρώπων όλες αυτές οι πρωτοβουλίες και τα μηνύματα που κάθε μία θέλει να διαδώσει.

Κάτι που σκεφτόμουνα πρόσφατα είναι το κομμάτι της Επικοινωνίας και το κομμάτι της Οπτικής Ταυτότητας που πρέπει να έχει κάθε ιδέα για να εδραιωθεί. Ας πούμε το TED δεν είναι κάτι παραπάνω από ένα πολύ ωραίο περιτύλιγμα για να να διαδώσεις πολύ ωραίες ιδέες.

Δε μένει μόνο στις ομιλίες. Ανοίγεται σε μία πιο πλούσια εμπειρία. Και στο τέλος της ημέρας φεύγεις και σκέφτεσαι ότι ξόδεψες πολύ ωραία το χρόνο σου σήμερα, ότι έμαθες κάτι που δεν ήξερες. Και τελικά αυτός είναι ο τρόπος να διαδοθούν ωραίες ιδέες, να υπάρχει ένα πολύ ωραίο περιτύλιγμα το οποίο να δίνει ένα κίνητρο για κάποιο λόγο.

Πάντα τα ωραία περιτυλίγματα σου δίνουν ένα κίνητρο να ανοίξεις το δώρο.

Και πολλές φορές υπάρχουν πολύ ωραία δώρα τα οποία μένουν κλειστά επειδή δεν έχουν ωραίο περιτύλιγμα. Είναι ένα αναγκαίο κακό στη σύγχρονη εποχή.

Βέβαια πολλές φορές μένουμε μόνο στα ωραία περιτυλίγματα και χάνουμε την ουσία. Το λέω αυτό γιατί η Ακαδημαϊκή κοινότητα της Ελλάδας είχε φτάσει σε ένα παραγωγικό τέλμα πρόσφατα. Και φτάνουμε σε ένα σημείο αυτό το τέλμα να έχει περάσει στο παρελθόν και να βγαίνουνε πάρα πολλές ωραίες ιδέες.

Συγκεκριμένα από τη δική μου οπτική γωνία, στο Πολυτεχνείο έχουμε πάρα πολλά παιδιά που σκέφτονται καινοτόμα, έχουμε πάρα πολλές νέες ιδέες και ιδέες που είχαν στα φοιτητικά τους χρόνια, κάποιοι τις έχουν αξιοποιήσει επιχειρηματικά, πάρα πολλά start-ups έχουν βγει από το Πολυτεχνείο και έχουν κάνει επιτυχία, πάρα πολλοί νέοι φοιτητικοί οργανισμοί κάνουν πάρα πολύ ωραία δουλειά. Και νομίζω ότι κάτι τέτοιο, είναι και το TEDx που κάνουμε στο Πολυτεχνείο.

7. Ποιο είναι το δικό σου προσωπικό όραμα για το πρώτο TEDxNTUA;

Να γίνει αρχικά γιατί είναι σε λίγες μέρες και τα πράγματα είναι πολύ ζόρικα από άποψη χρόνου. Και αφετέρου να έχει έναν ωραίο απόηχο και να μη μείνουμε στο event, αλλά να καταφέρουμε να έχουμε ένα πραγματικό αποτύπωμα στη φοιτητική κοινότητα του Πολυτεχνείου και να προκαλέσει μία Αλυσιδωτή Αντίδραση όπως προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε και μέσω του θέματός μας.

Δηλαδή να δώσει στον κόσμο που θα έρθει να το δει, ακριβώς αυτό το συναίσθημα που δίνει σε εμάς το TED. Να φύγουμε από εκεί με μία ιδέα παραπάνω που ίσως να είναι ένα πάτημα να κάνουμε και εμείς κάτι αντίστοιχο, να συμμετέχουμε και εμείς σε μία ευρύτερη αλυσιδωτή αντίδραση ιδεών και δράσεων.

8. Πόσο κοντά πιστεύεις βρίσκεται ολόκληρη η Πανεπιστημιακή κοινότητα μέσα από τέτοιες δράσεις; Κατά τη γνώμη σου τι άλλο χρειάζεται να γίνει;

Ακόμα νομίζω βρισκόμαστε σε ένα αρχικό στάδιο. Νομίζω πρέπει να περάσει λίγος καιρός να διαδοθεί λίγο το TEDx αλλά νομίζω βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Είναι δηλαδή, ένας πολύ ωραίος τρόπος να έρθεις σε επαφή με ανθρώπους από άλλα πανεπιστήμια, να γνωρίσεις κόσμο και να μάθεις με τι ασχολούνται, γιατί κάθε άνθρωπος που γνωρίζεις ξέρει κάτι που δεν ξέρεις.

Προσωπικά εμένα μου αρέσει να μαθαίνω!

Και πλέον αυτού, να δείξεις τι μπορεί να δώσει το δικό σου πανεπιστήμιο. Γιατί μας αρέσει και αυτό το πάρε-δώσε στους φοιτητές.

Έχω παρατηρήσει ότι υπάρχει κενό εκεί πέρα. Η πανεπιστημιακή κοινότητα δε βρίσκεται τόσο κοντά όσο θα έπρεπε.

