Ένας τρόπος να μαγειρέψουμε στη φύση για όλη την παρέα με ασφάλεια

Αχ.. καλοκαιράκι..

Τζιτζίκια, ελεύθερο κάμπινγκ, φουσκωτό στρώμα, καρπούζι, αιώρα, κατσαρολικά, γκαζάκι.. ΓΚΑΖΑΚΙ;;;;;;;;;;;; Καλύτερα όχι! Δεν είμαι ειδικός αλλά η λογική μου λέει πως γκαζάκι μέσα στη σκηνή, με τις θερμοκρασίες που μπορεί να πιάσει η σκηνή τον Αύγουστο, δεν είναι και ο ιδανικότερος συνδυασμός. Από την άλλη τι εναλλακτική υπάρχει;

Το να τρως κάθε μέρα στο ταβερνάκι πάει κόντρα σε όλη τη φιλοσοφία του ελεύθερου camping. Εξάλλου η όλη διαδικασία του να μαγειρεύεις στην παραλία, με όλους γύρω σου να έχουν διαφορετική γνώμη πάνω στο πόση ώρα χρειάζονται τα μακαρόνια για να βράσουν, είναι ανεκτίμητη! Γιατί να το στερηθείς;

Ψάχνουμε λοιπόν ένα τρόπο να μαγειρέψουμε στη φύση για όλη την παρέα χωρίς να ανατινάξουμε την παραλία και τους λουόμενους μαζί! Το να μαγειρέψεις πάνω στη φωτιά ξερών κλαδιών είναι εγγυημένη αποτυχία για το μαγείρεμα αλλά είναι και επικίνδυνο. Η θερμοκρασία θα είναι πολύ υψηλή και ό,τι και να μαγειρέψεις θα καρβουνιάσει απέξω ενώ στο κέντρο θα είναι ωμό.

Μπορείς να μαγειρέψεις στη θράκα αλλά αυτό απαιτεί πολύ ώρα και μεγάλη διαδικασία και ασφαλώς προϋποθέτει ότι θα ανάψεις φωτιά! Το να ανάβεις φωτιά σε παραλία μπορεί να σε βάλει γενικότερα σε μπελάδες και είναι αρκετά επικίνδυνο αν δεν ληφθούν κάποια μέτρα ασφαλείας γι’ αυτό και δεν το προτείνουμε. Υπάρχει όμως μια εναλλακτική!

Αρχικά θα χρειαστείς αυτό:

frapress fire 1
Μην αρχίζεις και κόβεις τα δέντρα της περιοχής!! Όπου κι αν βρίσκεσαι ένα παρόμοιο κούτσουρο θα το βρεις.

Ύστερα θα χρειαστεί να το κόψεις. Εδώ θα πρέπει να αυτοσχεδιάσεις λίγο.. Δεν θα πρότεινα να κουβαλάς μαζί σου πριόνια και τσεκούρια γιατί κάνοντας ελεύθερο camping είναι ήδη πολύ πιθανό να μπλέξεις με την αστυνομία μιας και το ελεύθερο campingείναι παράνομο παντού! Οπότε δεν θα ήθελες μέσα σε όλα να σε ρωτήσουν και τι δουλειά έχει στα πράγματά σου ένα πριόνι! Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου ντόπιου!

Οι ντόπιοι είναι συνήθως πρόθυμοι να βοηθήσουν τους τουρίστες, όμως είναι και επιφυλακτικοί αφού δεν τους αρέσει καθόλου όταν οι τουρίστες φεύγουν και αφήνουν πίσω τους κάθε λογής σκουπίδι ή ανάβουν ανεξέλεγκτες φωτιές στις παραλίες τους.

Φρόντισε να σεβαστείς τον τόπο που επισκέπτεσαι, να εξηγήσεις τις καλές σου προθέσεις στους κατοίκους κι εκείνοι θα σε συμπαθήσουν και θα σε βοηθήσουν. Αφού λοιπόν εξασφαλίσεις κι ένα τρόπο να κόψεις το κούτσουρο κάντο κατ’ αυτό τον τρόπο. Όπως βλέπεις το ξύλο είναι κομμένο μέχρι ένα σημείο γιατί θέλεις να παραμείνει ενιαίο.

frapress fire 2

Το επόμενο βήμα είναι να ανάψεις φωτιά μέσα στο κούτσουρο.

Γενικότερα το άναμμα φωτιάς σε παραλίες είναι παράνομο. Αν όμως είσαι αποφασισμένος να το ρισκάρεις κάντο τουλάχιστον με τον ασφαλέστερο τρόπο. Φρόντισε να έχεις διαβάσει τη σχετική νομοθεσία και να λάβεις όλα τα απαραίτητα μέτρα. Μην το επιχειρήσεις σε παραλία με κλαριά ή πευκοβελόνες που μπορούν να φουντώσουν την φλόγα. Ιδανικότερες σε αυτή την περίπτωση φαίνονται οι παραλίες με βότσαλα.

Γύρω από την εστία της φωτιάς θα πρέπει να τοποθετήσεις μεγάλες πέτρες ώστε η φλόγα να περιορίζεται εκεί και ασφαλώς να έχεις δίπλα σου άπό την αρχή αρκετό νερό ή χώμα για να σβήσεις την φωτιά σε περίπτωση ανάγκης. Ο συγκεκριμένος τρόπος είναι από τους πιο ελεγχόμενους μιας και δημιουργείται κατευθείαν θράκα και όχι φλόγα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

frapress fire 3

Η πλατιά επιφάνεια του ξύλου σου επιτρέπει να ακουμπήσεις επάνω το σκεύος που θα μαγειρέψεις και το φαγητό να μαγειρευτεί σε κανονική θερμοκρασία.

frapress fire 4

Καλές διακοπές και να θυμάσαι:

«Όχι σκουπίδια όχι φωτιές.. σε θάλασσες κι ακτές!»

 

Σχόλια