Για το πρώτο μέρος του άρθρου, πατήστε εδώ.

Λίγες μέρες μόνο απομένουν για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης του Γενάρη και όλοι, κόμματα και πολιτικοί, διεκδικούν όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους προσπαθώντας να τις αλιεύσουν από τις δεξαμενές των αναποφάσιστων, της αποχής αλλά και των απηυδισμένων πολιτών με σκοπό να μην χαθεί ούτε μια ψήφος.

Η κόντρα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατεί, με επιθέσεις εκατέρωθεν και έντονες πολιτικές λογομαχίες. Η Νέα Δημοκρατία πρόσφατα κατηγόρησε τον Σύριζα για πολιτικό χουλιγκανισμό ενώ ο Σύριζα μιλάει για πνεύμα κινδυνολογίας και τρομοκρατίας από την πλευρά της ΝΔ και καλεί τους πολίτες να κρατήσουν τα αυτιά τους κλειστά σε τέτοιες δηλώσεις. Τώρα, στη μάχη της 3ης θέσης έχουν ριχθεί 4 κόμματα, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, αφού τα δημοκοπικά αποτελέσματα και για τα 4 αυτά κόμματα είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Κάποια κιόλας από αυτά έχουν χρησιμοποιήσει στα τηλεοπτικά σποτ τους την 3η θέση στη Βουλή κυρίως με επιχειρήματα όπως ότι το 3ο κόμμα θα είναι ο «ρυθμιστής» των εξελίξεων και το αντίβαρο σε οποιοδήποτε κόμμα αναδειχθεί πρώτο. Εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά αλλά και το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. του Γ. Παπανδρέου καθώς σχεδόν σε καμία δημοσκόπηση δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν το ποσοστό που χρειάζεται για την είσοδο τους στην Βουλή. Ωστόσο, δε θα ήταν έκπληξη να δούμε τους ΑΝ. ΕΛ. αλλά και το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. στην Βουλή καθώς και τα δυο αυτά κόμματα έχουν οριακά δημοσκοπικά αποτελέσματα.

Κινούμενος και εγώ στο πνεύμα των ημερών και έχοντας πλέον και ένα πτυχίο Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας δε θα μπορούσα να μη δώσω μια δική μου οπτική για το τι εκφράζουν αλλά και το τι αντιπροσωπεύουν τα κόμματα που διεκδικούν την είσοδο τους στις 25 του Γενάρη. Παρακάτω λοιπόν θα δείτε εν συντομία κάποια χαρακτηριστικά των κομμάτων όπως τα έχω αντιληφθεί εγώ σε αυτήν την σύντομη εκλογική περίοδο που οδεύει πλέον προς το τέλος της.

ΣΥΡΙΖΑ ή τάζω στους πάντες, τα πάντα

Στο πνεύμα μια έντονης παροχολογίας κινείται η προεκλογική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με το θα κάνουμε ότι δεν έκαναν τόσο καιρό οι άλλοι, θα αλλάξουμε τα πάντα και θα φέρουμε την ελπίδα και την ανάπτυξη στην χώρα. Καλά όλα αυτά παιδιά αλλά στην πράξη θα δούμε τίποτα; Σε όλες τις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται ως πρώτο κόμμα και σε κάποιες είναι και πολύ κοντά στην αυτοδυναμία. Ωστόσο, ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει με τις υποσχέσεις του μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων μάλλον γιατί σε πολλούς ακούγονται αιθεροβαμονικές και ανέφικτες.

Νέα Δημοκρατία ή ψηφίστε μας για να κάνουμε αυτά που δεν κάναμε την τελευταία φορά που σας ζητήσαμε να μας ψηφίσετε

Μια δεύτερη ευκαιρία να αποτελ… εε να τελειώσουν ήθελα να πω όλα αυτά που δεν πρόλαβαν να κάνουν το διάστημα 2012-τελη 2014 ζητάνε στη Νέα Δημοκρατία. Η ΝΔ δείχνει να στηρίζεται περισσότερο όμως σε επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ παρά σε παρουσίαση των θέσεων της. Έντονη κινδυνολογία, σποτάκια που έγιναν η χαρά του τρόλλερ και έλλειψη πειθούς προς τον Ελληνικό λαό συνθέτουν επίσης τον προεκλογικό της αγώνα.

Το Ποτάμι ή Εμείς θα σώσουμε την χώρα

Οι σωτήρες της Ελληνικής κοινωνίας. Στυλ: Απολιτικ. Θέσεις: Λίγο απ όλα για να πάρουμε ψήφους από παντού. Δράσεις: Ο πρόεδρος του κόμματος κάνει βόλτες με ποδήλατα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας για να διαφημίσει το κόμμα του. Πρέσβης μας η αλλαγή σε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τίποτα. Η στήριξη όμως του MEGA είναι το μεγαλύτερό του ατού.

ΚΚΕ ή θα λέμε τα ίδια για πάντα

Δεν έχω να πω πολλά για το ΚΚΕ καθώς οι απόψεις του είναι γνωστές, αναλλοίωτες στον χρόνο και χωρίς δυνατότητα διαλλακτικότητας. Ωστόσο, τα ποσοστά του κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα για ένα κόμμα που δε θέλει να κυβερνήσει.

