Facebook και πάλι Facebook, και ποιος δεν έχει σήμερα λογαριασμό σε αυτό το δημοφιλέστατο μέσο κοινωνικής δικτύωσης! Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι έχουν παραπάνω από ένα προφίλ στο Facebook. Σπάνια θα συναντήσεις άτομο που να μην έχει. Αφού το πρώτο πράγμα που ρωτάς κάποιον, που γνώρισες πριν από λίγα λεπτά, δεν είναι:

«Πως σε λένε;», αλλά «Δώσε μου το  Facebook σου και θα σε βρω εκεί!». Αυτό γίνεται και στο φλερτ. Αντί να ζητήσεις τον αριθμό τηλεφώνου του άντρα ή της γυναίκας των ονείρων σου, ζητάς το προφίλ του/της.

Αχ, πως άλλαξαν οι εποχές! Να σας πω, λοιπόν,  ότι όλη αυτή η ιστορία με το Facebook, την ξεκίνησε ένας εικοσιτριάχρονος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο Mark Zuckerberg, ο όποιος σπούδαζε ψυχολογία . Τι μυαλά βγάζουν και αυτά τα πανεπιστήμια, όμως! Δείτε τι σκέφτηκε! Έναν τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνούν άτομα, ανεξαρτήτως τοποθεσίας, με όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Τον Φεβρουάριο, λοιπόν, του 2004 ο κ. Zuckerberg ξεκίνησε το λεγόμενο ‘‘facebook’’. Το όνομα που πήρε δεν είναι τυχαίο. Το Facebook σημαίνει φύλλα χαρτιού τα οποία διανέμονται στους πρωτοετείς φοιτητές στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.Η ιστοσελίδα αυτή είχε πολύ μεγάλη πέραση και σε λιγότερο από 24 ώρες 1.200 φοιτητές του Χάρβαρντ είχαν αποκτήσει και από έναν δικό τους λογαριασμό ή αλλιώς προφίλ. Δεν πέρασε ούτε μήνας και το δίκτυο αμέσως είχε επεκταθεί και σε άλλα πανεπιστήμια της Βοστώνης και τελικά εξαπλώθηκε σε όλα τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Θα θέλατε να μάθετε για πόσα λεφτά πουλήθηκε και στη συνέχεια αγοράστηκε αυτή η ιδέα; Το facebook αγοράστηκε για $ 200.000. Μαντέψτε και κάτι άλλο· οι εταιρείες Yahoo και Google έδειξαν ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πρόγραμμα καθώς φημολογείται ότι ήθελαν να το αγοράσουν σε τιμές που κυμαίνονται από $ 2 δις. (£ 975 εκατ.). Παρόλα αυτά ο κ. Zuckerberg έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να το πουλήσει.

Φτάνει, όμως, με το ιστορικό κομμάτι και ας πάμε σε κάτι πιο κοντά στις μέρες μας. Ποια είναι, όμως, πραγματικά η σημασία και η αξία που έχει το facebook στην ζωή μας; Το Facebook έχει συμβάλει θετικά στην ζωή του ανθρώπου · μπορεί να την αλλάξει και να την κάνει ακόμα καλύτερη! Πάμε να δούμε μαζί τους λόγους για τους οποίους έχει διαμορφώσει  το facebook την καθημερινότητά μας;

1)      Τα τελευταία χρόνια, ως γνωστόν, έχουν δημιουργηθεί ομάδες χρηστών μέσω του διαδικτύου με συγκεκριμένους στόχους. Κοινός στόχος όλων όμως είναι η γνωριμία και η επαφή ατόμων με κοινά ενδιαφέροντα, απόψεις καθώς και ιδέες. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται σε επαφή με άλλους χρήστες, μαθαίνουν για την ζωή τους, γίνονται φίλοι.

2)      Το Facebook μπορεί να δημιουργήσει και φιλίες,  οι οποίες να κρατήσουν μια ζωή.

3)      Το Facebook είναι μηχανή αναζήτησης καθώς μπορείς να βρεις παλιούς φίλους, γνωστούς από τα μαθητικά και φοιτητικά χρόνια. Flashback memories!

4)      Το Facebook μπορεί να λειτουργήσει θετικά ακόμα και στην κινητοποίηση και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι αρχικά έχουν ενταχθεί σε διαδικτυακές ομάδες για να υποστηρίξουν τα μέλη-οργανωτές στον κάθε στόχο τους.

