Η σύγχρονη εποχή επιβάλλει όλα τα νοικοκυριά να έχουν τουλάχιστον έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή καθώς αυτός αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Κι αν μόνο αυτό ήταν αναγκαίο πριν από λίγα χρόνια, σήμερα ο ένας υπολογιστής δεν αρκεί καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Έτσι, λοιπόν, βλέπουμε στις αγορές gadgets και tablets με διάφορα λειτουργικά συστήματα τα οποία αναβαθμίζονται συνεχώς. Κι ενώ η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι ταχύτατη, είναι ορισμένα χαρακτηριστικά που παραμένουν αναλλοίωτα για δεκαετίες. Ένα από αυτά; Η διάταξη του πληκτρολογίου.

‘Ψαχουλεύοντας’ μια μέρα το καινούριο μου laptop και αφού φύσηξα και ξεφύσησα κάμποσες φορές για την ανικανότητα μου να πληκτρολογήσω γρήγορα όπως η Abby στη σειρά NCIS, παρατήρησα πως τα γράμματα στο πληκτρολόγιο είναι κάπως… ‘μπερδεμένα’. Σίγουρα, έχετε αναρωτηθεί κι εσείς γι αυτή την περίεργη διάταξη. Πριν, όμως, κατηγορήσουμε στους μηχανικούς για τη λάθος σειρά του ελληνικού αλφαβήτου, μια μικρή ανάδρομη στον πρόδρομο του Η/Υ, τη γραφομηχανή, θα λύσει τυχόν απορίες.

Η εφεύρεση της γραφομηχανής αποδείχθηκε σωτήρια αφού οι άνθρωποι μπορούσαν να δακτυλογραφούν και επομένως να τυπώνουν σε χαρτί επίσημα έγγραφα. Η δουλειά όμως αυτή, απαιτούσε συχνά ταχύτητα κι έτσι γεννήθηκε η ‘τέχνη’ της στενογραφίας. Πόσες φορές δεν θαυμάσαμε την στενογραφική ταχύτητα της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην ταινία ‘Η Μοντέρνα Σταχτοπούτα’! Η ταχύτητα όμως των στενογράφων σε συνάρτηση με την κατασκευή της μηχανής προξενούσε το πρόβλημα: τα διπλανά γράμματα στη μηχανή, συχνά, τύχαινε να είναι το ένα μετά το άλλο σε λέξεις, κάνοντας τις μεταλλικές μπάρες της γραφομηχανής να συγκρούονται και τον στενογράφο να διακόπτει συνεχώς για να τις διορθώσει, πράγμα κάθε άλλο παρά ταχύ!

Τη λύση στο πρόβλημα έδωσε ο Christopher Latham Sholes (εφευρέτης της γραφομηχανής) το 1873 , όταν μετά από δοκιμές κατέληξε στην τελική μορφή του πληκτρολογίου QWERTY που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.
Υπάρχουν φυσικά κι άλλες διατάξεις όπως οι QWERTZ, DVORAK, AZERTY και TURKISH-F, όμως η QWERTY φαίνεται να είναι η επικρατέστερη! Τελικά, το πληκτρολόγιο εκτός από τη ‘δική του… ιστορία’ έχει και ‘λογική’!
Καλή δακτυλογράφηση!

Σχόλια