Το τελευταίο τριήμερο κάθε Σεπτεμβρίου, η Ευρώπη γιορτάζει τις «Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Δράσεις, επισκέψεις σε μουσεία και δωρεάν εργαστήρια οργανώνονται για το κοινό, ώστε να γνωρίσει και να θαυμάσει για άλλη μια φορά τους θησαυρούς που κρύβει ο πολιτισμός κάθε χώρας. Η φετινή θεματική του εορτασμού φέρει τον τίτλο: “Τα πρόσωπα του Χρόνου“.

Εκδηλώσεις στα μουσεία της Αθήνας

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Με διανομή ενός δωρεάν εκπαιδευτικού οδηγού αλλά και με μια σειρά εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους γιορτάζει φέτος το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που για το 2014 φέρουν τον γενικό τίτλο «Τα πρόσωπα του Χρόνου». Οι δράσεις/εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο είναι οι εξής:

-Διάθεση του οδηγού «Αναζητώντας διαφορετικά πρόσωπα του χρόνου», που θα βοηθάει τους επισκέπτες να εντοπίσουν ειδικά εκθέματα μέσα στους χώρους του μουσείου. Τα εκθέματα αυτά αποκαλύπτουν διαφορετικές διαστάσεις του χρόνου και του τρόπου που τον εκλαμβάνει και τον αντιμετωπίζει ο άνθρωπος.

-Ποικιλόμυθε Χρόνε – Γενεαλογίες και άλλοι Μύθοι: Με αυτόν τον τίτλο, οργανώνεται δρώμενο αρχαιοελληνικού λόγου στο αίθριο του Μουσείου. Το Θέατρο ΟΨ «πειραματίζεται» με τη Θεογονία του Ησίοδου, διαπλέκοντας τον αρχαίο και τον νέο ελληνικό λόγο σε τέσσερα θεματικά μέρη: ο Χρόνος ως θεϊκή αρχή του τραγουδιού και του λόγου, ως κοσμογονική αρχή των όντων, ως θεογονική αρχή των γενών και ως Μυθικό Πρόσωπο. Το δρώμενο ερμηνεύει χορικό σύνολο ηθοποιών σε διδασκαλία Κατερίνας Παπαϊακώβου.

Θα διεξαχθεί την Παρασκευή 26/9 και το Σάββατο 27/9, στις 11:30.

Μουσικό Ταξίδι στον Χρόνο: Στην αίθουσα του Βωμού, θα παρουσιαστούν έργα των Μπαχ, Χέντελ, Σούμαν, Μπραμς, Σαιν-Σανς και Αλμπένιθ, με τους Γιάννη Γεωργιάδη και Νίκο Πυλαρινό στο βιολί και την Μαριλίνα Τζελέπη στο πιάνο.

Η μουσική εκδήλωση θα διεξαχθεί την Παρασκευή 26/9 στις 18.30, ενώ η είσοδος θα γίνει με δελτία προτεραιότητας που θα δίνονται μετά τις 18.00.

Εκδηλώσεις για τα παιδιά: Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων γίνεται η αφορμή για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χρόνος, Μύθος και Επιστήμη» για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Παρασκευή 26/9), ενώ ολόκληρο το τριήμερο θα «τρέχει» Κυνήγι Θησαυρού με την βοήθεια εκπαιδευτικού φυλλαδίου, που θα βοηθήσει τα παιδιά και τους γονείς τους να ανακαλύψουν τα διαφορετικά πρόσωπα του χρόνου ψάχνοντας τα εκθέματα του Μουσείου.

813334_48jEVWCxIUw.img

Μουσείο Φωταερίου

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι γιορτάζει της Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με δωρεάν είσοδο για όλους το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, εναρμονίζει το πρόγραμμά του με τη φετινή θεματική του εορτασμού («τα πρόσωπα του χρόνου»), διοργανώνοντας ενδιαφέρουσες δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Δωρεάν δράσεις για παιδιά: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 7-11 ετών ετοιμάζει το Μουσείο, με τίτλο «Μικροί εργάτες εκπαιδεύονται». Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να «εργαστούν» στο εργοστάσιο φωταερίου, να μάθουν για τη γραμμή παραγωγής και να συμβάλουν στην παραγωγή ενέργειας μέσα από παιχνίδια ρόλων.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, από τις 11.00 ως τις 12.30.

Δράσεις για ενήλικες: Για τους μεγάλους επισκέπτες του μουσείου, θα προσφέρεται θεματική ξενάγηση στο εργοστάσιο, εστιάζοντας στους ανθρώπους που συνέδεσαν τις ζωές τους με την ιστορία του. Επιχειρηματίες, πολιτικοί, εφευρέτες, μηχανικοί, εργάτες και κάτοικοι της περιοχής που σχετίστηκαν με το περίφημο «Γκάζι» θα αποτελέσουν το αντικείμενο όχι μόνο της ξενάγησης αλλά και προβολών αρχειακού υλικού από τις 10.00 ως τις 18.00 το Σάββατο (κτίριο Νέου Υδαταερίου).

Η θεματική ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί τις ώρες 13.00-14.00.
Οι τηλεφωνικές κρατήσεις είναι απαραίτητες στο 2103475535.

