Από το χωρισμό μέχρι το μισθό μέχρι και το διάλειμμα για τουαλέτα, σε μερικές εικονογραφημένες σελίδες κρύβεται όλη η αλήθεια πίσω από τα σεξιστικά στερεότυπα.

Μια σοφή γυναίκα έγραψε κάποτε: «Είναι ένα εξαιρετικό είδος δικαιώματος να γεννιέσαι στο σώμα που θες, να ενστερνίζεσαι την αίσθηση του φύλου σου ακόμα κι αν αναγνωρίζεις με τι έρχεσαι αντιμέτωπος».

Παρ’ όλ’ αυτά, η Margaret Mead γνώριζε και η Shonda Rhimes επιβεβαίωσε, αυτό με το οποίο έρχεται κάποιος αντιμέτωπος μπορεί μερικές φορές να προκαλεί την έκλειψη κάθε εκτίμησης προς αυτό το δικαίωμα, ειδικά σε μια κουλτούρα όπου οι ασυνείδητες προτιμήσεις προχωρούν αχαλίνωτες ακόμα και ανάμεσα σε αυτούς που έχουμε τις καλύτερες προσδοκίες.

Το 2009, η, γεννημένη στην Κίνα, Γερμανίδα γραφίστας, Yang Liu, εξερεύνησε τις διαφορές στην κουλτούρα σε ένα μινιμαλιστικά εικονογραφημένο βιβλίο. Πέντε χρόνια μετά, επιστρέφει με το βιβλίο «Man meets woman», μια κωμωδία για τις προκλήσεις της επικοινωνίας μεταξύ των δύο φύλων και την κουλτούρα πίσω από τα μοντέλα των φύλων, μια σύγχρονη καρικατούρα που διαβάζει τη μοντέρνα κοινωνία.

κατάλογος

Οι στερεοτυπικοί ρόλοι που εικονογραφεί η Liu είναι μερικές φορές αστείες, επειδή είναι αληθινές, άλλες φορές προσβλητικές γιατί είναι αληθινές, αλλά κυρίως τραγικές, ούτε τραγελαφικές, επειδή είναι ψεύτικες και περιοριστικές και τοξικές, και υπάρχουν ούτως ή άλλως – ο κίνδυνος ανάμεσα στα στερεότυπα.

Η Liu γράφει:

«Ζούμε σε μια εποχή συνεχούς κοινωνικής αλλαγής, στην οποία τα φύλα εξελίσσονται γρήγορα στη συνείδηση του ανθρώπου. Κάθε γενιά επανεκτιμά και αμφισβητεί τα υπάρχοντα μοντέλα.

Είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε πώς τα κλισέ των Ανδρών/Γυναικών έχουν πράγματι αλλάξει στην καθημερινότητά μας και σε ποιο σημείο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που ανήκαν σε συγκεκριμένο φύλο στο παρελθόν, πριν πολλούς αιώνες, σχετίζονται με τη σημερινή κοινωνία. Και να σκεφτούμε ποια επιθυμητά μοντέλα έχουν ήδη εγκατασταθεί στο μυαλό μας, αλλά βρίσκονται στη διαδικασία μεταμόρφωσης».

Ενώ το βιβλίο επικεντρώνεται βασικά στις ετεροφυλοφιλικές νόρμες, η Liu μας προσφέρει και μερικά αστεία δίπτυχα για τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις στην ποπ κουλτούρα.

manmeetswoman_yangliu1  manmeetswoman_yangliu2  manmeetswoman_yangliu3  manmeetswoman_yangliu5  manmeetswoman_yangliu7  manmeetswoman_yangliu8 manmeetswoman_yangliu11  manmeetswoman_yangliu12  manmeetswoman_yangliu13  manmeetswoman_yangliu14  manmeetswoman_yangliu15  manmeetswoman_yangliu16  001-128_YANG_LIU_MAN-WOMAN_VA_LITHO_GB_04622.IND7  2  3  4  5  6  7  8  9 

10

Ανώμαλος – Hot

Πηγή: brainpickings.org

Σχόλια