Το TEDx είναι μία από τις δράσεις που φέρνουν την πανεπιστημιακή κοινότητα πιο κοντά και νομίζω ότι στις δράσεις που βλέπω για το μέλλον είναι ένας κοινός πανεπιστημιακός κόμβος για τέτοια συνέδρια.

Πρέπει να ανοιχτούμε και να έχουμε καλύτερη συνεργασία και επιπλέον, για τα Πανεπιστήμια της Αθήνας θα πρέπει να υπάρχει ένας κοινός κόμβος ώστε να μπορούν να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους οι φοιτητές να ανταλλάζουν ιδέες και απόψεις. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκύψει από το TEDx.

9. Πες μας λίγα λόγια για τη θεματική του συνέδριου.

Προέκυψε εύκολα σκεπτόμενος το που θα ήθελα να καταλήξει αυτό το πράγμα την επόμενη μέρα. Το πώς θα ήθελα να εξελιχθεί και τι αποτύπωμα θα ήθελα να είχε στο Πολυτεχνείο. Σα θεματολογία μου ήρθε στο μυαλό η ιδέα λόγω σχολής, και στην ουσία σημασιοδοτεί τον απόηχο που θέλω να έχει το event, δηλαδή το κενό που έχει το Πολυτεχνείο σε αντίστοιχες δράσεις να καλυφθεί εκθετικά μέσω μίας θετικής αλυσιδωτής αντίδρασης να γίνει ένας πολυμερισμός, δηλαδή να εναγκαλιστεί αυτό από όλη την οικογένεια του Πολυτεχνείου και να είναι ένας κόμβος διάδοσης ωραίων ιδεών, οι οποίες θα ξεκινούν από το Πολυτεχνείο.

Αρχικά όταν είχαμε την ιδέα να πάρουμε την πρωτοβουλία να κάνουμε το TEDx, ήταν μία χρονιά που είχαμε πολλά προβλήματα στο Πολυτεχνείο με την απόλυση πολλών διοικητικών υπαλλήλων γενικά υπήρχε μεγάλη ένταση, χάσαμε μία ολόκληρη χρονιά και σκεφτήκαμε ότι με όλα αυτά που συμβαίνουν θέλουμε να δώσουμε κάτι πίσω, γιατί είναι η τελευταία μας χρονιά. Αισθανθήκαμε άσχημα για όλο αυτό που γίνεται γιατί τελικά καταβάλλεται το ίδιο το ίδρυμα και η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κατ’ επέκταση σκεφτήκαμε έναν ωραίο τρόπο να δώσουμε κάτι πίσω στο Πανεπιστήμιό μας.

Και νομίζω ότι αυτό επικοινωνεί και το θέμα μας:

Να πυροδοτήσουμε μία αλυσιδωτή αντίδραση στο ίδιο το Πολυτεχνείο για να καταφέρει να υπερκεράσει όλα αυτά τα προβλήματα και να έλθει η βελτίωσή του μέσα από την ίδια τη φοιτητική του κοινότητα.

Στη συνέχεια το θέμα αυτό για εμάς είναι και κάπως ενωτικό για όλες τις σχολές του Πολυτεχνείου. Είμαστε άτομα από 9 σχολές. Και αυτό που συνειδητοποιήσαμε ήταν ότι κανείς δεν ήξερε σε βάθος το τι κάνει ο άλλος. Δηλαδή υπήρχε ένα χάσμα.

Εγώ προσωπικά νόμιζα ότι οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν σπίτια. Δεν είναι έτσι όμως.

Όταν δούλεψα μαζί τους και είδα πόσα διαφορετικά πράγματα μπορούν να κάνουν και νομίζω αυτό ακριβώς λειτούργησε πολύ θετικά για όλα τα μέλη της ομάδας. Σαν μία αλυσιδωτή αντίδραση. Υπήρξε ένα connectivity. Έτσι δηλαδή το αντιληφθήκαμε εμείς το θέμα.

10. Τι θα έλεγες εσύ σε κάποιον delegate του TEDxNTUA;

Θα έλεγα ότι προσωπικά και εγώ και όλη η ομάδα έχουμε οργανώσει κάτι στο οποίο θα θέλαμε πολύ να πάμε από μόνοι μας. Δε ξέρω τι ισχύ έχει αυτό που λέω αλλά πιστεύω ότι θα είναι κάτι που θα αξίζει και στο τέλος της μέρας θα τους δημιουργήσει το ίδιο συναίσθημα που έχουν δημιουργήσει σε εμένα όλα τα TEDx events που έχω πάει.

Είναι ένα μείγμα συγκίνησης και ελπίδας μαζί!

Αυτό το συναίσθημα του να μαθαίνεις κάτι καινούργιο και να φεύγεις με περισσότερη όρεξη να ακούσεις για πράγματα που δε ξέρεις και να ακολουθήσεις νέες ιδέες.

Διαγωνισμός

Μπες και εσύ στην κλήρωση με δώρο μία πρόσκληση για το Main Event του TEDxNTUA. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μπεις εδώ και να κάνεις comment στο τέλος του άρθρου. Ο διαγωνισμός ισχύει μέχρι την επόμενη Τρίτη 13 Ιανουαρίου.

Σελίδες: 1 2

Σχόλια

1 2