Χρυσή Αυγή ή θα σας τα λέμε και μέσα από τον Κορυδαλλό

Ο προεκλογικός αγώνας των Χρυσαυγιτών διαδραματίστηκε πίσω από τα σίδερα καθώς ο Γ.Γ. του κόμματος συμμετείχε σε προεκλογική εκδήλωση της Χρυσής Αυγής με τηλεφωνικό μήνυμα! Για το τηλεοπτικό σποτ που τους αναλογεί κλείσανε έναν γνωστό ηθοποιό να αναφέρει τους λόγους που θα ψηφίσει Χρυσή Αυγή. Και αναρωτιέμαι: ο Νότης Σφακιανάκης ήταν busy;

ΠΑΣΟΚ ή βάλτε μας στην Βουλή για να μη μας βάλουν στη φυλακή

Στα όρια της εισόδου στην επόμενη Βουλή φαίνεται να βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ καθώς το νέο κόμμα του ΓΑΠ δείχνει ότι κατακερμάτισε κι άλλο τον χώρο της κεντροαριστεράς. Έντονη αντισυριζέϊκη ατζέντα, σποτ που προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο να γελάσει χωρίς καμία επιτυχία αλλά και ισχυρές επιθέσεις κατά του πρώην κυβερνητικού τους εταίρου (προφανώς με σκοπό να δείξουν ότι δεν είναι ίσα κι όμοια) συνθέτουν το προεκλογικό προφίλ του ΠΑΣΟΚ.

Ανεξάρτητοι Έλληνες ή την χάσαμε την έδρα, πατριώτη

Μάχη για την είσοδο τους στην Βουλή δίνουν οι ΑΝ.ΕΛ. καθώς σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις το κόμμα του Π. Καμμένου φαίνεται να μένει εκτός Βουλής. Επιστράτευση ενός μικρού παιδιού για το κύριο προεκλογικό τους σποτ μπας και κερδίσουν έστω την ψήφο της Ελληνίδας μάνας (εδώ βλέπε και σποτ της ΝΔ που τερμάτισε το συγκεκριμένο πράγμα), επιθέσεις σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ αλλά και έντονη λαϊκιστική ρητορική είναι μερικά από τα στοιχεία της προεκλογικής καμπάνιας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. ή άλλαξε ο Μανωλιός

Τι να πρωτοπώ εδώ. Η επιστροφή ενός σωτήρα. Έσωσε κάποτε την χώρα και επιστρέφει για να την ξανασώσει από τον «κακό» ΣΥΡΙΖΑ και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε μια πιθανή κυβέρνηση του. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις κυμαίνεται από 2,1 έως 2,7 % και για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας έχουμε και καταγεγραμμένο ποσοστό ηλιθίων. Ήμουν όσο πιο ευγενικός μπορούσα να γίνω. Ωστόσο, μην σας εκπλήξει πιθανή είσοδος του στην Βουλή καθώς όπως πρόσφατα μου είπε πολύ καλός μου οικογενειακός φίλος ο παπανδρεϊσμός έχει βαθιά τις ρίζες του ακόμα στην Ελληνική κοινωνία. Όπως και ο καραμανλισμός, προσθέτω εγώ.

Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά ή δεν βλέπουμε Βουλή ούτε με το κιάλι

Μια συνεργασία με φόντο την προσέλκυση και οικολογικά ευαίσθητων ψηφοφόρων. Η αλήθεια όμως είναι πως το κόμμα του Φώτη Κουβέλη έχει χάσει τη μπάλα από καιρό. Επωμίστηκε όλα τα αρνητικά της συγκυβέρνησής του με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατακερματίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ψάχνει λύσεις που θα του επιτρέψουν να μπει στη Βουλή. Τσάμπα κόπος Φώτη. Και αν τύχει και με διαβάσεις να ξέρεις κιόλας πως με «λάθος» οικολόγους συντάχθηκες. Τους «σωστούς» στους έφαγε ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αυτά τα λίγα είχα να σας πω για τα κόμματα που διεκδικούν την είσοδο τους στην Βουλή με τις εκλογές της 25ης του Γενάρη. Όσα ανέφερα αποτελούν καθαρά προσωπικές εκτιμήσεις αλλά και οπτικές από το πώς εγώ ο ίδιος αντιλαμβάνομαι την προεκλογική αυτή περίοδο από την αρχή του νέου χρόνου μέχρι και σήμερα. Κλείνοντας θέλω απλά να σας προτρέψω όλους να πάτε να ψηφίσετε γιατί η αποχή δεν είναι λύση και το μόνο που κάνει είναι να γεννά νέα προβλήματα. Η κάθε ψήφος μετράει. Όλοι λοιπόν θα είμαστε υπεύθυνοι από τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν αν δεν έχουμε συμμετοχή στην «γιορτή της Δημοκρατίας», όπως αποκαλείται από ειδικούς, τις εθνικές εκλογές.

Σχόλια