Όσα μπορεί να προκαλέσει το άγχος στο σώμα μας!

Είναι γεγονός! Κανείς δεν ευχαριστιέται τις συνέπειες του άγχους ή του στρες. Πόσο μάλλον όταν αυτό είναι χρόνιο! Πάντως, είτε περνάτε μια φάση υψηλής πίεσης είτε υποφέρετε από κρίσεις στρες, η φυσική σωματική σας αντίδραση μπορεί να σας επηρεάσει το ίδιο (άσχημα) περισσότερο απ’ όσο νομίζετε. Μπορεί να αισθανθείτε:

  • Πρόβλημα στο λαιμό:  αυτή η σφικτή φωνή που μετά βίας βγαίνει και συνήθως μας πονάει όταν θέλουμε να μιλήσουμε είναι, μεταξύ άλλων, αποτέλεσμα άγχους. Γιατί; Γιατί, όταν αγχωνόμαστε,  τα υγρά του σώματός μας κατευθύνονται σε πιο βασικά σημεία κι έτσι οι μύες του λαιμού μας συσπώνται. Ξηρότητα λοιπόν και δυσκολία στην κατάποση.
  • Ευαισθησία στο δέρμα: Κρύος ιδρώτας και κόκκινα μάγουλα τα εξωτερικά σημάδια του άγχους· το αίμα κινείται περισσότερο στους μύες. Η μεγάλη έκθεση σε τέτοιου είδους αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσει γήρανση του δέρματος ή ακόμα κι έκζεμα.
  • Πόνο στο συκώτι: Η αύξηση παραγωγής της αδρεναλίνης οδηγεί σε αύξηση της, γνωστής σε όλους μας, κορτιζόλης.  Επίσης, παράγεται γλυκόζη σε μεγάλο βαθμό, με συνέπεια να προκαλεί μεγάλα προβλήματα στους διαβητικούς.
  • Τράβηγμα στους μύες: Μόλις το σώμα μας καταλάβει πόσο αγχωμένοι είμαστε, κατευθείαν σφίγγεται και γίνεται δυσκίνητο. Αν το στρες γίνει χρόνιο πρόβλημα, μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, πιασμένους ώμους, πόνο στον αυχένα, ημικρανίες, ακόμα και μυοσκελετικές  διαταραχές.

 Άγχος

  • Καρδιά: απλά και ξεκάθαρα: υπέρταση, αρρυθμίες, αυξημένη απειλή για καρδιακά επεισόδια. Δε χρειάζεται να τονίσουμε πόσο μοιραία είναι αυτά τα αποτελέσματα.
  • Πνεύμονες: Αν υποφέρουμε από άσθμα, παθαίνουμε πιο συχνά κρίσεις πανικού.
  • Εγκέφαλος: Το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει το άγχος στο μυαλό μας είναι το ψυχολογικό. Διαταραχές στη μνήμη, στις χημικές αντιδράσεις μέσα στον οργανισμό μας, ένταση στο νευρικό σύστημα, κόπωση, δυσκολία στον ύπνο είναι μερικά από τα συμπτώματα.
  • Ανοσοποιητικό σύστημα: Το σώμα μας, κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής περιόδου, γίνεται πιο ευάλωτο και αντίστοιχα, γινόμαστε  εύκολη λεία σε κάθε είδους ιό.
  • Στομάχι: Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού υποφέρει από δυσπεψία, διαταραχές στο έντερο, ενώ έχει παρατηρήσει ακόμα και αλλαγές στο μεταβολισμό που μπορούν κάλλιστα να οδηγήσουν σε παχυσαρκία.

 

Πηγή: Huffingtonpost.com

Σχόλια