Αναρίθμητες είναι οι φήμες που περιτριγυρίζουν τους μυστηριώδεις φοιτητές της Νομικής Σχολής.

Μια από αυτές θέλει τη Νομική να είναι η σχολή που τραβάει σαν μαγνήτης -καταπιεσμένες και μη- καλλιτεχνικές φύσεις, ή, ακόμη, που τις γεννάει (γιατί πόσα νομικά να αντέξει κανείς) και για αυτό τα αμφιθέατρά της βρίθουν καλλιτεχνικής ευαισθησίας!

 lawyer or artist?

Πέρα από την πλάκα, αν δούμε λίγο κάτω από την επιφάνεια, αν σκεφτούμε τη νομική επιστήμη ως κάτι παραπάνω από στείρα θεωρητική γνώση, οι ομοιότητες που παρουσιάζει με τις τέχνες μπορούν να μας καταπλήξουν. Η ερμηνεία, ο αυτοσχεδιασμός αλλά και η προσοχή στην λεπτομέρεια, το χάρισμα της πειθούς, η ευστοχία και η σαφήνεια στην έκφραση, η ακρίβεια, η ευαισθησία, η εφευρετικότητα, όλα αποτελούν στοιχεία και χαρίσματα που δεν πρέπει να λείπουν ούτε από τους καλλιτέχνες, ούτε από τους νομικούς.

Από την άλλη πλευρά, πόσες φορές η έννοια της δικαιοσύνης, βασάνισε τους καλλιτέχνες, που δοκίμασαν να την αποτυπώσουν, να την εξηγήσουν, να την προσεγγίσουν – ακόμη, να τη χλευάσουν και να την αναιρέσουν;

Ανάμεσα σε άλλα, την απάντηση σε αυτό το τελευταίο ερώτημα δίνει η ομάδα “Δίκαιο και Τέχνη”, που λειτουργεί στους κόλπους της Νομικής Σχολής. Από την ίδρυσή της το 2011, μέχρι σήμερα, προσελκύει μεγάλο αριθμό φοιτητών, που φαίνεται πως αποζητούν την τέχνη μέσα στον κυκεώνα της νομικής θεωρητικούρας επιδιώκοντας μιαν “υπέρβαση των στενών ορίων της παραδοσιακής νομικής επιστήμης” , και παράλληλα, χρησιμοποιούν τη νομική σκέψη για να αναλύσουν έργα τέχνης πάσης φύσεως, απόπίνακες ζωγραφικής, μέχρι κόμικς και κινηματογραφικές ταινίες, “κάθε είδους καλλιτεχνικών δημιουργημάτων”.

download

Τις δράσεις αναλαμβάνουν κυρίως οι συμμετέχοντες φοιτητές, υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων καθηγητών και με τη στήριξη και συμμετοχή ανθρώπων της τέχνης και του ευρύτερου ακαδημαϊκού και νομικού χώρου.

“Συγγραφείς, σκηνοθέτες, ζωγράφοι, ηθοποιοί, κινηματογραφιστές , χορογράφοι, λογοτέχνες δίνουν τη δική τους εκδοχή για το δίκαιο και το άδικο των ανθρωπίνων πραγμάτων, αναζωογονώντας τα νομικά φαινόμενα με το αδέσμευτο αεράκι της τέχνης.”

Η πρωτοβουλία για την γέννηση της συγκεκριμένης ομάδας, ελήφθη, όπως προανέφερα,  πριν από τρία χρόνια, και έγινε πραγματικότητα με τη σύμπραξη της βιβλιοθηκονόμου του Νομικού μας Σπουδαστηρίου, κας. Στρακαντούνα, τους διδάσκοντες του Τομέα Α΄Ιδιωτικού Δικαίου, κο. Μεντή και κο. Καραμπατζό, και βέβαια μιας ομάδας προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος της Νομικής, που αποτέλεσαν και τον πρωταρχικό πυρήνα συμμετεχόντων. Φυσικά, είναι δυνατόν να συμμετάσχουν στις παρουσιάσεις και πρόσωπα ή φοιτητές άλλων τμημάτων, ή τέλος πάντων που δεν εμπλέκονται άμεσα με την νομική επιστήμη.

