ΜΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ.

 

Ελλάδα και Γαλλία, δύο χώρες όπου το μεγεθος του προβλήματος δεν είναι αμελητέο και οι πρακτικές αντιμετώπισης δεν είναι επαρκείς, συμπράττουν στην διοργάνωση μιας ημερίδας γύρω από τις πολλαπλές διαστάσεις του φαινομένου, με σκοπό να αποκτήσουμε, τουλάχιστον, μια βαθύτερη γνώση του.

“Προσεγγίζοντας το θέμα μέσω τεσσάρων θεματικών ενοτήτων, η ημερίδα θα δώσει την ευκαιρία σε αιρετούς, αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του φαινομένου, να ανταλλάξουν σκέψεις και καλές πρακτικές από το πεδίο της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων”.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου, ημέρα Πέμπτη, στο auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Η διαδικασία εγγραφής ξεκινάει στις 9.30 και η επίσημη έναρξη πραγματοποιείται στις 10.30. Οι 4 θεματικές ενότητες είναι οι εξής:

1.Στρογγυλή Τράπεζα: Το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Νομικό Πλαίσιο– Στόχοι και Προκλήσεις

2.Στρογγυλή Τράπεζα: Τα Κράτη απέναντι στην Εμπορία Ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση- Καλές πρακτικές και δυσκολίες

3.Στρογγυλή Τράπεζα: Η προστασία των θυμάτων- Προς μια νέα προσέγγιση

4.Στρογγυλή Τράπεζα: Η καταπολέμηση των διεθνών δικτύων σωματεμπορίας

Θα λήξει στις 17.30, αφού προηγηθεί μικρή θεατρική παράσταση από την ομάδα “Όνειρο”, με αποσπάσματα του έργου Sex Trafficking.

Η εμπορία ανθρώπων ή αλλιώς “σύγχρονη σκλαβιά”, αποτελεί ομολογουμένως ένα παγκόσμιο, ασύλληπτης έκτασης και διακλαδώσεων πρόβλημα που μαστίζει όλες τις χώρες του πλανήτη ανεξαιρέτως και δεν βρίσκεται καθόλου μακριά από την ζωή και την πραγματικότητά μας. Πολλοί από μας, ενδεχομένως συναντάμε καθημερινώς ανθρώπους-θύματα, αγνοώντας το, και όλοι μας με τις πράξεις μας συμβάλλουμε αθέλητα στην εκκόλαψη και διόγκωση του φαινομένου.

Μια θεωρητική προσέγγιση, οπωσδήποτε δεν είναι αρκετή, ούτε για να παρηγορήσουμε τη συνείδησή μας, ούτε για να πιστέψουμε ότι πράγματι οι πρακτικές καταπολέμησης ενθαρρύνονται και αποφέρουν καρπούς. Τα πρόσωπα που εμπλέκονται στα αντίστοιχα κυκλώματα έχουν στις περισσότερες των περιπτώσεων τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κύρος, πρόκειται ουσιαστικά για μια ιδιαίτερα επικερδή επιχείρηση με ελάχιστο ρίσκο για τους μετέχοντες, οι οποίοι έχουν τα μέσα να εμποδίζουν την εξάρθρωσή της.

Η ενημέρωση όμως είναι πάντοτε ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου σύνθετου φαινομένου. Η ημερίδα θα προσφέρει μια σφαιρική εικόνα του προβλήματος, εκθέτοντας της πραγματικότητα, το νομικό πλαίσιο που έχει αναπτυχθεί, τις πρακτικές που γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστούν, δίνοντάς μας τη δυνατότητα , το λιγότερο να προβληματιστούμε. Όμως, πέραν αυτών, θα παρευρίσκονται και θα μιλήσουν άνθρωποι που δραστηριοποιούνται ενεργά, μέσα από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εθελοντική εργασία, για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να μας δείξουν πώς κάποιος μπορεί να βοηθήσει στην πράξη.

Η ημερίδα θα είναι, κατά την άποψή μου, πολύ εποικοδομητική για φοιτητές.

Παρέχεται ταυτόχρονη μετάφραση, διότι συμμετέχουν και Γάλλοι ομιλητές, όπως θα δείτε στο αναλυτικό πρόγραμμα και στο τέλος θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Διεύθυνση: Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31

Δείτε τους σχετικούς συνδέσμους:

Πρόγραμμα της Εκδήλωσης 

Ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου (IFA)

Trafficking in Persons Report 2014 

if_logo-grece

πηγή: www.ifa.gr

Σχόλια