Eφευρέσεις που άξιζαν βραβείο Νόμπελ αλλά δεν το απέκτησαν ποτέ!

Η ομάδα του National Geographic προβληματίστηκε σχετικά με διάφορες μεγάλες εφευρέσεις που ενώ άξιζαν το βραβείο… έμειναν στην απ’ έξω! Έτσι, οι επιστημονικοί συντάκτες και άλλοι συντελεστές του περιοδικού έκαναν την έρευνά τους και συγκέντρωσαν 10 εφευρέσεις και ανακαλύψεις που θα μπορούσαν να κερδίσουν το βραβείο αλλά δεν το απέκτησαν ποτέ!

1.Ο Παγκόσμιος Ιστός / The World Wide Web (www) – Tim Berners Lee

Η πρώτη μορφή του Διαδικτύου «γεννήθηκε» στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’60, και με το όνομα “ARPANET” συνέδεσε υπολογιστές σε τέσσερα αμερικανικά πανεπιστήμια. Λίγες δεκαετίες μετά, το 1989, ο Tim Berners Lee δημιούργησε το Ίντερνετ, όπως το ξέρουμε σήμερα, δηλαδή τον Παγκόσμιο Ιστό, επινοώντας και τα απαραίτητα εργαλεία (γλώσσες, πρωτόκολλα) που κατέστησαν την ιδέα του εφικτή. Ένα χρόνο μετά, η πρώτη ιστοσελίδα ήταν γεγονός.

world-wide-web

2. Η χαρτογράφηση του γονιδιώματος

Το ανθρώπινο γονιδίωμα συγκεντρώνει όλα τα γονίδια που χαρακτηρίζουν το είδος μας και καθορίζει τα πάντα πάνω μας: από το χρώμα των μαλλιών, μέχρι την προδιάθεσή μας σε ασθένειες. Έξι χρόνια πριν τη χαρτογράφησή του, είχε επιτευχθεί το ίδιο πράγμα – με την ίδια μέθοδο – για πρώτη φορά στο βακτήριο Haemophilus Influenzae από την ομάδα του Κρεγκ Βέντερ, ενώ, για το ανθρώπινο γονιδίωμα απαιτούνταν η κλιμάκωση της αυτοματοποιημένης αλληλουχίας DNA σε βιομηχανικές διαστάσεις.

Αναφερόμενος στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, ο Έρικ Λάντερ είχε δηλώσει «Δε θα πάρει κανείς Νόμπελ επειδή έστριψε μια μανιβέλα». Τι ισχύει όμως για τον Βέντερ, που δημιούργησε τη μανιβέλα;

human-genome-ten-years-in_17889_600x450

3. Η μαύρη τρύπα – Stephen Hawking

Η ιδέα για την οποία έγινε γνωστός ο παγκοσμίου φήμης θεωρητικός φυσικός. Η βασική σκέψη του ήταν πως αντί οι μαύρες τρύπες να χάνουν σταδιακά μάζα μέχρι να εξατμιστούν, ίσως να εκρήγνυνται με μια λάμψη από ακτίνες γάμμα. Ίσως ο λόγος για τον οποίο δε βραβεύτηκε αυτή η ιδέα με Νόμπελ, ήταν επειδή η απόδειξή της μέσω φυσικής παρατήρησης είναι αδύνατη, καθώς μια μαύρη τρύπα θέλει δισεκατομμύρια χρόνια για να εκραγεί.

cygx1_ill4. Ο περιοδικός πίνακας – Ντμίτρι Μεντελέγιεφ

Για τους επιστήμονες της Χημείας είναι πλέον αδιανόητο το να δουλέψουν χωρίς τον περιοδικό πίνακα, καθώς αποτελεί τη θεμελιωδέστερη κατανομή των χημικών στοιχείων, και αποκαλύπτει τη βασική διάταξη των υποατομικών σωματιδίων.

Ο πίνακας ήταν μια επινόηση του Ντμίτρι Μεντελέγιεφ. Τον δημοσίευσε το 1869, όμως το επίτευγμα του Ιάκωβου Ερρίκου βαντ Χοφ, που ήταν μια πρωτοποριακή εργασία σχετικά με τη συμπεριφορά αραιών διαλυμάτων και αερίων, θεωρήθηκε καταλληλότερο για το πρώτο Νόμπελ Χημείας το 1901.

periodic-table-25. Η ηλεκτρική λάμπα – Thomas Edison

Παρά τις πολλές σημαντικότατες εφευρέσεις του – μικρόφωνο, φωνογράφος, κάμερα κ.ά. – αυτό που μας έρχεται στο νου όταν ακούμε το όνομα του Thomas Edison είναι ο ηλεκτρικός λαμπτήρας. Παρ’ όλο που στο Ηνωμένο Βασίλειο η «πατέντα» ήταν ήδη κατοχυρωμένη από τον Joseph Swan, ο Edison κατάφερε να κάνει τον λαμπτήρα ικανό να καίει για πολλές ώρες. Το γεγονός αυτό πυροδότησε τεράστια ζήτηση και εξάπλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, μέχρι που σήμερα πρακτικά δε μπορούμε να υπάρξουμε χωρίς αυτή. Ο Edison πέθανε χωρίς ποτέ του να κερδίσει το Νόμπελ.

