Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστή η απόφαση του καλύτερου σύγχρονου μπασκετμπολίστα Lebron James να αφήσει την  -από το 2010 –  ομάδα του Miami Heat για να γυρίσει στην ομάδα που τον επέλεξε στο draft του 2003 και τον ανέδειξε , τους Cleveland Cavaliers. Η απόφαση αυτή , που έγινε γνωστή μέσω μίας μακροσκελούς επιστολής του James στο γνωστό περιοδικό Sports Illustrated και είχε τίτλο ” I ‘ m coming home “ έγινε πρώτο θέμα στον παγκόσμιο τύπο και προκάλεσε πολλές και ποικίλες αντιδράσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές του , σε όλο τον φίλαθλο κόσμο αλλά και στους λεγόμενους ” Haters ” του .

             Ο Lebron James , ο οποίος χαρακτηρίζεται από πολλούς ειδικούς ως ο πληρέστερος μπασκετμπολίστας και ένα  ” τέρας της φύσης  ” , γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Akron , όπου από μικρό παιδί έγινε αμέσως  σημείο αναφοράς για όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Ohio . Το άστρο του έλαμψε από πολύ νωρίς , όταν ακόμα φοιτούσε στο St Vincent – St Mary High School της πόλης του , όπου και έκανε εξαιρετικές χρονιές και γρήγορα η φήμη του ξεπέρασε τα όρια της  Πολιτείας του Ohio . Τα Media τον είχαν ανακηρύξει ως τον επόμενο μεγάλο του NBA και έγινε ένας από τους ελάχιστους που επιλέχτηκαν στο Draft        ( και μάλιστα ως νούμερο ένα ) χωρίς να έχουν παίξει σε κολέγιο , δείγμα της ικανότητας και της προοπτικής του .

             Στους Cleveland Cavaliers  ο James έγινε γρήγορα ο πρωταγωνιστής και ένας από τους καλύτερους του πρωταθλήματος . Ψηφίστηκε από την πρώτη του χρονιά  All Star , ανακηρύχθηκε Rookie της χρονιάς το 2004 , κατέκτησε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ  το 2008 , έφτασε στους τελικούς του NBA με – επιεικώς – μέτριους συμπαίκτες , ξεπέρασε τους 10000 πόντους σε ηλικία 23 ετών , έγινε MVP . Όμως , όλα αυτά τα χρόνια έφτανε στην πηγή , αλλά ποτέ δεν ήπιε νερό . Είχε ανάγκη να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα , ώστε πλέον να μπει για τα καλά στην σύγκριση με τον τεράστιο Michael Jordan . Αυτή του η επιθυμία πραγματοποιήθηκε τελικά όταν υπέγραψε με τους Miami Heat το 2010 , ομάδα με την οποία  κατέκτησε δύο πρωταθλήματα μέσα σε τέσσερα χρόνια και εδραιώθηκε στην συνείδηση των φιλάθλων ως ένας αληθινός ηγέτης και ως ο καλύτερος παίκτης του κόσμου .

