Πριν λίγο καιρό, δημιουργήθηκε στο facebook μια σελίδα με τίτλο ”Θάνατος στα ζώα” . Στην σελίδα υπήρχαν προκλητικές φωτογραφίες, οι οποίες εμφάνιζαν σκύλους και γάτες ως ”συνοδευτικό” σε γεύματα. Όπως είναι προφανές, η σελίδα δημιούργησε πολλές αντιδράσεις και μεγάλος αριθμός των χρηστών του facebook έσπευσε να την αναφέρει. Τελικά η σελίδα ”έπεσε” και το θέμα έλαβε μεγάλες εκτάσεις. Με αφορμή, λοιπόν, και με τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας ζώων στις 4 Οκτωβρίου, στο συγκεκριμένο άρθρο θα εστιάσουμε στο εν λόγω ζήτημα.
Υπάρχουν διάφορες εκδοχές περί των δημιουργών της σελίδας. Η πρώτη είναι πως όντως πρόκειται για άτομα άρρωστα που πιστεύουν πως τα κατοικίδια προορίζονται προς βρώση. Άλλη εκδοχή είναι αυτή του κακόγουστου αστείου. Με βάση, όμως, και άλλες αναρτήσεις της σελίδας, ίσως έχει δημιουργηθεί από φιλόζωους οι οποίοι αντιτίθενται προς την κατανάλωση ζώων γενικότερα και με αυτό τον τρόπο την καυτηριάζουν. Λόγω του ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την πραγματικό λόγο της δημιουργίας της,θα ασχοληθούμε με όλες τις εκφάνσεις του θέματος.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι δημιουργοί δεν πτοήθηκαν, καθώς δημιούργησαν νέα σελίδα με τίτλο ”Όλα τα ζώα τρώγονται” συνεχίζουν την ανάρτηση συναφών θεμάτων.
Αυτές είναι κάποιες από τις φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί από την σελίδα. Πράγματι, η θέα μιας γάτας που προορίζεται στην κατσαρόλα προκαλεί φρίκη και θυμό. Κρίνοντας από τις εικόνες, συνειδητά και υποσυνείδητα, να δημιουργείται η εντύπωση περί βασανισμού των συγκεκριμένων ζώων.
Γι αυτό, λοιπόν, θέτουμε και εμείς το ερώτημα ”Όλα τα ζώα τρώγονται;”
Και η άπαντηση είναι φυσικά ”ΟΧΙ!!”
Δεν πρόκειται περί αστικής αισθητικής αλλά περί πολιτισμού!
Ο άνθρωπος είναι παμφάγο ον. Για να λειτουργήσει σωστά ο οργανισμός μας είναι απαραίτητο να προσλάβουμε την αναγκαία ποσότητα πρωτεϊνών, η οποία προέρχεται κατά κύριο λόγω από κρέας. Υπάρχει,όμως μια τεράστια διαφοροποίηση σχετικά με το ποίο κρέας καταναλώνεται. Τα ζώα που εκτρέφονται σε κτηνοτροφικές μονάδες συνήθως είναι κοτόπουλα,γαλοπούλες, μοσχάρια, γουρούνια,κατσίκες και πρόβατα . Αυτά τα ζώα δεν εμφανίζουν κίνδυνο εξαφάνισης και η κατανάλωσή τους από τον άνθρωπο είναι ασφαλείς. Από την άλλη μεριά, ζώα που ανήκουν στην κατηγορία των κατοικίδιων, δεν προορίζονται για κατανάλωση, καθώς, αφ’ ενός για τον πιο προφανή λόγο πως ο σκοπός τους είναι η συντροφιά στον άνθρωπο, και αφ’ ετέρου το κρέας τους δεν είναι κατάλληλο.
Ο άνθρωπος που βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και σαν σαρκοφάγο ζώο θα έπρεπε να τρώει τα πάντα; Φυσικά και όχι, αφού αυτό που μας διαχωρίζει από τα υπόλοιπα ζώα της κατηγορίας μας είναι η λογική μας ικανότητα, η ικανότητα να συνάπτουμε σχέσεις και να αποκτούμε συναισθήματα. Αυτά μας κατατάσσουν σε μια ανώτερη βαθμίδα από τα άλλα ζώα,καθώς έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε ποια ζώα θα καταναλώσουμε και με ποια θα αναπτύξουμε άλλη σχέση. Ο διαχωρισμός δεν έγκειται στο θέμα στης εμφάνισης. Δεν επιλέγουμε να μην φάμε τον σκύλο επειδή είναι πιο όμορφος από το γουρούνι,αλλά γιατί ο σκύλος μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.
Με βάση, ακόμη, την Διεθνή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978) ,
- Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων. - Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.
- Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
- Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα
- Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.
- Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.
- Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.
- Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.
Από την άλλη, όσο επιλήψιμη είναι η κατανάλωση σκύλου, τόσο είναι και η κατανάλωση άλλων ζώων, όπως καγκουρό, τάρανδο, στρουνθοκάμηλο κλπ. Από την στιγμή που ο άνθρωπος μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού του μέσω των ζώων που εκτρέφονται και προορίζονται για σφαγή και κατανάλωση, είναι περιττό το να προβούμε σε τέτοιες ενέργειες μόνο και μόνο για να πειραματιστούμε γαστριμαργικά. Ήδη αρκετά ζώα βασανίζονται από ανθρώπους στο όνομα του κέρδους, με σκοπό παραγωγή γουναρικών ή δερμάτινων, ας μην εντάξουμε και άλλα ζώα στην λίστα προς εκμετάλλευση.