Συνέντευξη με μια Couchsurfer

Όντας στην ίδια παρέα με τη Φένια, δεν θα μπορούσα να μην γνωρίσω τι είναι το couchsurfing. Εθισμένη στα ταξίδια, την εκμάθηση ξένων γλωσσών και με έντονο ταπεραμέντο, πάντα θα τη βρεις να μηχανεύεται την επόμενη εξόρμησή της. Κι αφού γύρισε πολλές χώρες και γεύτηκε τις πιο κοσμοπολίτικες μυρωδιές της υφηλίου, είπε να κάνει το χόμπι της και στην… Ελλάδα.

To project του couchsurfing, ιδανικό για τους λάτρεις των ταξιδιών ξεκίνησε από τον Casey Fenton και γρήγορα διαδόθηκε ανά τον κόσμο, προκαλώντας τους ‘surfers της περιπέτειας’ να το δοκιμάσουν. Πολλοί ανταποκρίθηκαν και φυσικά ανάμεσά τους η Φένια! Κι εγώ, όσο παράξενο κι αν είναι να παίρνεις συνέντευξη από φίλη σου, αποφάσισα να καταγράψω την εμπειρία της.

Αφού κάθισε στον κόκκινο καναπέ της με την χαρακτηριστική vintage φούστα της και έναν πουά φιόγκο στα μαλλιά, μου προσέφερε γαλλικό και κάπως έτσι κατάφερα να κλέψω λίγες από τις γνώσεις της στο Couchsurfing.

Τι περιλαμβάνει το concept του Couchsurfing; Ποιος είναι ο στόχος του;

To Couchsurfing είναι ένα δίκτυο μέσω του οποίου ο καθένας μπορεί να φιλοξενηθεί παντού αλλά και να φιλοξενήσει ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Το λέει και η ετυμολογία της λέξης: surfing στον καναπέ! Το project ξεκίνησε από έναν Αμερικάνο και τέθηκε σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2004.Έκτοτε, έχει αποκτήσει τρομερή δημοσιότητα, ιδιαίτερα ανάμεσα στους κύκλους των νέων οι οποίοι επιθυμούν να ταξιδεύουν δωρεάν ανά τον κόσμο. Υπάρχουν οι couchsurfers (οι φιλοξενούμενοι) και οι hosts (οικοδεσπότες)! Συνήθως τα περισσότερα μέλη είναι και τα δύο!

Πώς αποφάσισες να το ξεκινήσεις; Και γιατί;

Λοιπόν. Έκανα εγγραφή στο συγκεκριμένο δίκτυο πριν ενάμιση χρόνο περίπου. Αποφάσισα να φτιάξω το δικό μου προφίλ γιατί το concept του να φιλοξενώ και να με φιλοξενούν ξένοι μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον. Επιπλέον, έχω και μια μεγάλη αδυναμία στις ξένες γλώσσες, οπότε το couchsurfing θα μου έδινε τη δυνατότητα να τις εξασκώ όσο πιο συχνά μπορώ.

Είχες κάποιους ενδοιασμούς ή φόβους αρχικά; Έχουν ακουστεί κρούσματα εγκληματικότητας μέσω Couchsurfing.

(Διστάζει αρχικά!) Φυσικά και έχω αισθανθεί ανασφάλειες και φόβους γιατί, αν και παρέχει ασφάλεια σαν δίκτυο, ποτέ δεν μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος για ένα άτομο που δε γνωρίζεις και μπαίνει στο σπίτι σου για πρώτη φορά. Αν αναφέρεσαι στο περιστατικό βιασμού που συνέβη παλιά στο Leeds της Αγγλία, πιστεύω ότι δε θα έπρεπε να δοθεί ιδιαίτερη βάση γιατί πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό. Έχω φίλη που τη λήστεψαν μέσα σε ξενοδοχείο στο Λονδίνο την ώρα που είχε ξαπλώσει. Αναφέρω αυτό σαν παράδειγμα για να δείξω ότι ο κίνδυνος υπάρχει παντού, ακόμη και στα πιο απίθανα μέρη!

Ποια ήταν η πρώτη σου εμπειρία με το Couchsurfing;

(Στρέφει το βλέμμα προς τα πάνω και χαμογελά αμυδρά). Φιλοξένησα τρεις Άγγλους οι οποίοι έμεναν μόνιμα στην Κωνσταντινούπολη, όπου και εργάζονταν ως καθηγητές αγγλικών. Τον David, τον Ben και τον Naz. Έκαναν το γύρο της Ελλάδας και ο τελευταίος σταθμός τους ήταν η Θεσσαλονίκη.

