Ποιος είπε ότι η ποιότητα των ταινιών της Marvel ολοένα φθίνει;

Εγώ. Εγώ το είπα. Και έχω και δίκιο και τώρα θα μάθετε και το γιατί.

Γνωρίστε το πιο τρελό κινηματογραφικό ensemble μετά τους X-Men και τους Avengers!

~THE GUARDIANS OF THE GALAXY~

Gamora. Η ζωντανή απόδειξη πως το χολιγουντιανό μακιγιάζ δεν κάνει μόνο τις άσχημες γυναίκες όμορφες, αλλά και το αντίστροφο.star-lord-gamora-drax-and-more-from-guardians-of-the-galaxy

Drax. Ένας φουσκωτός πανίβλακας χωρίς λόγο ύπαρξης. guardians-of-the-galaxy-david-bautista-drax

Groot. Ο Chewbacca της χλωρίδας. Χαρακτήρας ειδικά σχεδιασμένος για να αγαπηθεί από την ποπ κουλτούρα.would-you-like-a-baby-groot-of-your-own

Rocket. Ένα ζώο. Δεν ξέρω γιατί και καλύτερα να μη ρωτήσουμε.Rocket-Raccoon-in-Guardians-of-the-Galaxy-international-trailer

Peter Quill. Ο μα@@κας.

cQw.1280x720

Αυτοί είναι οι περίφημοι φύλακες του γαλαξία. Το φιλμ ετούτο ξεκινάει με τη συγκινητική σκηνή του θανάτου της μητέρας του Peter Quill (βλήμα θα τον λέμε στο εξής) όταν εκείνος ήταν ακόμα παιδί.

Στην αμέσως επόμενη σκηνή είναι πλέον ένα βλήμα πρώτου μεγέθους που πάει να κλέψει μια παντοδύναμη μωβ μπαλίτσα σε μια απόμερη γωνιά του γαλαξία. Όμως ως εκ θαύματος τον παίρνουν πρέφα και αρχίζουν να τον κυνηγάνε, γιατί – Ω ΤΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ – υπάρχει και κάποιος άλλος που θέλει την παντοδύναμη μπαλίτσα για να γίνει κι αυτός παντοδύναμος και να κυβερνήσει τον κόσμο.

Μα δεν έχει ξαναϋπάρξει κακός που να θέλει αυτό ακριβώς το πράγμα! Ποτέ! Σε καμία ταινία με σούπερ ήρωες!

Εδώ όμως υπάρχει και δε χαρίζει κάστανα. Είναι ζόρικος. Είναι αποφασισμένος. Είναι γκαζιάρης. Ωστόσο δεν του είχε περάσει από το μυαλό να πάει να πάρει τη μπαλίτσα, μέχρι που προέκυψε ανταγωνισμός.

Λεπτομέρειες.

Καθώς τα μπουμπούκια μας παίζουν «πιάσε με αν μπορείς» από πλανήτη σε πλανήτη, το βλήμα πέφτει πάνω σε μια πράσινη κότα ελευθέρας βοσκής (βλέπε Gamora) η οποία επίσης μπανίζει τη μπαλίτσα γιατί θέλει να πάρει εκδίκηση δεν ξέρω και γω από ποιους. Εντωμεταξύ όμως υπάρχει και ένα βιτζιλάντε ρακούν (!) και ο κολλητός του το δέντρο, που θυμίζουν τον Han Solo και τον Chewbacca στην πιο θλιβερή κόπια που θα δουν ποτέ τα μάτια σας. Αυτοί οι δύο είναι πιο καλόβολοι, δε θέλουν τη μπαλίτσα αλλά το βλήμα. Δε θυμάμαι το γιατί. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟ ΓΙΑΤΙ. Η καθόλου εκπληκτική εξέλιξη είναι ότι το συνολάκι αυτό μετά από λίγο βρίσκεται όλο μαζί παγιδευμένο και σε ανάγκη διαφυγής.