              Βάσει συμβολαίου , ο Lebron είχε την δυνατότητα να μείνει ελεύθερος το φετινό καλοκαίρι , μετά την αποτυχία και την ήττα στους τελικούς με το San Antonio . Ήταν λίγο – πολύ γνωστό πως θα εκμεταλλευόταν αυτόν τον όρο στο συμβόλαιό του ώστε να δεσμευτεί με μία νέα , πλουσιοπάροχη συμφωνία , με απόλυτο φαβορί για να τον δέσει τους Miami Heat . Όμως , έγινε η μεγάλη έκπληξη . Ο James επέλεξε να αφήσει την ομάδα της Πολιτείας της Florida και τους φίλους του Wade και Bosh και να συμφωνήσει με τους Cleveland Cavaliers , γεγονός που αναστάτωσε τα λιμνάζοντα νερά του NBA και τους φιλάθλους σε όλο τον κόσμο . Έκπληξη , γιατί η ομάδα αυτή τα τελευταία χρόνια ( και ειδικά μετά την φυγή του Lebron το 2010 ) δεν πήγαινε καθόλου καλά , ενώ πολλοί οπαδοί δεν ήθελαν να δουν τον “LJ” ούτε ζωγραφιστό . Τον θεώρησαν προδότη , τον αποδοκίμασαν πιο έντονα από οποιονδήποτε άλλο παίκτη στο πρώτο του ματς ως αντίπαλός τους , έκαψαν φανέλες του , ακόμα και ο πρόεδρος της ομάδας του Cleveland , Dan Gilbert , δημοσιοποίησε μία επιστολή γεμάτη μίσος , απογοήτευση και βαριές κουβέντες για τον James . Όλα αυτά άλλαξαν όμως στην προοπτική  της μεγάλης επιστροφής και στην ελπίδα κατάκτησης ενός ( ή και παραπάνω ) πρωταθλήματος .

                                                                              lebron mikros

            Στην επιστολή του στο Sports Illustrated , ο τέσσερις φορές MVP του πρωταθλήματος γνωστοποίησε την απόφασή του να γυρίσει στο σπίτι του , στην πόλη που μεγάλωσε και ανδρώθηκε μπασκετικά . Ο ίδιος ο Lebron αναφέρθηκε αρκετές φορές στην σχέση του με το Ohio  και την πόλη του Cleveland , η οποία είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερη από το μπάσκετ . Εκεί γεννήθηκε , εκεί περπάτησε για πρώτη φορά , εκεί έτρεξε , εκεί έπιασε για πρώτη φορά μπάλα μπάσκετ στα χέρια του . Αποτέλεσε από πολύ μικρή ηλικία ένα είδωλο για τους συμπολίτες του , οι οποίοι τον λάτρευαν και τον ακολουθούσαν σε κάθε του κίνηση , σε κάθε του βήμα . Ο Lebron είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας για την πολιτεία του Ohio  , όλοι τον θεωρούν παιδί τους . Όπως τονίζει και ο ίδιος χαρακτηριστικά στην επιστολή του , ” πριν ο οποιοσδήποτε νοιαστεί για το αν και που παίζω μπάσκετ , ήμουν ένα απλό παιδί από το Ohio ” .                                                                                                    

             Το μοναδικό και ιδιαίτερο παράδειγμα του Lebron James , λοιπόν , αποκτά μεγάλη βαρύτητα στην σημερινή εποχή της ολοκληρωτικής εμπορευματοποίησης του αθλητισμού . Η αγάπη για την φανέλα και την ομάδα της πόλης του , υπερνίκησαν την δυνατότητα για την δημιουργία μίας νέας μεγάλης δυναστείας στο Miami . Πίσω από τα ( πολλά ομολογουμένως ) χρήματα , πίσω από την δόξα και την φήμη , πίσω ακόμα και από την υστεροφημία που θα ακολουθήσει τον Lebron για πολλά χρόνια , κρύβεται μία αγνή αγάπη για το άθλημα , μία απερίγραπτη και ανώτερη σχέση με την πόλη όπου γεννήθηκε , μεγάλωσε και θα ζει για όλη του την ζωή . Σίγουρα , πολλοί είναι στην σημερινή εποχή οι ” άψογοι ” επαγγελματίες , που πάντα θα προτιμούν τα χρήματα , την νίκη και τα τρόπαια από οτιδήποτε άλλο . Όμως ο James , με την επιστροφή του στο Cleveland , μπήκε σε εκείνο το πολύ μικρό γκρουπ των ” ρομαντικών “ αθλητών , που θα μνημονεύονται και θα λατρεύονται για πάντα , ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και τους τίτλους .

       

              Βασιλιά  , σε αγαπήσαμε λίγο παραπάνω πλέον . Καλή επιτυχία στο κρύο Ohio .

Σχόλια