Στις 25 Απριλίου του 1917 γεννήθηκε η Ella Fitzgerald, στην Βιρτζίνια.

Ήταν γνωστή ως “Η Πρώτη Κυρία του Τραγουδιού”. Το κοπλιμέντο του Ira Gershwin, σημαντικού συνθέτη της Jazz, αποδεικνύει ότι το όνομα δεν της δόθηκε τυχαία: “Δεν ήξερα πόσο καλά ήταν τα τραγούδια μας μέχρι που άκουσα την Ella να τα τραγουδάει”. Πέρα από την ποιότητα της φωνής της, υπήρχε από πίσω μία εξυπνάδα που μπορούσε να δώσει ακόμα και σε μελαγχολικά κομμάτια μία ιδέα αισιοδοξίας. Η Bille Holiday και ο Frank Sinatra μπορούσαν να μεταδώσουν εντελώς την σκοτεινή πλευρά του ανεκπλήρωτου έρωτα σε ένα τραγούδι, η Ella όμως, όπως είπε ο Frank Rich: “μπορούσε να μετατρέψει οποιοδήποτε τραγούδι σε ανεβαστική μελωδία, η οποία θα έφτανε στο αυτί του ακροατή σαν καθαρή, ανενόχλητη χαρά”.

H ζωή της Ella παρόλα αυτά ήταν κάθε άλλο παρά ανενόχλητη. Η μητέρα της, Temperance Fitzgerald, μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη λίγο μετά την γέννηση της Ella, η οποία μεγαλώνοντας ήθελε να γίνει χορεύτρια. Η Tempie πέθανε το 1932, αφήνοντας την 15χρονη κόρη της ευάλωτη, χωρίς χρήματα σε μία πολύ επικίνδυνη περίοδο για την Αμερικανική ιστορία – το κατώτατο όριο της οικονομικής ύφεσης. Την Ella πήρε μία θεία της στο Χάρλεμ, αλλά σύντομα παράτησε το σχολείο και προκαλούσε το νόμο, εργαζόμενη ως βιτρίνα σε μπουρδέλο. Την έβαλαν στο Άσυλο έγχρωμων ορφανών του Riverdale, αλλά η Ella απέδρασε σύντομα από τις εγκαταστάσεις, γεγονός που την οδήγησε στο ακόμα πιο αυστηρό σωφρονιστικό ίδρυμα της Νέας Υόρκης, το Σχολείο Εκπαίδευσης νέων κοριτσιών.

Η Ella δε μίλησε ποτέ για εκείνη την περίοδο της ζωής της, και ποτέ δεν πρόδοσε ούτε ένα ίχνος της στα τραγούδια της. Από την άλλη, την νύχτα που έγινε γνωστή, στις 21 Νοεμβρίου του 1934 στο Αpollo Theatre Amateur Night, την έχει διηγηθεί πολλές φορές. Βρέθηκε επι σκηνής μετά από καθαρή τύχη, όταν το όνομά της τραβήχτηκε μέσα από ένα καπέλο: Η κοπέλα που ήθελε να γίνει χορεύτρια αποφάσισε τελευταία στιγμή να το γυρίσει στο τραγούδι, γιατί την είχε τρομάξει το δίδυμο των επαγγελματιών χορευτριών που παρουσιάστηκε πρωτύτερα. Η Ella κέρδισε την πρώτη θέση σε εκείνο το διαγωνισμό που τότε μπορεί να μετρούσε μόνο ένα χρόνο, σήμερα όμως παραμένει αρκετά σημαντικός στο χώρο. Μέσα στο χρόνο η Ella ανακαλύφθηκε από τον Chick Webb, με του οποίου την μπάντα έγινε διάσημη, με τραγούδια όπως το “A-Tisket A-Tasket” το 1938. Λίγο αργότερα, την δεκαετία του 1940, ακολουθεί σόλο καριέρα, η οποία την απογείωσε στην Ella που γνωρίζουμε εμείς σήμερα: την μεγαλύτερη ιέρεια της Jazz. Η Ella Gitzgerald πέθανε στις 15 Ιουνίου 1996.

Περισσότεροι από 70 δίσκοι, περισσότερα από 60 χρόνια τραγουδιών, με συνεργασίες όπως ο Count Basie, ο Duke Ellington και ο Louis Armstrong, με φωνή που εκτεινόταν σε τρεις οκτάβες, γνωστή εκτός των υπολοίπων και για την απομίμηση της τρομπέτας στα τραγούδια της, θεωρείται από πολλούς η καλύτερη φωνή της Jazz.

Ella Fitzgerald – All the things you are

 

Σχόλια