Να σημειώσουμε εδώ ότι το ρακούν υποδύεται ο Bradley Cooper και το δέντρο ο Vin Diesel. Κοινώς, οι μόνοι δύο άντρες που θα είχαν κάνει την ταινία ένα αξιοπρεπές θέαμα σώζοντάς την από το διασυρμό χαραμίζονται σε CG μεταλλαγμένη πανίδα και χλωρίδα. Εικόνες άρθρων

Η υπόθεση από το σημείο αυτό αρχίζει να βρίθει χολιγουντιανών κλισέ. Η ομάδα που στην αρχή αλληλοκοιτιέται με μισό μάτι, μέσα από τις αντιξοότητες βρίσκει την αγάπη, τη στοργή, τη φιλία, τη δύναμη να αντιμετωπίσει τον σούπερ κακό που θέλει να καταστρέψει τον κόσμο.

SPOILER ALERT – SPOILER ALERT – SPOILER ALERT – SPOILER ALERT

Τον νικάει.

END OF SPOILER – END OF SPOILER – END OF SPOILER – END OF SPOILER

Ένα στοιχείο που με ενόχλησε ακόμα περισσότερο από τα άλλα είναι η ολοφάνερη υπερπροσπάθεια του σκηνοθέτη/ σεναριογράφου/ Stan Lee να δημιουργήσει ένα δακρύβρεχτο και συγκινητικό backstory για ΟΛΟΥΣ τους πρωταγωνιστές. Μάλλον έχουν καταλάβει εκεί στη Μάρβελ ότι η μόνη ελπίδα που έχουν αυτοί οι ξενέρωτοι ήρωες να γίνουν ενδιαφέροντες ή έστω λίγο συμπαθείς, είναι να μας κάνουν να τους λυπηθούμε. Δε λέω για σένα Γκρουτ, εσύ είσαι γλυκούλης. (Fuck, παρασύρθηκα!)

Κατά τα άλλα πρόκειται για ακόμα μια ευκολοχώνευτη Μαρβελιά που μπλέκει μύθο με τεχνολογία, κωμωδία με δράμα, αψυχολόγητα εφέ και φυσικά σκηνοθεσία που φωνάζει από παντού ότι είναι φτιαγμένο για 3D.

Εδώ μου ήρθε αυθόρμητα το ερώτημα: γιατί παραπονιέμαι; Αφού από την αφίσα και μόνο ήξερα τι πάω να δω. Hell, από την εταιρεία και μόνο ήξερα τι πάω να δω!

Βέβαια δε θέλει και πολύ μυαλό για να αντιστοιχίσει κανείς στο μυαλό του τον Quill με τον Iron Man, τη Gamora με τη Black Widow, τον Drax με τον Thor, το δέντρο με τον Captain America (οι ατάκες τους έχουν περίπου ίδιο περιεχόμενο) και το Ρακούν με…δεν ξέρω με τι. Είναι που το Ρακούν λέει και κάτι έξυπνο μέσα στην ταινία.

Εν πάση περιπτώσει, το συμπέρασμα είναι το εξής: Αν η Disney έχει κάνει όλες τις ταινίες της Μάρβελ ηλίθιες και πανομοιότυπες, φανταστείτε τι έχει να πάθει το Star Wars. Κλαίω από τώρα.

Guardians of the Galaxy: Η κορωνίδα του εμπορικού σινεμά
Ο Groot είναι γλυκούληςΤο Ρακούν έχει πλάκα
Σε πολλά σημεία θυμίζει παιδικό καρτούνΗ υπόθεση είναι για γέλιαΕλάχιστα, σχεδόν ανύπαρκτα, πρωτότυπα στοιχεία
49%Βαθμολογία
Σκηνοθεσία50%
Υπόθεση20%
Ερμηνείες50%
Οπτικά εφέ75%

Σχόλια