Πριν από 84 χρόνια, το 1930, απεβίωσε ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας, Άρθουρ Κόναν Ντόιλ. Ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε τον ήρωα Sherlock Holmes, τον ντετέκτιβ που είχε την ικανότητα να λύσει κάθε μυστήριο.

«Όταν κάποιος σας φέρεται με υπερβολική ευγένεια, μη χασομεράτε καθόλου. Πρέπει να εξακριβώσετε αμέσως την αιτία», είχε πει και τον θυμόμαστε μ’ ένα μικρό αφιέρωμα στον ήρωα που αγάπησαν μικροί και μεγάλοι.

Αν έχετε παρακολουθήσει την πορεία του ντετέκτιβ, θα γνωρίζετε ότι:

1. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1887 στην πρώτη νουβέλα του συγγραφέα «A Study in Scarlet». Ο χαρακτήρας εμφανίστηκε σε 4 ακόμα νουβέλες και σε 56 ιστορίες!

2. Η πρώτη ταινία που γυρίστηκε ονομαζόταν «Ο μπερδεμένος Sherlock Holmes» και ήταν μια παρωδία των 30 δευτερολέπτων γυρισμένη στις ΗΠΑ το 1900.

SherlockHolmesBaffled

3. Ο μόνος μυθιστορηματικός χαρακτήρας που έχει εμφανιστεί σε περισσότερες ταινίες από τον Sherlock Holmes είναι ο Κόμης Δράκουλας.

4. Ο σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ πέρα από συγγραφέας ήταν, επίσης, χειρουργός του πλοίου, μποξέρ, Αναπληρωτής υπολοχαγός του Surrey και πρώτης τάξεως παίκτης του κρίκετ. Ήταν, επίσης, εκείνος που έκανε διάσημο το σκι στην Ελβετία.

5. Ο συγγραφέας επέλεξε το όνομα Sherlock προς τιμήν των παικτών κρίκετ στο Νότιγχαμ, Sherwin και Sharlock. Αρχικά, ονομαζόταν Sherringford Holmes.

6. Ο Sherlock Holmes επιδιδόταν σε χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, όπως κοκαΐνη και μορφίνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Δρ John Watson αναφέρθηκε σε πολλές ιστορίες στον φίλο του Χολμς για κατάχρηση ουσιών. Και σύμφωνα με τον Ιατροδικαστή Ψυχολόγο, Δρ Τόμας Dalby, είναι μία από τις «πιο δημοφιλείς μορφές» να επιδοθεί σε κατάχρηση ουσιών.

sherlock-holmes     B9A8AE361D905BB868C759F62DB5D4

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο χαρακτήρας πεθαίνει, αλλά σε μια ανέκδοτη ιστορία (“The Man Who Was Wanted”), που ανακαλύφθηκε με ένα σημείωμα, που ζητούσε η ιστορία να μη δημοσιευθεί.

8. Ο Holmes έλεγε πάντα “elementary” και“My dear Watson” αλλά ποτέ “Elementary my dear Watson.”

9. Το μουσείο του Sherlock Holmes, το οποίο επίσημα βρίσκεται στο νούμερο 221b στη Baker Street, στην πραγματικότητα βρίσκεται στο νούμερο 239.

10. Το όνομα του dr Watson είναι John, αλλά η γυναίκα του τον φωνάζει James στην ιστορία του «Άνδρα με τα Στριμμένα χείλη».

Και μαζί με όλα αυτά, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην 4η σεζόν του αγαπημένου μας Sherlock, της σειράς του BBC, που ξεκινά τον Ιανουάριο του 2015. Μάλιστα, αυτή τη φορά δεν περιμένουμε τρία, αλλά τέσσερα επεισόδια καθώς το τελευταίο θα είναι special.
Ο συδημιουργός και ο παραγωγός, Mark Gatiss, είπε ότι τα νέα επεισόδια θα βάλουν τον Sherlock και τον Watson “σε βαθύτερα και πιο σκούρα νερό από ότι ποτέ πριν”.

 
Σας άρεσε το άρθρο;
Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο του Δημήτρη Παπαδούλη: Sherlocked

Σχόλια