Στις 17 Ιανουαρίου 2015, φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου διοργανώνουν το πρώτο συνέδριο TEDxNTUA.

Το θέμα της φετινής χρονιάς: “Αλυσιδωτές Αντιδράσεις”, ή αλλιώς “Chain Reactions”.

Κέρδισε και εσύ μία πρόσκληση για να παρακολουθήσεις το Main Event του TEDxNTUA συμμετέχοντας στο διαγωνισμό του Frapress.gr. Πληροφορίες στο τέλος του άρθρου.

Τι είναι το TED

 Το TED αποτελεί μία μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στη διάδοση αξιόλογων ιδεών (Ideas Worth Spreading). Ξεκίνησε πριν από 25 περίπου χρόνια στην Καλιφόρνια και μέσα στα χρόνια  επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα αρχικά του προέρχονται από τις λέξεις Technology – Entertainment – Design, αν και η θεματολογία της εκδήλωσης έχει διευρυνθεί και πλέον παρουσιάζονται ενδιαφέρουσες ιδέες ανεξάρτητα από τον τομέα εφαρμογής τους.

Στις εκδηλώσεις του TED προσκαλούνται διακεκριμένα πρόσωπα του πνεύματος και των επιστημών, τα οποία καλούνται σε περίπου 18 λεπτά να δημιουργήσουν παραγωγικό προβληματισμό στους θεατές.

Τι είναι το TEDx

Βασισμένο στο πρότυπο του TED, το TEDx είναι ένα πρόγραμμα τοπικών και ανεξάρτητα οργανωμένων συνεδρίων  αποτελούμενο από διαλέξεις, videos και ζωντανές παρουσιάσεις. Το ‘x’ στον τίτλο του υποδηλώνει ότι πρόκειται για ένα ανεξάρτητα οργανωμένο γεγονός, το οποίο ακολουθεί τη δομή  του TED.

Τι είναι το TEDxNTUA

Το TEDxNTUA θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας δυναμικής πλατφόρμας ανταλλαγής ιδεών πάνω σε ζητήματα που αφορούν την τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική πρόοδο. Πρόκειται για μια μεγάλη δεξαμενή σκέψης, η οποία αναδεικνύει την πληθώρα, αλλά και τη δυναμικότητα των ιδεών που αξίζει να διαδοθούν. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει τη διάθεση για έρευνα και δημιουργικότητα που βρίθει στον ελληνικό χώρο. Το TEDxNTUA, συνδυάζοντας την διεπιστημονικότητα, την καινοτομία και της αλληλεγγύη, παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε συμμετέχοντα, ομιλητή, ακροατή, διοργανωτή και εν γένει εμπλεκόμενο, να διατρέξει όλα τα στάδια μιας αντίδρασης και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας να βιώσει το γόνιμο προβληματισμό, να αναθεωρήσει τη θέση του στο κοινωνικό σύνολο και τελικά να αποτελέσει μία ύπαρξη ικανή να παράγει νέες ιδέες, με κατεύθυνση την εξέλιξη και την πρωτοπορία.

Ανακαλύπτοντας τις “αλυσιδωτές αντιδράσεις”

Συστήνοντας το TEDxNTUA, οι διοργανωτές γοητευμένοι από τη νομοτέλεια της κίνησης ενός domino και την ευαίσθητη αλληλεξάρτηση μεταξύ μικρών δράσεων και μεγάλων επιτευγμάτων, που αυτό υποδεικνύει, επιδιώκουν να κοιτάξουν βαθιά τους τρόπους με τους οποίους η ατομική δημιουργικότητα αλλάζει τον κόσμο γύρω μας. Για εκείνους το άτομο μπορεί να πυροδοτήσει προοδευτικές αλλαγές σε ένα Ίδρυμα, σε όλη την κοινωνία. Για εκείνους η πρωτοβουλία προκαλεί Αλυσιδωτές Αντιδράσεις, ικανές να ανατρέψουν την πορεία του κόσμου.