ThomasEdison16. Το κουάρκ – Murray Gell-Man

Τα κουάρκς είναι βασικοί τύποι των στοιχειωδών σωματιδίων της ύλης. Από αυτά αποτελούνται τα βαρυόνια και τα μεσόνια, ενώ μαζί με τα γκλουόνια θεωρούνται τα μόνα στοιχειώδη σωματίδια που μπορούν να αλληλεπιδρούν ισχυρά.

Ο Murray Gell-Man κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής το 1969 «για την συνεισφορά του και τις ανακαλύψεις σχετικά με τη ταξινόμηση των στοιχειωδών σωματιδίων και τις αλληλεπιδράσεις τους», ωστόσο, λόγω της ασάφειας των στοιχείων που είχε τότε σχετικά με τα κουάρκς, δεν βραβεύτηκε γι’ αυτή του την ανακάλυψη.

blowups7. Σύγχρονη εξελικτική σύνθεση

Ο Κάρολος Δαρβίνος ανέπτυξε την εξελικτική θεωρία του στα μισά του 19ου αιώνα, ωστόσο στις πρώτες απονομές των Νόμπελ το 1901 η σχετική επιστήμη ήταν ακόμη νεοσύστατη. Οι βιολόγοι δεν είχαν ακόμη επαρκείς γνώσεις, ενώ υπήρχε ακόμα αμφισβήτηση προς τη φυσική επιλογή.

Η σύγχρονη εξελικτική σύνθεση διαμορφώθηκε ανάμεσα στο 1920 και το 1950 από μια ομάδα τύπωσε τη δυνατότητα μεταλλάξεων κατά την εξέλιξη του ανθρώπου. Η γνώση μας για τη ζωή άλλαξε ριζικά μέσα στα χρόνια, εξαιτίας αυτής της θεωρίας.

evolution8. Σκοτεινή Ύλη

Σκοτεινή ύλη αποτελεί πάνω από το 90% της ύλης στο Σύμπαν. Ιδιότητά της είναι ότι δεν εκπέμπει φως ή κάποια ανιχνεύσιμη ακτινοβολία, οπότε γίνεται αισθητή στον άνθρωπο μέσα από τα βαρυτικά φαινόμενα που εμφανίζονται σε αυτή. Οι αστέρες των γαλαξιών, για παράδειγμα, φαίνεται ότι κινούνται πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι αν επηρεάζονταν μόνο από την ορατή ύλη του γαλαξία.

Η φύση της σκοτεινής ύλης δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη στους επιστήμονες, και ίσως γι’ αυτό να μην έχει κερδίσει το Νόμπελ, ωστόσο δεν εξηγείται έτσι το γιατί άλλες αινιγματικές ανακαλύψεις το έχουν κερδίσει.

9. Το δέντρο της ζωής – Carl Woese

Η μέθοδος του Carl Woese για τη μελέτη των μικροβίων ήταν πρωτοποριακή, σε μια εποχή που αυτά εξετάζονταν με βάση το σχήμα τους. Χάρη σε κείνον μας αποκαλύφθηκε ένας νέος μικροσκοπικός κόσμος, η “Archaea”. Τα αρχαιοβακτήρια, ένα «τρίτο βασίλειο» ζωής, αποτελούν μια από τις τρεις βασικές ομάδες τελευταίας ταξινόμησης των οργανισμών που έχει γίνει με βάση γενετικές δομές και αλληλουχίες.

Ο Woese όρισε έναν κόσμο που δεν αποτελούνταν ούτε από βακτηρίδια ούτε από ευκαρυωτικά κύτταρα, προσθέτοντας έτσι έναν τρίτο, μεγάλο κορμό στο δέντρο της ζωής. Έφυγε από τη ζωή το 2012 όμως, και τα Νόμπελ δεν απονέμονται μετά το θάνατο του βραβευόμενου. Μια ανακάλυψη όπως αυτή όμως μας κάνει να αναρωτιόμαστε μήπως πρέπει να γίνει μια εξαίρεση…

I10-02-TreeOfLife

10. Η αναγέννηση των δεινοσαύρων – John Ostrom

Η ανακάλυψη του Όστρομ, ο δεινόσαυρος Deinonychus, θεωρείται από τις σημαντικές για την Παλαιοντολογία. Επρόκειτο για ένα δεινόσαυρο που δε διακρινόταν από την τυπική αργοκίνητη «χαζομάρα» των υπολοίπων. Ο ίδιος υποστήριξε πως ο Deinonychus ήταν δραστήριος και ευκίνητος κυνηγός, κάτι που αποτέλεσε την αφετηρία της «αναγέννησης των δεινοσαύρων», που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με νέα στοιχεία. Δυστυχώς, για τις επιστήμες της φυσικής ιστορίας δεν υπάρχουν βραβεία Νόμπελ οπότε το συγκεκριμένο επίτευγμα δεν αναγνωρίστηκε από την αρμόδια επιτροπή.

 

Πηγή: tvxs.gr

Σχόλια