O Δημήτρης Στρατής μας μίλησε για το δικό του εργαστήρι με σανίδες και για την ενασχόληση του με το surf

Γνώρισα τον Δημήτρη πέρυσι το καλοκαίρι στην Ικαρία. Στο κλασσικό πλέον σποτάκι για surf, την Μεσακτή. Όποτε τον ρωτούσες τι κάνει σου έλεγε “Περιμένω το κύμα”. Μου μίλησε για το De Madeira Boards,το δικό του project και όταν βρεθήκαμε και οι δύο Αθήνα συναντηθήκαμε με φίλους από την Ικαρία για να τα πούμε και πάλι, χαλαρά αλλά λίγο πιο επίσημα, ώστε να μάθετε και εσείς τον Παντοφλάτορα!

Ο Δημήτρης ασχολείται από το 1998 με το BMX και από το 2000 με surf και snowboard. Είναι “all around” σε αυτά τα αθλήματα.Έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμούς του εξωτερικού,με το bmx σε παγκόσμιο διαγωνισμό το 2003-2004 στη Γερμανία βγήκε 3ος και στη  Πορτογαλία 22ος .Έκανε διάφορα διαφημιστικά και συνεργάστηκε με εταιρίες του κύκλου δουλεύοντας πάνω σε αυτά τα αθλήματα. Πλέον έχει το δικό του εργαστήρι με σανίδες,τα De Madeira.

1000502_485699078188281_834947896_n

Πώς σου ήρθε η ιδέα να ξεκινήσεις κάτι δικό σου; 

Ήμουν αθλητής χρόνια,είχα και το μαστορικό και άρχισα να πειραματιζόμουν , να φτιάχνω τις δικές μου σανίδες. Είδα ότι δούλευαν. Κάποια στιγμή έκανα ένα ταξίδι στην Πορτογαλία  το οποίο ήταν πολύ τυχερό και σημαδιακό για εμένα.  Έβγαλα τα σανίδια de madeira που σημαίνει τα ξύλινα στα πορτογαλικά τα μαδέρια στα ελληνικά.

De madeira…ξύλινα με σήμα την παντόφλα. Το ψευδώνυμο σου είναι Παντοφλάτορας. Για πες μας την ιστορία. 

Παντοφλάτορας βγήκε από το bmx.Το bmx χωρίζεται σε κάποιες κατηγορίες. Το ποδήλατο που κάνεις στην ράμπα τη μεγάλη, street :που κάνεις στο δρόμο,αυτοσχέδια εμπόδια,το dirt που κάνεις σε χωμάτινα και το flat αυτό που κάνω εγώ.  Είχαμε ένα crew,ήμασταν μέσα όλα τα άτομα που κάναν αυτή τη φάση,street, graffiti,sk8. Το 97-98 έκανα tag «παντοκράτορας» ,πετάγεται μια μέρα ένας φίλος και λέει τι παντοκράτορας,παντοφλάτορας. Και έμεινε…Παντοφλατορία η δική μας ιστορία λοιπόν.

De Madeira Boards 100%χειροποίητα

Το εργαστήρι…το οποίο έχει φτιάξει μόνος του ο Δημήτρης όπως και τον χώρο που μένει. Φωτογραφίες : Ανδρονίκη Μανώλη

Πόσα είδη σανίδων φτιάχνετε στο De madeira boards ;

4 είδη. Τα  μεγάλα πατίνια (longboardsk8) που είναι για  τον δρόμο,με πιο μεγάλες ρόδες. Διαφέρει με το κλασσικό sk8,τσουλάει πιο εύκολα στην άσφαλτο.Είναι ουσιαστικά υποκατάστατο του surf  και του snowboard,windsurf κλπ,θα έλεγα.Τα χρησιμοποιούμε όποτε δεν έχει κύμα ή χιόνι ,για να διορθώνουμε κινήσεις όπως να carvaroume , να κάνουμε slalom.

Άλλη μια κατηγορία είναι τα skimboard.Όταν δεν έχει πολύ κύμα παίζουμε έξω στην ακτή.

Xωρίζονται σε δύο κατηγορίες τα ξύλινα και τα αφρένια (epoxy resin fiberglass)

Το Indoboard , ένας κύλινδρος και ένα κομμάτι ξύλο,βάζεις τα πόδια και κάνεις ισορροπία.Για προθέρμανση,σύσφιξη μυών,ενδυνάμωση,περνώντας ευχάριστα την ώρα με τους φίλους σου…

Και τα σανίδια surf σε όλα τα μεγέθη (μήκη,πλάτη και custom).Custom δηλαδή ο καθένας στα μέτρα του,όπως το θέλει.(από αναβάτες για αναβάτες).

