Nικητής στο διεθνή σχολικό διαγωνισμό « Α beamline for school» που διοργάνωσε το CERN, εκτός από το Ολλανδικό Κολέγιο Ντομίνικους , αποδείχθηκε και το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο της Βαρβακείου Σχολής στην Αθήνα!

300 όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές και από αυτούς οι 12 εκπροσωπούσαν την Ελλάδα. Το πείραμα που πρότειναν, πέρασε στον τελικό και τους έδωσε τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν το Σεπτέμβρη στο CERΝ, όπου θα μπορούν να εφαρμόσουν και το πείραμά τους στον επτά χιλιομέτρων μήκους βοηθητικό επιταχυντή SPS (Super Proton Synchrotron).

Η 12μελής ομάδα με την ονομασία «Σύντροφοι του Οδυσσέα» και υπεύθυνο καθηγητή το φυσικό Ανδρέα Βαλαδάκη, πρότεινε τη μελέτη της διάσπασης των φορτισμένων πιονίων, μίας κατηγορίας μεσονίων, σωματιδίων που περιέχουν ένα κουάρκ και ένα αντικουάρκ, με στόχο να ερευνήσουν την ασθενή πυρηνική δύναμη, μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις στη φύση.

Δείτε το βίντεο που το εξηγεί καλύτερα:

Το CERN γιορτάζει τα 60ά γενέθλιά του και σκέφτηκε να δωρίσει την ευκαιρία πειραμάτων στον επιταχυντή σε μικρούς επιστήμονες , με τον ίδιο τρόπο που γίνονται τα επιστημονικά πειράματα από τους ερευνητές του Οργανισμού.

«Όταν είχαμε την αρχική ιδέα για τα σχολεία, ποτέ δεν περιμέναμε μία τόσο φανταστική γκάμα προτάσεων από όλο τον κόσμο» δήλωσε ο συντονιστής της πρωτοβουλίας, Κριστόφ Ρέμπσερ. «Έμεινα έκπληκτος από τη δημιουργικότητα και την κινητοποίηση των μαθητών… Για πολλούς μαθητές ήταν η πρώτη γεύση τους από την πραγματική επιστήμη» πρόσθεσε.

Κάθε πρόταση, με όριο 1000 λέξεων, έπρεπε να εξηγεί γιατί οι μαθητές ήθελαν να επισκεφτούν το CERN, τι περίμεναν να αποκομίσουν από μια παρόμοια εμπειρία και τελικά πώς σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν τη δέσμη των σωματιδίων για το πείραμά τους. Επίσης, έπρεπε να δημιουργήσουν ένα σύντομο ψυχαγωγικό βίντεο (παραπάνω) με τα βασικά σημεία της πρότασής τους.

Έτσι λοιπόν, μια ομάδα επιστημόνων του CERN αξιολόγησε τις προτάσεις και επέλεξε αρχικά τις 16 καλύτερες από τις συνολικά 292 και τελικά τις δύο που ξεχώρισαν. Μάλιστα, η τελική επιλογή της ελληνικής και της ολλανδικής μαθητικής ομάδας έγινε από επίσημη επιτροπή του CERN, η οποία, όντως, αποφασίζει πώς θα κατανείμει τον χρόνο χρήσης του επιταχυντή σε διάφορα προτεινόμενα πειράματα επιστημόνων.

 

Πηγές: Ημερησία & news 24/7

 

 

 

 

Σχόλια