5)      Οι χρήστες επίσης έχουν την δυνατότητα ενημέρωσης σχετικά με πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα μέρη εντός η εκτός της περιοχής τους και μπορούν να παρευρεθούν.

6)      Το Facebook έχει προσφέρει βοήθεια ακόμα και στις αρχές. Θα αναρωτιέστε ‘‘με ποιο τρόπο;’’ Μέσω αυτού έχουν εξιχνιαστεί διάφορες υποθέσεις, βρέθηκαν άνθρωποι που κρύβονταν από τις αρχές καθώς τα στοιχεία κάθε χρήστη είναι εμφανή και προσβάσιμα σε αυτές. Αυτό στοχεύει στην ομαλή λειτουργία του διαδικτύου και την αποφυγή διαδικτυακής βίας (εκβιασμός, εξαπάτηση κλπ.).

7)      Ένας επιπλέον λόγος που το Facebook έχει φανεί χρήσιμο είναι πως γίνονται χρήστες ακόμα και πολιτικά πρόσωπα προκειμένου να δημοσιεύσουν ιδέες και απόψεις και να τα «πασάρουν» στον κόσμο. Χρήστες είναι επίσης καλλιτεχνικά πρόσωπα, τα οποία αναζητούν περισσότερους θαυμαστές όπως και μέσα να αναδείξουν τον τρόπο ζωής τους.

8)      Ένα παραπάνω πλεονέκτημα είναι το γεγονός πως βοηθά τους ανθρώπους που δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί. Τους βοηθάει να γνωρίσουν καινούργιους φίλους, να εκφράσουν τις απόψεις τους και γενικότερα να δικτυωθούν και να αποκτήσουν δικές τους εμπειρίες. Μπορούν έτσι να αποβάλλουν το φόβο, τη ντροπή, το άγχος και να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην γνωριμία τους με άλλους ανθρώπους, κυρίως διότι είναι απρόσωπο και η κατάσταση είναι πιο «χαλαρή» αφού δεν υπάρχει άμεση επαφή.

9)      Το Facebook βοηθά στην κοινωνικοποίηση των ανθρώπων καθώς ανοίγονται ευκολότερα και αναδεικνύουν στοιχεία του χαρακτήρα τους. Ωστόσο, δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι χρήστες είναι έφηβοι και νέοι. Το γεγονός αυτό στηρίζεται στο ότι βρίσκονται στην φάση αυτή της ζωής τους που αναζητούν οποιονδήποτε εύκολο κατά προτίμηση τρόπο επικοινωνίας και προσέγγισης άλλων ανθρώπων.

10)   Μέσα από το Facebook μπορεί να βρεις το άλλο σου μισό. Για παράδειγμα, όταν ερωτευτείς από κοντά κάποιον ή κάποια και εξακολουθείτε να μιλάτε μέσω facebook τον/την γνωρίζεις καλύτερα και άμα η απόσταση αποτελεί εμπόδιο, το facebook το ξεπερνάει. Ερωτεύσου, αγάπησε και θα αγαπηθείς.  Δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει η μοίρα, για αυτό εκμεταλλεύσου την στιγμή.

11)   Το Facebook αποτελεί μέσο διασκέδασης και ψυχαγωγίας καθώς οι χρήστες ανταλλάσουν απόψεις μεταξύ τους, μαθαίνουν για τις διάφορες κοινωνικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις, βλέπουν φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί. Διαθέτει παιχνίδια με τα οποία μπορείς να περνάς ευχάριστα την ώρα σου και να αξιοποιείς δημιουργικά το χρόνο σου, εντελώς δωρεάν. Ακόμα, υπάρχουν και αυτοί με τους οποίους μπορείς να περνάς τις ώρες σου διασκεδάζοντας. Το αποτέλεσμα είναι ότι γίνεσαι πιο εύθυμος και πολλές φορές ξεχνιέσαι  από το άγχος της καθημερινότητας. Κάτι το οποίο το έχουμε όλοι μας ανάγκη!

12)   Τέλος, μέσα από το Facebook μπορείς να εργασθείς και να συνεργαστείς με ανθρώπους από τον χώρο της δουλειάς σου.

 

Σε γενικές γραμμές, το Facebook δεν διαθέτει μόνο καλά στοιχεία, αλλά έχει και ορισμένα αρνητικά . Σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος που το διαχειριζόμαστε.

1305-620x

Κίτη Σταματίνα

 

φωτογραφία: πίνακας τού Pawel Kuczynski

Σχόλια