Οι σανίδες Surf που κατασκευάζουμε είναι : Τα mini malibu (τα λίγο πιο ψηλά),τα longboard που είναι μια κατηγορία από μόνα τους όσον αφορά το θέμα της κουλτούρας. Αυτά θα σε βοηθήσουν να μάθεις. Και τέλος τα shortboard.Για το κύμα και το επίπεδο του αναβάτη.Το μικρό είναι πιο πολύ performance.Για κάποιον που έχει μάθει να σηκώνεται, να στρίβει. Με το μικρό πειραματίζεται,στρίβει πιο εύκολα. Το mini malibu είναι για μικρά κύματα και μεγάλα, ανάλογα το επίπεδο του αναβάτη,έχει καλύτερη πλέυση και πιο σταθερό για κάποιον αρχάριο έως και κάποιον που θέλει να παίζει με τα κύματα να το κουμαντάρει πιο εύκολα.Το longboard είναι μια κατηγορία από μόνο του.Χρησιμοποιείται από (ιδιαίτερες προσωπικότητες) άτομα μέχρι τα 80-90 τους! Κυλάει πιο εύκολα.Είναι για όλες τις ηλικίες.Με το που κάνεις μια φορά surf είσαι για πάντα surfer.

Δίνεις πολύ σημασία στα ξύλα,πες μας γι’αυτό. 

Τα ξύλα είναι ελληνικά,,πρεσαριστά δηλαδή κολλιέται ένα-ένα φύλο ξύλου όπως στα κανονικά skate. Όλα είναι ελληνικά μέχρι και τα σανίδια surf και ο αφρός που χρησιμοποιώ.

Τα σχέδια;

Τα σχέδια τα περνάνε διάφοροι καλλιτέχνες όπως ο fen σωτήρης που έβγαλε και το logoμε την πράσινη σαγιονάρα, ο Τζεμάλ, ο Θάνος Argi(tattoo artist) ,o  A/A,ο Δαμιανός Κοντός και ο Sinke προσεχώς.

Μέχρι στιγμής λειτουργείς κυρίως μέσω παραγγελιών από την επίσημη σελίδα των De Madeira Boards στο facebook .Σύντομα όμως τα μαδέρια θα κάνουν το επόμενο μεγάλο βήμα…

Ναι,ετοιμάζω μια γραμμή  σανιδιών  και θα διατίθεται μέσω online shop .Για κάθε εποχή θα βγαίνει και ένα σανίδι.. Το κάθε σανίδι θα έχει το όνομα του και το δικό του λογότυπο. Tα platinum για παράδειγμα τα ονόμασα “λεγκλασιον” ή ο “Unkle Sao”,o “Τρυποκάρυδος”.ο γερο τζεπέτο¨ο άιλος  και πολλά άλλα. Θα διατηρήσω το custom. of course……

Το surf είναι χειμερινό ή καλοκαιρινό σπορ;

Μπορείς να κάνεις χειμώνα,καλοκαίρι,ανάλογα που φυσάει ο αέρας θα βρεις κύμα.Σε ορισμένες χώρες κάνουν με στολή,όπως και εμείς εδώ. Στην Καλιφόρνια για παράδειγμα  έχει τον ίδιο καιρό με εμάς αλλά η θάλασσα είναι κρύα.  Στη Χαβάη ζεστά, Μαλβίδες ζεστά, Πορτογαλία κρύα.Έχουμε ένα από τα τοπ κλίματα.Στην Ελλάδα εκτός από ορισμένα σημεία,που έχουν swell δηλαδή απόσταση ώστε να ταξιδέψει το κύμα και ν’αποκτήσει μεγεθος και δύναμη,τα άλλα surf spot δουλεύουν με windswell δηλαδή ότι κύμα βγάλει με τον αέρα.

Στην Ελλάδα που μπορεί να κάνει κανείς surf; 

Καλά spot είναι η Κρήτη,το Νότιο Ιόνιο,Πελοπόννησος (Λαγκούβαρδος,Ζαχάρω),Βόρειο Ιόνιο,Πάργα, Πρέβεζα και Ικαρία. (Παντού έχει κύμα και άγνωστα προς εμας-ακόμα- spot,οπότε searching for the way and friends people!)

