Επιμέλεια: Αντώνης Μαντζαβίνος

 

naismith_2Και κάπως έτσι ο άνθρωπος αυτός έδωσε πνοή σε ένα άθλημα που καθηλώνει με το θέαμα που προσφέρει. Ήταν το έτος 1891 όταν ο διευθυντής ενός κολλεγίου στο Springfield των Ηνωμένων Πολιτειών και συγκεκριμένα της πολιτείας της Μασαχουσέτης έδωσε 14 μόλις μέρες στον καθηγητή James Naismith για να επινοήσει ένα διαφορετικό παιχνίδι από το αμερικάνικο football.

Όλα ξεκίνησαν με ένα καλάθι για πορτοκάλια. Ο καθηγητής Δρ. James Naismith είχε την ιδέα να ρίχνει τις μπάλες μέσα σε ένα καλάθι και πάνω σε αυτό δημιουργήθηκε και η όλη φιλοσοφία. Όμως έπρεπε να ικανοποιεί κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Αυτές ήταν να μην τραυματίζονται όσοι παίζουν τόσο εύκολα όσο στο football, να μπορούν να παίξουν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου (λόγω των κακών καιρικών συνθηκών της περιοχής το χειμώνα) και τέλος να προκαλεί χαρά στους παίκτες που παίζουν σε αυτό.

naismith_3

Επειδή ακριβώς ο Διευθυντής του Κολλεγίου ήθελε να μπορεί το νέο παιχνίδι να παίζεται στο εσωτερικό γυμναστήριο, ο καθηγητής ξεκίνησε να δουλεύει την ιδέα με βάση αυτό. Και επίσης σκέφτηκε ότι το νέο παιχνίδι πρέπει να παίζεται με μπάλα γιατί τα πιο διαδεδομένα παιχνίδια της εποχής παίζονταν με αυτόν τον τρόπο. Έτσι λοιπόν χωρίς να χάνει χρόνο, κρέμασε δύο καλάθια για πορτοκάλια, το ένα στη μία άκρη του εσωτερικού γυμναστηρίου και το άλλο στην άλλη.naismith_4

Στο νέο αυτό παιχνίδι ο δημιουργός Naismith ήθελε να φέρει τα πάνω κάτω. Θέσπισε σε αυτήν την κατεύθυνση κανόνες, μερικοί από τους οποίους ισχύουν μέχρι και σήμερα. Ο ίδιος ήθελε να διαφοροποιήσει το νέο αυτό άθλημα από το αμερικανικό football και για αυτό ένας από τους βασικούς κανόνες που έβαλε ήταν πως όποιος από τους παίκτες τραυματίσει αντίπαλο με πρόθεση, θα αποβάλλεται από το παιχνίδι, κάτι που δείχνει το πόσο δίκαιος ήταν ο ίδιος ο Naismith.

Οι πρώτοι κανόνες που θέσπισε ο James Naismith ήταν αρκετά διαφορετικοί από αυτούς που ισχύουν σήμερα, ωστόσο σε πολλά σημεία οι βασικές αρχές είναι κοινές. Για την ακρίβεια δεν περιλαμβάνονταν οι ντρίπλες, τα καρφώματα, καθώς επίσης και τα τρίποντα.

Το basketball ή όπως αποκαλείται στην Ελλάδα, η καλαθοσφαίριση δημιουργήθηκε από τον James Naismith την 1η Δεκέμβρη του 1891.

Σχόλια