Πώς σου φάνηκε;

Ήταν ένα ενδιαφέρον σαββατοκύριακο. Τα παιδιά ήταν λίγο πιο μεγάλοι από εμένα ηλικιακά (γύρω στα 25) και δε μου δημιούργησαν κανένα πρόβλημα. Επειδή ήταν και σαββατοκύριακο είχα χρόνο να τους αφιερώσω και τους έκανα μια μικρή ξενάγηση στα άδυτα της συμπρωτεύουσας!

Τι αποκόμισες από αυτή την εμπειρία;

Πολλά θα έλεγα. Καταρχήν, μιλούσα αγγλικά επί τρία 24ωρα! Αυτό από μόνο του με εξίταρε απίστευτα! Επίσης ,κάνοντας ξενάγηση σε τρεις Άγγλους τουρίστες, ανέβηκα στον Λευκό Πύργο, επισκέφτηκα μέρη στα οποία δεν πηγαίνω τόσο συχνά. Με λίγα λόγια, μου δόθηκε και μένα η ευκαιρία όχι μόνο να μάθω να συνυπάρχω με ανθρώπους μιας εντελώς διαφορετικής κουλτούρας, αλλά και να τριγυρίσω στην πόλη μου εξετάζοντάς την από μια διαφορετική σκοπιά. Και αυτό έκανε ακόμη πιο συναρπαστική την όλη εμπειρία!

Θα το συνιστούσες σε κάποιον που θέλει να κάνει; Κι αν ναι, σε ποιες ηλικιακές ομάδες;

Φυσικά! Είναι μια ιδιαίτερα εποικοδομητική εμπειρία γιατί γνωρίζεις ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη και επιπλέον, μπορείς να ταξιδέψεις παντού και να φιλοξενηθείς δίχως να πληρώνεις ξενοδοχεία και άλλες περιττές πολυτέλειες!  Θα το πρότεινα κυρίως σε νέους ανθρώπους (18-25 χρονών). Είναι μια καλή ηλικία για να φτιάξεις λογαριασμό στο Couchsurfing και  να αρχίσεις να το χρησιμοποιείς. Αλλά και μεγαλύτεροι άνθρωποι το υποστηρίζουν σαν ιδέα και το χρησιμοποιούν. Για παράδειγμα, οι Άγγλοι που φιλοξένησα μέσω του Couchsurfing σε μια από τις στάσεις τους έμειναν σε ηλικιωμένο ζευγάρι Αμερικάνων που διατηρούσαν προφίλ και ήταν ενεργοί χρήστες!

Πώς μπορεί να γίνει κανείς couchsurfer ή host;

Η ιστοσελίδα είναι η εξής: https://www.couchsurfing.org/ και η εγγραφή γίνεται δωρεάν.  Αλλά αν κάποιος θέλει να κάνει ταυτοποίηση των στοιχείων του έτσι ώστε το προφίλ του να φανεί πιο αξιόπιστο σε άλλους χρήστες, μπορεί να χρησιμοποιήσει την πιστωτική του κάρτα και να καταβάλει ένα μικρό ποσό. Αυτό είναι κάτι προαιρετικό.

Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερα στοιχεία μοιράζεται κάποιος στο προφίλ του, τόσο περισσότερο αξιόπιστος δείχνει στους υπόλοιπους couchsurfers! Eπίσης, υπάρχει σύστημα αξιολόγησης, όπου μπορεί κανείς να γράψει θετική ή αρνητική κριτική για έναν άλλο couchsurfer! Ελπίζω να διαφώτισα λίγο το όλο ζήτημα και εύχομαι να επηρέασα θετικά κάποια μυαλά υπέρ του couchsurfing!

Μετά από αυτή την τόσο μικρή και ανεπίσημη συνέντευξη έφυγα από το σπίτι της Φένιας με ένα χαμόγελο, σχέδια για το επόμενο ταξίδι μου και την υπόσχεση στον εαυτό μου πως ίσως κάνω κι εγώ κάποια στιγμή couchsurfing. ‘Η μάλλον σίγουρα θα κάνω!

Σχόλια