“Η θάλασσα είναι το στοιχείο μου. Και είμαι τυχερός που μεγάλωσα δίπλα στη θάλασσα”

10606489_10201452920524231_5783276491648492169_n

 Το surf είναι τρόπος ζωής; 

Είναι τρόπος ζωής καθαρά.  Αυτά τα έλεγα πριν χρόνια στην Ελλάδα και με θεωρούσαν τρελό.  Κάναμε προσευχή  στο σχολείο και εγώ κοιτούσα που φυσάει.Μου έλεγαν υπάρχει  κάτι τέτοιο στην Ελλάδα; Τους έλεγα ελάτε Βουλιαγμένη να δείτε. Όταν βούταγα τότε ήμασταν 8-9 άτομα.Έχει αναπτυχθεί πολύ τώρα τελευταία. Υπάρχει κουλτούρα όμως δεν είναι μόνο για το style .  Παλιά σου έλεγαν, ποιο αυτό με το «πανί» ;

Ποια είναι η αντιμετώπιση του κράτους σε αυτά τα αθλήματα; 

Καμία υποστήριξη.Μας έχουν κλειδωμένες τις πόρτες της Βουλιαγμένης  και πηδάμε τα κάγκελα για να κάνουμε το σπορ μας. Όπως όλα αυτά τα αθλήματα,σε κοιτάνε χωρίς να σου δίνουν καμία αξία. Μπορεί να συγκριθεί με οποιοδήποτε άλλο σπορ. Δεν είναι κάτι διαφορετικό…

Είναι επικίνδυνο; 

Ναι, εντάξει προφανώς μπορεί να συμβεί κάποιο ατύχημα. Έχεις να κάνεις μ’ ένα μεγάλο παράγοντα τη θάλασσα, όπου δεν έχει οξυγόνο.Υπάρχουν κανόνες όταν θα μπεις σ ένα σποτ. Πιάνεις τον χώρο σου.Κανόνες για τη σανίδα,πώς να κολυμπάς,να μην την αφήσεις μόνη της,ο πολύς αέρας μπορεί να τη σηκώσει και να σου έρθει στο κεφάλι.

Όλα αυτά τα έμαθες εμπειρικά;

Ναι,μόνος τσούλαγα με βάρκες στο χωριό,πλαστικές.Είχα την περιέργεια,το είχα δει από βίντεο,το είχα φανταστεί.Μετά πήρα μια πράσινη σανίδα από ένα σουπερ μάρκετ,την έχω ακόμα στο χωριό.Με το skate  είχα επαφή από πολύ πιτσιρικάς,στο δημοτικό, απλά έπαθα ένα σοβαρό ατύχημα και το σταμάτησα. Από μικρός ήμουν αφοσιωμένος στο κολυμβητήριο. Στα 14 μπήκα στο street culture (δηλαδή που δεν υπήρχαν προπονητές).Η θάλασσα είναι το στοιχείο μου.

Μιας και έχεις πάει σε πολλούς διαγωνισμούς στο εξωτερικό πες μας λίγο τι φάση επικρατεί εκεί όσον αφορά το επίπεδο σε σχέση με την Ελλάδα.

Το επίπεδο στο snowboard και το surf είναι τεράστιο γιατί έχουν υποδομή.Δουλεύουν οι πάντες σε αυτό.Για να κάνεις προπόνηση θέλεις τερεν. Εμείς δεν είχαμε τίποτα,στην αρχή τα φτιάχναμε μόνοι μας έπειτα μπήκαν κάποιες εταιρίες κάναμε κάποια πράγματα αλλά και πάλι…Το bmx flat συναγωνίσιμο μπορώ να πω.Ούτως η άλλως στο bmx δε θέλεις υποδομή,θέλεις ένα μέρος επίπεδο,να μπεις να κάνεις προπόνηση τα κόλπα σου,να παρουσιάσεις ένα αξιόλογο combo.Βαθμολογήσε με βάση το style,to originality,κατά πόσο αυθεντικός ήσουν,πόσα πατήματα θα κάνεις (όσο λιγότερα και κάνενα είσαι top)

Πως βλέπεις τη νέα γενιά που ασχολείται με αυτά τα αθλήματα; 

Οι νέοι είναι πολύ εξελίσιμοι. Αυτοί που έχουν αθλητική παιδεία .Τώρα κάποιοι που έρχονται χωρίς να έχουν,το γουστάρουν.Με μικρό κύμα είναι πιο εύκολο,παιχνιδιάρικο.Υπάρχουν άτομα που είναι καλοί,τους βλέπεις στο νερό και παίρνεις τις κινήσεις τους.Τώρα εξελίσσονται πιο εύκολα οι νέοι λόγω αυτού και φυσικά βλέποντας βιντεάκια στο ιντερνετ.

Ευχαριστούμε πολύ Δημήτρη για την υπέροχη συνέντευξη! 

Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ. Πιστεύετε στα όνειρα σας. Να έχετε πίστη,εξέλιξη και όραμα,με εργασία,sports,χαρά για υγεία και καλή καρδιά. Πάμε παραπέρα,πάμε μπροστά!

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε Like στην Official σελίδα των De Madeira Boards στο Facebook (link εδώ).

ή επικοινωνήστε μαζί τους μέσω email στο : demadeiraboards@yahoo.gr

Σχόλια