Ο νέος και εύκολος τρόπος να έρθεις κι εσύ σε επαφή με το περιβάλλον των ξένων πανεπιστημίων. Τα καλύτερα site για να παρακολουθήσεις δωρεάν μαθήματα.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω υπολογιστή (e-learning) έχει πλέον αρχίσει να εδραιώνεται ως τρόπος επιμόρφωσης.

Το να μπορείς όμως να παρακολουθείς από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, οποτεδήποτε θες εσύ, και να διαλέξεις από πανεπιστήμια όπως το Harvard, το MIT, το Stanford, το Yale και το Berkeley αποτελεί μία μοναδική έως επαναστατική θα μπορούσε να πει κανείς εκπαιδευτική εμπειρία.

Site όπως τα Edx, Coursera, Academic Earth και Alison περιέχουν μία τεράστια ποικιλία μαθημάτων από όλους τους επιστημονικούς κλάδους αν και γενικά υπερισχύουν ποσοτικά τα προγραμματιστικά και οικονομικά μαθήματα.

Η θεωρητική κατεύθυνση είναι λίγο πιο αδικημένη χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν βρίσκεις αξιόλογα μαθήματα φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας και ψυχολογίας. Η διαφορά με τα μαθήματα των ελληνικών πανεπιστημίων, χωρίς να αναιρείται φυσικά η σημασία τους, είναι η ποικιλομορφία και η εξειδίκευση των διαλέξεων, αφού πολλά μαθήματα είναι διατομεακά ή επικεντρώνονται σε πολύ συγκεκριμένο κομμάτι του εκάστοτε επιστημονικού κλάδου.

Στα περισσότερα μάλιστα αναφέρεται το επίπεδο δυσκολίας και οι προαπαιτούμενες γνώσεις ώστε να επιλέξεις το πιο κατάλληλο για σένα. Για όσους ασχολούνται με την πληροφορική αξίζει να επισκεφθούν και το Udacity.

 

uda

Όσον αφορά τα λειτουργικά θέματα, τα πάντα είναι πολύ εύκολα στον χειρισμό και υπερβολικά οργανωμένα. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι υπολογιστής και καλή σύνδεση στο διαδίκτυο. Εγγράφεσαι στις διαλέξεις  φτιάχνοντας λογαριασμό με τα βασικά στοιχεία σου και από εκεί και πέρα ενημερώνεσαι για όλα μέσω email. Μέτα απλά μπαίνεις στο site με τον κωδικό σου και παρακολουθείς.

Σε κάθε μάθημα υπάρχουν πολύ αναλυτικά εισαγωγικά βίντεο που οι διδάσκοντες σε κατατοπίζουν σχετικά με την ύλη, το πρόγραμμα και τον σκοπό του μαθήματος καθώς και για τα βασικά εργαλεία που θα κληθείς να χρησιμοποιήσεις στην πλατφόρμα. Μην σε αγχώνει η παρακολούθηση στα αγγλικά (εννοείται βέβαια πως εξαρτάται και από την προφορά και ταχύτητα ομιλίας του κάθε καθηγητή).Στα περισσότερα μαθήματα δίπλα σε κάθε βίντεο υπάρχουν αγγλικοί υπότιτλοι που διευκολύνουν σημαντικά την κατανόηση.

Τέλος, αξίζει να αναφερθώ στο γεγονός ότι δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης σε όποιον δει όλα τα βίντεο των διαλέξεων και παραδώσει στην ώρα τους όλες τις εργασίες. Έτσι μπορεί να εμπλουτίσει σημαντικά το βιογραφικό του, κάτι ιδιαίτερα θετικό αφού μάλιστα δεν περιορίζεται κανείς για οικονομικούς λόγους.

Αξίζει νομίζω να ρίξετε μια μάτια στις παραπάνω σελίδες. Σίγουρα θα υπάρχει κάποιο μάθημα που σας ενδιαφέρει και πλέον σας δίνεται η δυνατότητα να το παρακολουθήσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας από το σπίτι σας, έχοντας ως διδάσκοντες καθηγητές των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως. Αν δεν είναι αυτό καινοτομία στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τότε τι είναι;

 

Σχόλια