Σαν σήμερα, 17 Οκτωβρίου, γεννήθηκε το 1915 ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Άρθουρ Μίλλερ, ο οποίος ξεχώρισε για την θεματική και τον τρόπο γραφής του και θεωρήθηκε ένας από τους δύο σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς της γενιάς του στην Αμερική, μαζί με τον Τένεσσι Ουίλιαμς.

Γεννήθηκε στο Χάρλεμ, στην Νέα Υόρκη, και αφότου οι επιχειρηματικές προσπάθειες των γονιών του απέτυχαν μετακόμισε στο Μπρούκλιν. Με χρήματα που συγκέντρωσε ο ίδιος, δουλεύοντας σε μια αποθήκη με εξαρτήματα πλοίων, κατάφερε να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Michigan δημοσιογραφία, ενώ την ίδια περίοδο κέρδισε βραβεία θεατρικής γραφής εκεί και αποφάσισε ότι θέλει να γίνει συγγραφέας.

Η πρώτη θεατρική απόπειρα του Μίλλερ στο broadway με τίτλο The Man Who Had All The Luck το 1944 δεν στέφθηκε με επιτυχία καθώς κατέβηκε μετά από τέσσερις παραστάσεις. Ωστόσο τρία χρόνια μετά επιστρέφει με την παράσταση All My Sons και αποσπά σημαντικά βραβεία καθώς και τις εντυπώσεις του κοινού. Το κείμενο βέβαια για το οποίο τον γνωρίζουν οι περισσότεροι, αυτό που τυγχάνει της μεγαλύτερης διασημότητας παγκοσμίως και του βραβείου Πούλιτζερ, είναι το Death of a Salesman το οποίο ανέβηκε το 1949 και κατέκτησε την φήμη ενός από των σημαντικότερων Αμερικανικών θεατρικών έργων μέχρι σήμερα.
Προς τα τέλη της δεκαετίας του ’50 σταμάτησε την θεατρική γραφή και στράφηκε προς τον κινηματογράφο. Πέρα από τις κινηματογραφικές μεταφορές διαφόρων έργων του, το 1960 γράφει το πρώτο του κινηματογραφικό σενάριο The Misfits, με πρωταγωνίστρια την τότε σύζυγό του Μέρλιν Μονρό. Η εμπορική επιτυχία της ταινίας σημαντική, όμως το 1964 επιστρέφει πίσω στην ενασχόλησή του με την θεατρική γραφή.

Ο Μίλλερ υπήρξε βαθύτατα και στοχευμένα σχολιαστικός όσον αφορά στις κοινωνικοπολιτικές δομές της χώρας του. Η ταξική κοινωνία αποτελεί μια σταθερή παρουσία σε πλήθος έργων του, ενώ η πεποίθηση ότι η καπιταλιστική ιδεολογία υπόσχεται πολλά περισσότερα από όσα προσφέρει και το Αμερικάνικο Όνειρο πιο εύκολα ρίχνει κάποιον στην φτώχεια παρά τον φτάνει στην οικονομική ευημερία, είναι θεματικές που κάνουν την εμφάνισή τους και στο αριστουργηματικό Death of a Salesman, το οποίο αποκαλύπτει τις αυταπάτες στις οποίες ζει η Αμερικανική μικροαστική οικογένεια.

Κατά τη διάρκεια του κυνηγιού εναντίων των αριστερών καλλιτεχνών της γενιάς του ο ίδιος αρνήθηκε να καταδώσει ονόματα αριστερών συναδέλφων του οι οποίοι εμπλέκονταν σε κομμουνιστικές δράσεις, βάζοντας την καριέρα του σε κίνδυνο και οδηγώντας τον εαυτό του στην αφαίρεση του διαβατηρίου του. Το θεατρικό του έργο The Crucible, που είναι επηρεασμένο από όλο αυτό το αντικομμουνιστικό κυνήγι προς τους συναδέλφους του, έχει κερδίσει ένα βραβείο Τόνι και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο πολυπαιγμένα έργα του.

Τον Φεβρουάριο του 2005 φεύγει από την ζωή σε ηλικία 89 ετών, όντας ένας καλλιτέχνης που δεν έχει προδώσει τα ιδανικά του και τις ιδεολογίες του και έχοντας αλλάξει ριζικά το Αμερικανικό θέατρο.

Σχόλια