Φέτος, η ομάδα έχει ήδη ξεκινήσει νέο κύκλο παρουσιάσεων και συναντήσεων, οι οποίες είναι ανοιχτές στο κοινό με ελεύθερη είσοδο, και πραγματοποιούνται εκτός απροόπτου κάθε Παρασκευή το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα, είτε στην Αίθουσα 4 του νέου κτιρίου της Νομικής Σχολής, είτε στον χώρο Etage Litteraire του Booze Cooperativa.

Μέχρι στιγμής, για να πάρετε μια γεύση το τι συμβαίνει στις συναντήσεις,  έχουν πραγματοποιηθεί οι εξής παρουσιάσεις:

  • “Facebook, blogs και ελευθερία της έκφρασης” με αφορμή την ταινία ΤΗΕ SOCIAL NETWORK (2010) του David Fincher.
  • “Τα σταφύλια της οργής”, του John Steinbeck
  • “Το νομικό υπόβαθρο στην όπερα “Βαλκυρία” του R.Wagner
  • “Ζητήματα νομιμότητας στη δημόσια φωτογράφηση”

η επόμενη εκδήλωση της ομάδας έχει θέμα την τηλεοπτική σειρά animation “Psycho Pass”:

psycho pass

Στην εκδήλωση, με αφορμή τη σειρά θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η σχέση και η αλληλεπίδραση μεταξύ αντεγκληματικής πολιτικής και σωφρονιστικής επιστήμης (βλ. μεταξύ άλλων και τοννόμο για την ηλεκτρονική επιτήρηση των υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια). Θα προβληθούν αποσπάσματα της σειράς και θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

Προσκεκλημένες ομιλήτριες:

– Φωτεινή Μηλιώνη, Εγκληματολόγος, Ειδική Επιστήμων στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθύντρια της ΜΚΟ “ΕΠΑΝΟΔΟΣ”

– Καλλιόπη Δημητρούλη, Νομικός, Υπεύθυνη Έργου ΚΕΕ, Γ.Γ.Γ.Ε. και εθελόντρια της ΜΚΟ “ΕΠΑΝΟΔΟΣ”

Για να παρακολουθείτε τις δράσεις της ομάδας, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, και τον ακριβή χρόνο και χώρο πραγματοποίησής τους, δεν έχετε παρά να σπεύσετε στην σελίδα της ομάδας στο facebook, ή να επισκεφθείτε το blog της.

Σας εγγυώμαι προσωπικά ότι δεν πρόκειται για μερικές ακόμη στείρες παρουσιάσεις έργων τέχνης, αλλά για βαθύτατες αναλύσεις ακολουθούμενες από δημιουργικό διάλογο, που μας γεννά καινούργιες σκέψεις και μας ανοίγει, πολλές φορές, μιαν άλλη οπτική. Διαλέξτε μιαν εκδήλωση που πραγματεύεται ένα θέμα του ενδιαφέροντός σας και ελάτε να ακούσετε τις σκέψεις μας, προσθέτοντας και τις δικές σας!

Η σχέση του νόμου με την τέχνη είναι αρχέγονη, όπως αρχέγονη είναι και η σχέση αμφοτέρων με την φύση. Ίσως ο τρόπος που περιπλέκονται να είναι ασαφής και ο συσχετισμός τους να μοιάζει κοινότυπος ή σε κάποιους άλλους αυθαίρετος, νομίζω όμως ότι τελικά είναι αδιαμφισβήτητος.

art and law

Δίκαιο και Τέχνη 

Δίκαιο και Τέχνη Facebook Page 

Σχόλια