Μουσείο Ηρακλειδών

«Ο Χρόνος στην Τέχνη και η Τέχνη του Χρόνου». Με αυτή την προσέγγιση συμμετέχει το ιδιαίτερο Μουσείο Ηρακλειδών στον ομώνυμο πεζόδρομο του Θησείου στην φετινή θεματική των Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι δράσεις που ετοιμάζει περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους. Συγκεκριμένα, έχουν προγραμματιστεί:

Εικαστικό εργαστήρι ενηλίκων με τίτλο «Ιχνηλατώντας τον Χρόνο στις εικαστικές τέχνες», που θα υλοποιήσουν οι ιστορικός τέχνης και ερευνήτρια οπτικής Ανθρωπολογίας Ειρήνη Χρυσοχέρη και η σκηνοθέτης – εμψυχώτρια Μαρίνα Βίλλου.

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στις 18.00.

Εργαστήρι για παιδιά με τίτλο «Μετρώντας τον Χρόνο στην Αρχαιότητα», που απευθύνεται σε παιδιά Δ’ έως και ΣΤ’ Δημοτικού και θα υλοποιήσει η μαθηματικός Εύη Κανέλλου.

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου στις 12.00.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων στα παραπάνω δωρεάν εργαστήρια, θεωρείται απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση.

Εκδηλώσεις στα μουσεία της Θεσσαλονίκης

 

Μουσείο Κινηματογράφου

Το Μουσείο Κινηματογράφου και η συστεγαζόμενη Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στους εορτασμούς με δράσεις κινηματογραφικού περιεχομένου και προβολές για παιδιά και ενήλικες. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν τα εξής προγράμματα:

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βασισμένο σε αποσπάσματα της ταινίας Χιροσίμα Αγάπη μου του Αλέν Ρενέ, έργο σταθμό όχι μόνο για το σινεμά, αλλά και για την μελέτη του χρόνου και της μνήμης. Η δράση θα είναι εστιασμένη στις τεχνικές του μοντάζ, ώστε να αντιληφθούν οι μαθητές την δύναμη του φιλμικού χρόνου μέσα από ένα παιχνίδι έμπνευσης και παρατηρητικότητας.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26/9.

Προβολή ντοκιμαντέρ, και συγκεκριμένα των ταινιών «Όλη η μνήμη του κόσμου» και «Νύχτα και Καταχνιά» του Αλέν Ρενέ

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 καιτην  Κυριακή 28/9. Σημειώστε ότι η είσοδος στο μουσείο όλο το τριήμερο θα είναι ελεύθερη – ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 9.00-19.00 και Σαββατοκύριακο 11.00-19.00.

Βυζαντινό Μουσείο

Δωρεάν είσοδος, θεματικές ξεναγήσεις και επιλεγμένα αντικείμενα που σκιαγραφούν την παρουσία του χρόνου στην βυζαντινή Ιστορία περιλαμβάνονται στους εορτασμούς. Συγκεκριμένα, το τριήμερο θα πραγματοποιηθούν οι εξής δράσεις:

-Διάθεση φυλλαδίου θεματικής επίσκεψης με τίτλο «Τα πρόσωπα του Χρόνου: Μετρώντας τον Χρόνο στο Βυζάντιο». Αυτός ο οδηγός θα σας καθοδηγήσει προς επιλεγμένα εκθέματα τα οποία σχετίζονται με την θεματική.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές ΣΤ’ Δημοτικού ή Α’ Γυμνασίου, με τίτλο «Αλλοτινά και τωρινά πρόσωπα του χρόνου».

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26/9 στις 9.00 και στις 10.30.

Θεματικές ξεναγήσεις για ενήλικες: Οι αρχαιολόγοι του Μουσείου θα σας ξεναγήσουν στα εκθέματα του μουσείου μέσα από μια βόλτα στον χρόνο, πίσω στη βυζαντινή εποχή

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν ολόκληρο το τριήμερο στις ώρες 11-12.

-Δωρεάν είσοδος στο Μουσείο το Σάββατο και την Κυριακή 27 και 28 Σεπτεμβρίου.

Σημειώστε πως για την συμμετοχή στα προγράμματα απαιτείται έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 2313306476 και 2313306403.

813325_Mjvr-282A8g.img

Μουσείο Αρχαίας Αγοράς

Στην Αρχαία Αγορά της πόλης οργανώνεται δράση για παιδιά 10-12 ετών και τις οικογένειές τους, και συγκεκριμένα διαδραστική εξιστόρηση χαρακτηριστικών σταθμών του κύκλου ζωής στην αρχαιότητα. Με προβολές, οπτικό υλικό και μυθολογικές ιστορίες σχετικά με τον κύκλο της ζωής, τα παιδιά θα περιηγηθούν στην νέα περιοδική έκθεση για τους νέους στην αρχαία Μακεδονία.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου (ώρες : 10.00-11.30).

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2310801402.


Αρχαιολογικός χώρος Ολύνθου

Αφορμή για μια μίνι εξόρμηση στην Χαλκιδική, η εκδήλωση που οργανώνει η 16η Εφορία Αρχαιοτήτων στον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου απευθύνεται σε μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και περιλαμβάνει βιωματική περιήγηση στην αρχαία πόλη της Ολύνθου, διανθισμένη με ένα ωραίο κυνήγι θησαυρού. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί και εδώ η διαδραστική εξιστόρηση των σταθμών του κύκλου της ζωής, καθώς και θεατρικό δρώμενο από τη θεατρική ομάδα Θέσπις, που θα «ζωντανέψει» μια φανταστική σκηνή ιδιωτικού βίου σε έναν αρχαίο γυναικωνίτη.

Η δράση είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 28/9, ώρες 10.00 και 11.30.

Σχόλια