Η μουσική μερικές φορές αποκτάει μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν παρουσιάζεται μέσα από την οπτική των δημιουργών, συνεργατών τους ή τρίτων συνοδεία εικόνας και μέσα από όμορφες αφηγήσεις.

Σας προτείνουμε 10 μουσικά ντοκιμαντέρ/ταινίες που θεωρούμε ότι παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Γιάννης Αγγελάκας: Ταξιδιάρα Ψυχή

Η μουσική διαδρομή του Θεσσαλονικιού τραγουδοποιού από το τις “Τρύπες” και τα χρόνια του πανκ ροκ έως τη σημερινή σόλο καριέρα ή αλλιώς πως να εμπνέεις διαφορετικές γενιές από τη δεκαετία του ‘80 έως σήμερα.

Blood, sweat, vinyl, DIY in the 21st century:

Ντοκιμαντέρ που με αφετηρία τη DIY (Do It Yourself) αισθητική, εξηγεί πως είναι το να λειτουργείς αυτόνομα και μόνος καλλιτεχνικά όντας “άρχοντας του εαυτού σου”. Επικεντρώνεται κυρίως σε post μπάντες όπως οι Godspeed you Black Emperor, Isis, Neurosis και αρκετοί άλλοι.

Roadburn2012-BloodSweatVinyl

Μέχρι να γίνεις ο βασιλιάς των ηλιθίων:

Ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για το ξεκίνημα της ανεξάρτητης πανκ σκηνής στην Ελλάδα. Μιλάνε μέλη από σημαντικές για το είδος παρέες που το ξεκίνησαν όπως ο Δημήτρης Πουλικάκος, Γκουλαγκ, Last Drive, New Jack, Κοινωνική Αποσύνθεση, Αρχίδια,  Αδιέξοδο, Χαοτική Απειλή, Εκτός Ελέγχου, Πανξ Ρομάνα, Αντίδραση ακόμα και οι Nightstalker και ο Jello Biafra των Dead Kennedy’s.

Low Bap documentary vol.1:

3ωρο σχεδόν ντοκιμαντέρ για το low bap της εποχής 1993-2001 από/και για τα μέλη που στελέχωναν τότε τη Freestyle Productions και τα συγκροτήματα της εποχής.

Pink Floyd – The Making of The Dark Side of the Moon:

Αφιέρωμα του 2003 σε ένα από τα πιο εμβληματικά άλμπουμ στην ιστορία της μουσικής στο οποίο συμμετέχουν όλα τα μέλη του γκρουπ και συνεργάτες που συμμετείχαν στο άλμπουμ.

davidsgear_lewisguitar

Wu: The Story of the Wu Tang:

Η ιστορία της χιπ χοπ “συμμορίας” από το Staten Island της Νέας Υόρκης από το 1993 έως τη σημερινή παγκόσμια φήμη.

Beats, Rhymes and Life of a travel called A Tribe Called Quest:

Αναδρομή εκ των έσω για την ιστορία των Α Tribe Called Quest, ένα από τα πιο επιδραστικά τρίο στην ιστορία του χιπ χοπ με ήχο που στην εποχή του αλλά και μετέπειτα αποτέλεσαν σταθμό.


Broadcast live streaming video on Ustream

Pantera: Planets of Destruction:

Ντοκιμαντέρ για την κλασσική πια thrash metal μπάντα από το Texas.

Thelonious Monk – Straight No Chaser:

Πολύ καλό ντοκιμαντέρ για το σημαντικό τζαζ πιανίστα Thelonious Monk. Στην παραγωγή συμμετέχει και ο Clint Eastwood.

Σχόλια