Ποιος ήταν ο Bob Kane και όλα τα γεγονότα που οδήγησαν στην δημιουργία του Batman!

Αναμφίβολα ένας από τους πιο αγαπημένους υπερήρωες – ακόμη αρνούμαι να πιστέψω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν τον συμπαθούν-, ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλες τις ηλικίες, κατέστη ευρέως γνωστός μέσω της εμφάνισής του -εδώ και χρόνια- στην μεγάλη οθόνη, ο Batman κουβαλάει μια μακρά ιστορία.

Batman

 

H σκούφια του κρατάει -ασφαλώς- από την Αμερική και κατά τη διάρκεια της πορείας του έχει αλλάξει πολλές φορές εμφάνιση, έχει ενσαρκωθεί από μεγάλους ηθοποιούς, έχει σκηνοθετηθεί από σημαντικούς σκηνοθέτες, έχει αποκτήσει πολλούς εχθρούς αλλά και φίλους, έχει επιζήσει από χιλιάδες περιπέτειες, η ιστορία του όμως παραμένει μία και οι άνθρωποι πίσω από αυτή: o Bob Kane και ο Bill Finger.

Στις 24 Οκτωβρίου του 1915, γεννιέται στην Νέα Υόρκη ο εβραϊκής καταγωγής Bob Kane, ψευδώνυμο του Robert Kahn. Ήταν εκείνος που σχεδίασε για πρώτη φορά την φιγούρα του Batman.

Γεγονότα
  • O Kane σπούδασε στην Cooper Union, το πολυτεχνείο του Manhattan ας πούμε απλοϊκά και, το 1934 ξεκίνησε την πρακτική του ως animator στο studio Max Fleischer, το στούντιο που, μεταξύ άλλων “γέννησε” τον Popeye και την Betty Boop.
  • Εισήλθε στον χώρο των comics το 1936 και πολύ σύντομα άρχισε να εργάζεται για την γνωστή πλέον εταιρεία DC που εκείνη την εποχή σημείωνε τις πρώτες της επιτυχίες, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας νέων ηρώων. Τότε ο Kane εμπνεύστηκε τον Batman.
  • Λέγεται ότι για την δημιουργία του, δανείστηκε στοιχεία από τον Ζορό, από μια ταινία του 1930 ονόματι The Bat Whispers, από τον Κόμη Δράκουλα και ακόμη από ένα προσχέδιο μηχανής, που φιλοδοξούσε να κατασκευάσει ο Leonardo Da Vinci, της οποίας τα φτερά έμοιαζαν με εκείνα της νυχτερίδας. Η φιγούρα του πιστού μπάτλερ του Bruce Wayne, Alfred,  είναι και αυτή εμπνευσμένη από τον Ζορό.
  • Το 1938 o συγγραφέας Bill Finger έγινε συνεργάτης του Bob Kane στην ολοκλήρωση της δημιουργίας του Batman. Ο Kane του είχε δείξει την φιγούρα που είχε σχεδιάσει και είχε βαφτίσει Batman, η οποία σε εκείνη την αρχική μορφή έμοιαζε αρκετά, σύμφωνα με τον Finger, με τον Superman.
  • Ο Finger είχε χαρακτηρίσει την προσωπικότητα του “ Ανθρώπου- Νυχτερίδα” (την οποία άλλωστε ο ίδιος διέπλασε) ως ένα κράμα των προσωπικοτήτων του Sherlock Holmes και του Douglas Fairbanks ( μεγάλος ηθοποιός της εποχής που είχε ενσαρκώσει τον Ζορό).

Bob Kane

  • Ο Batman έκανε το ντεμπούτο του στην σειρά Detective Comics το 1939 και αμέσως σημείωσε επιτυχία. Προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του κοινού – και της DC- για περισσότερες περιπέτειες του Batman, ο Kane και ο Finger, προσέλαβαν περισσότερους συνεργάτες καθένας από τους οποίους έβαλε την δική του πινελιά στην προσωπικότητα του αγαπημένου μας ήρωα.
  • Το πρώτο κόμικ με πρωταγωνιστή πλέον τον Batman κυκλοφόρησε από την DC το 1940 με το όνομα Batman #1. Στο ίδιο τεύχος έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του και ο Joker.
  • Ήρωες όπως ο Robin, ο Joker, η Catwoman, ο Πιγκουίνος, ο Διπρόσωπος ( Two-Face) και το Σκιάχτρο ( Dr. Crane/ The Scarecrow) ο James Gordon, η Vicki Vale και όλο το σκηνικό της Gotham City, είναι δημιουργήματα των Bob Kane και Bill Finger.
  • Το 1943 γυρίζεται η πρώτη ταινία του Batman.

Bob Kane

  • Το 1960 ο Batman έγινε τηλεοπτική σειρά από τον Adam West.
  • Ήταν ο ίδιος ο Kane που πρότεινε τον Jack Nicholson για τον ρόλο του Joker στην ταινία Batman του 1989, με τον Michael Keaton.
  • O Bob Kane είχε παραδεχτεί – κατόπιν εορτής θα έλεγε κανείς- μετά τον θάνατο του Bill Finger ότι ο τελευταίος δεν έλαβε την αναγνώριση που του άξιζε για τη συμβολή του στην δημιουργία του Batman. Την εποχή που ο Kane αποφάσισε να δείξει στον Finger εκείνο το πρώτο σχέδιο του “Ανθρώπου-Νυχτερίδα”, το είχε ήδη υποβάλλει στην DC και είχε κάνει μαζί της συμβόλαιο με αποτέλεσμα να κρατήσει για πάντα τα επίσημα εύσημα της δημιουργίας του δημοφιλούς σούπερ-ήρωα.

Ο Kane συνταξιοδοτήθηκε από την DC το 1966, εγκαταλείποντας τον κόσμο των comics δια παντός. Πέθανε στις 3 Νοεμβρίου του 1998. Έργα του εκτίθενται σε συλλογές στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και στο Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Whitney, στη Νέα Υόρκη.

Η πιο απίθανη δήλωση που περίμενα να διαβάσω ότι έχει ειπωθεί από τα χείλη του δημιουργού του Batman είναι η εξής:

“Από όλους τους ηθοποιούς που ενσάρκωσαν τον Batman, θεωρώ ότι καλύτερος ήταν ο Val Kilmer.”

Μακράν ο χειρότερος, κατά την δική μου γνώμη. Πιστεύω ότι πολλοί θα παρηγορηθούν από τη σκέψη ότι ο Kane έβγαλε αυτό το συμπέρασμα γιατί δεν έζησε να δει τον Christian Bale ως Batman. Προσωπικός αγαπημένος : ο Michael Keaton.

 

Σχόλια