Μια φράση τελείως αμφιλεγόμενη. Και κυρίως αν αναφέρεται σε σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε μαζί την έννοια αυτή και κυρίως να καταλήξουμε στο ποιο σκέλος ισχύει ή πρέπει να ισχύει.

Πολλά άτομα, τόσο αγόρια όσο και κορίτσια, κάποια στιγμή (ή στιγμές) κατά τη διάρκεια της σχέσης τους αντιμετωπίζουν πειρασμούς του άλλου φύλου και βρίσκονται ιδιαίτερα συχνά στο δίλημμα του τι να επιλέξουν, το «νέο» ή το «παλιό»; Οι συλλογισμοί είναι συγκεχυμένοι και συχνά δεν καταλήγουν σε μια σωστή γι’ αυτούς απόφαση. Τα κύρια επιχειρήματα που πρέπει να εξετάσουν συνοψίζονται στις εξής προτάσεις: «Αν ήμουν καλά με το ταίρι μου θα έμπαινα στον πειρασμό και στο δίλημμα που παρουσιάστηκε;» και «Αξίζει τον κόπο να χαλάσω τη σχέση μου για κάτι που δεν είμαι σίγουρος/η;»

Ας ξεκινήσουμε με την πρώτη προσέγγιση. Είναι σαφές ότι από την στιγμή που μπαίνει κανείς στην διαδικασία του να σκέφτεται κάποιον άλλον κατά τη διάρκεια της σχέσης του κάτι δεν πάει τόσο καλά. Εκεί πρέπει να έρθουν οι εξής συλλογισμοί: «Είμαι καλά με το ταίρι μου;» «Τι φταίει γι’ αυτό;» «Μπορεί να διορθωθεί;» Εάν οι απαντήσεις είναι αρνητικές ή ασαφείς τότε μάλλον το δίλημμα κλίνει προς την πλευρά του «νέου».

Θέλοντας να εξετάσουμε και την δεύτερη προσέγγιση, αν αξίζει να χαλάσει η υπάρχουσα σχέση για κάτι ασαφές, πρέπει ξανά να σκεφτούμε κάποια άλλα πράγματα, όπως: «αξίζει να γνωρίσω καλύτερα το νέο άτομο;» «τι μου προσφέρει συναισθηματικά καθένας από τους δύο;» Ανάλογα με τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα κρίνουμε ποιος από τους δύο είναι ο καταλληλότερος για μας αυτή την στιγμή.

Βέβαια, είναι κι άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν σε λάθος αποφάσεις-προσεγγίσεις. Για παράδειγμα, είναι οι μακροχρόνιες σχέσεις που κάποια (αδύναμη) στιγμή κουράζουν και βάζουν αμφιβολίες, οι σχέσεις από απόσταση, διάφορα καλά ή κακά γεγονότα που μας κάνουν να μη σκεφτόμαστε καθαρά. Η πιο χρήσιμη συμβουλή σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο χρόνος, και όχι οι παρορμητικές αποφάσεις. Χρόνος για εξέταση και επανεξέταση παραμέτρων και κατάληξη στο σωστό συμπέρασμα.

Το να απατήσεις, να κοροϊδέψεις, να πεις ψέματα και να δίνεις ασαφείς απαντήσεις είναι οι εύκολες λύσεις. Το δύσκολο είναι να αντιμετωπίσεις την κατάσταση και να την ξεκαθαρίσεις προσπαθώντας να κάνεις το καλύτερο όχι μόνο για τον εαυτό σου αλλά και για τους γύρω σου.

Σχόλια