Στις 17 Ιανουαρίου 2015, μας καλούν να συνεργαστούμε και να αντιδράσουμε σαν άλλα χημικά στοιχεία σε μια μεγάλη δεξαμενή ιδεών με στόχο την δημιουργία καινοτόμων ιδεών με κατεύθυνση την πρωτοπορία. Στόχος της διοργάνωσης είναι να προκαλέσει μια εστία κοινωνικού προβληματισμού και δημιουργίας μέσα στο Πολυτεχνείο, δίνοντας πνοή στην ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα που βάλλεται από την κρίση.

Με γνώμονα τη συνεκτικότητα των κλάδων της μηχανικής, το TEDxNTUA 2015 , δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για μια μοναδική εμπειρία ΤED από νέους για νέους.

Οι ομιλητές που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής συνθέτουν ένα πολύχρωμο μείγμα,  με τον Θεοδόση Τάσιο και τον Δημήτρη Φουσκάκη από τον χώρο του ΕΜΠ, τον Jon Mark Walls, διευθύνοντα σύμβουλο της πλατφόρμας GovFaces που συνδέει Ευρωβουλευτές με πολίτες της Ε.Ε., την Αθηνά Πήττα, δημιουργό της startup Glossopolis, τους Fooolish Designers, μια ομάδα γραφιστών που σκέφτεται αλλιώς το μέλλον της ενημέρωσης, τον Αδριανό Γολέμη, έναν από τους δύο Έλληνες γιατρούς που έχουν περάσει έναν ολόκληρο χειμώνα στην Ανταρκτική, τον Ashley Dove-Jay, που ηγείται μιας ομάδας επιστημόνων που στρώνουν το δρόμο για τον πλανήτη Άρη και τέλος δύο εκπροσώπους από τους “Μηχανικούς της Γής”, μιας ΜΚΟ που απαρτίζεται από μηχανικούς με φιλανθρωπικό έργο σε χώρες του τρίτου κόσμου.

Η TEDxNTUA εμπειρία όμως δεν σταματάει στο χώρο των ομιλιών καθώς θα λαμβάνουν χώρα παράλληλα workshops: Το TEDxNTUA Hackathon σε συνεργασία με την Εταιρία Ανοιχτού Λογισμικού και ένα εργαστήριο συνεργατικού σχεδιασμού για την εξωστρέφεια και την οπτική ταυτότητα του Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με την ομάδα ΙncludeD, δε θα πλαισιώνουν απλώς τις ομιλίες, αλλά θα αποτελούν βασικό συστατικό του συνεδρίου. Τέλος, επιλεγμένα projects του ΕΜΠ θα εκτίθενται στο χώρο. Όσοι παρευρεθούν στο Hub Events θα απολαύσουν μια ολοκληρωμένη TED εμπειρία, συμμετέχοντας στα παράλληλα δρώμενα και αλληλεπιδρώντας με τους συνέδρους, τους ομιλητές και όσους συμβάλουν στη διοργάνωση του TEDxNTUA.

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το TEDxNTUA 2015, τους ομιλητές και τα παράλληλα δρώμενα που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της διοργάνωσης επισκεφτείτε:

  • το επίσημο webpage εδώ και
  • το Facebook fanpage μας εδώ.
Διαγωνισμός

Κέρδισε μία πρόσκληση για το Main Event του TEDxNTUA συμμετέχοντας στο διαγωνισμό του Frapress.gr κάνοντας τα εξής:

  • Γράψε ένα σχόλιο στο τέλος του άρθρου, γράφοντας για ποιο λόγο θέλεις να συμμετέχεις και εσύ στο TEDxNTUA
  • Στο Facebook fanpage του Frapress.gr κάνε SHARE και LIKE τη δημοσίευση

Ο διαγωνισμός ισχύει από σήμερα Τετάρτη 7 Ιανουαρίου μέχρι και την επόμενη Τρίτη 13 Ιανουαρίου. Η κλήρωση θα γίνει το βράδυ της Τρίτης (00:00) και ο νικητής του διαγωνισμού θα ανακοινωθεί την επόμενη ημέρα μέσω του Facebook fanpage του Frapress.gr.

Σχόλια