magic in the moonlight

Θα είμαι ειλικρινής από την αρχή. Ο Woody Allen είναι ο αγαπημένος μου σκηνοθέτης και πάντοτε δυσκολεύομαι να είμαι αντικειμενική απέναντι στις ταινίες του, ωστόσο θα προσπαθήσω.

Η «Μαγεία στο σεληνόφως» είναι η νέα του ταινία με πρωταγωνιστές τον Colin Firth και την Emma Stone. Ο πέρα για πέρα ορθολογιστής και άθεος Woody Allen δημιουργεί έναν χαρακτήρα κατ’ εικόνα του, έναν Βρετανό ο οποίος κάνει καριέρα σαν ασιάτης ταχυδακτυλουργός. Παρακινούμενος από το πάθος του κατά των πνευματιστών και των μέντιουμ, αναλαμβάνει να ξεσκεπάσει την απάτη πίσω από την νεαρή Αμερικανίδα που έχει πείσει μια πλούσια οικογένεια της Νότιας Γαλλίας, πως έχει το χάρισμα του πνευματιστή.

Η ταινία πρόκειται για την σύγκρουση δύο κόσμων, αυτών των δύο που συγκρούονται μέσα σε κάθε ανθρώπινο μυαλό: τον φυσικό και τον υπερφυσικό κόσμο. Ο Woody Allen, μέσα από ένα έξυπνο σενάριο με λεπτές αποχρώσεις χιούμορ, μας κάνει να αναρωτηθούμε αν πιστεύουμε σε κάτι ανώτερο του ορθολογισμού μας και ακόμα αν η εμμονή αυτή στην άρνηση του υπερφυσικού μας κάνει περισσότερο δυστυχισμένους. Το μόνο σίγουρο είναι πως καμία πλευρά δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις, ο καθένας διαλέγει εκείνη που τον κάνει να αισθάνεται καλύτερα με τον εαυτό του. Ο σκηνοθέτης μακαρίζει όσους πιστεύουν στις ψευδαισθήσεις τους περί μεταφυσικού κόσμου και ολόκληρη η πορεία του πρωταγωνιστή του είναι μια ατέρμονη προσπάθεια να γίνει ένας από αυτούς. Ο Woody Allen μας κάνει να πιστέψουμε πως ένας τέτοιος κόσμος υπάρχει, για να τα αναιρέσει όλα λίγο πριν το τέλος και να μας θυμίσει και πάλι τον ορθολογιστή εαυτό του, σε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι αναζήτησης.

magic-moonlight

Η ταινία είναι γυρισμένη στη Νότια Γαλλία, μία ακόμα ταινία του Woody Allen γυρισμένη στην Ευρώπη. Δεν θα σας ενθουσιάσει τόσο όσο το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι», ωστόσο είναι πολύ ενδιαφέρουσα η πορεία του σκηνοθέτη από τις κλασικές νεοϋορκέζικες ταινίες του (Μανχάταν, ο νευρικός εραστής, η Χάνα και οι αδελφές της) στις πιο «ευρωπαϊκές» και χαλαρές (Vicky Christina Barcelona, Στη Ρώμη με αγάπη, Μεσάνυχτα στο Παρίσι). Πολύ καλές και οι ερμηνείες των Colin Firth και Emma Stone, σε συνδυασμό με τζαζ μουσική και ρομαντικούς περιπάτους στην Προβηγκία. Όμορφα τοπία και χαριτωμένοι διάλογοι μας θυμίζουν πως ο Woody Allen πέρα από ορθολογιστής παραμένει πάντα ρομαντικός με έναν δικό του τρόπο. Μην περιμένετε να μείνετε με το στόμα ανοιχτό, δεν πρόκειται για ταινία κατηγορίας Match Point, ωστόσο θα σας αφήσει με μια γλυκιά αίσθηση, μπορεί και κάποια ερωτήματα σχετικά με τις ανθρώπινες ψευδαισθήσεις. Ταινία φτιαγμένη για θερινό σινεμά, καλοκαιρινή ραστώνη και κουβεντούλα.

Μαγεία στο σεληνόφως
76%Βαθμολογία
Σκηνοθεσία85%
Υπόθεση70%
Ερμηνείες80%
Μήνυμα70%

Σχόλια