Ωραίες οι καλοκαιρινές διακοπές στα ελληνικά νησιά, αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ από πού πήραν τα ονόματά τους;

 

 

Σύρος

             653-Ermoupoli-Syros

Η Σύρος πήρε το όνομά της από τους πρώτους κατοίκους της, τους Φοίνικες. Είτε το όνομα προέρχεται από τη λέξη «Ουσύρα» που σημαίνει ευτυχής, είτε από τη λέξη «συρ» που σημαίνει βράχος. Δεν θέλει και πολλή φαντασία για να υποθέσουμε γιατί σκέφτηκαν αυτά τα ονόματα οι Φοίνικες.

Ανάφη

 anafi

Το όνομα του νησιού βρίσκει τις ρίζες του στη μυθολογία: Οι Αργοναύτες, στο δρόμο του γυρισμού από την Κολχίδα, έπεσαν σε καταιγίδα και παρασύρθηκαν στο ανοιχτό πέλαγος. Εκεί απευθύνθηκαν στον θεό Απόλλωνα για σωτηρία, ο οποίος τους λυπήθηκε: έριξε φως, το οποίο αποκάλυψε μπροστά τους ολόκληρο νησί στο οποίο μπορούσαν να φτάσουν.  Όταν έφτασαν στο νησί, έχτισαν βωμό προς τιμή του θεού «Αιγλήτη» (Απόλλωνας) που τους έσωσε. Το όνομα Ανάφη βγαίνει από το ρήμα αναφαίνω. Αυτή είναι πράγματι μία ιστορία που ταιριάζει σε νησί!

Μύκονος

 Mykonos_Cyclades_Greece

Το όνομα του νησιού οφείλεται στον ήρωα Μύκονο, απόγονο του μυθικού βασιλιά της Δήλου, Ανίου και της νύμφης Ροιούς, κόρης του Διόνυσου. Ο καρπός ενός έρωτα θεϊκών προδιαγραφών είναι λοιπόν που έδωσε το όνομα του νησιού!

Σαντορίνη

santorini

Το όνομα «Θήρα», υπάρχει λόγω του αρχαίου Σπαρτιάτη Θήραν, που αποίκησε πρώτος το νησί. Από την άλλη, η «Σαντορίνη» όπως την ξέρουν οι περισσότεροι, ονομάστηκε από τους διερχόμενους Φράγκους Σταυροφόρους, οι οποίοι περίμεναν για ανεφοδιασμό κοντά στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης (a.k.a. Santa Irini), που ήταν στο νησί. Στην περίπτωση αυτή το όνομα καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου και περιπέτειας.

Ικαρία

discover-beaches-prioni001

Σύμφωνα με τη μυθολογία, δε θέλει φαντασία για να καταλάβει κανείς την σύνδεση του θρυλικού Ίκαρου τόσο με το πέλαγος, όσο και με το νησί.

Σκιάθος

186817-skiathos

Εδώ έχουμε ό,τι πιο ετυμολογικό είδαμε μέχρι τώρα: Σκιά – Άθως. Στη σκιά του Αγίου Όρους. Η έλλειψη οποιασδήποτε ποιητικής μεταφοράς στο όνομα του νησιού, εξισορροπείται από τις φυσικές του ομορφιές!

Αλόννησος

beach-votsi-in-alonissos-at-day-light

Αν νομίζατε ότι η πιο πεζή ονομασία ήταν της Σκιάθου, κάνατε λάθος. Η Αλόννησος ονομάστηκε έτσι μετά από πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών, για να αντικαταστήσει το -προφανώς- λιγότερο εύηχο προηγούμενο όνομά του: Λιαδρόμια. Γίνεται και χειρότερο. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως στην αρχαιότητα η Αλόννησος ήταν άλλο νησί (άγνωστο το ποιο), αλλά δεν τους ένοιαξε καθόλου και είπαν να κρατήσουν το Αλόννησος, μέχρι να βρουν το χαμένο νησί. Εκτός αυτών, το νησί για τους αρχαίους Έλληνες ονομαζόταν Ίκος.

Λήμνος

limnos

Κατά τους φοινικιστές, σημαίνει λευκή, λαμπερή. Τί σχέση έχει αυτό με το ηφαιστειογενές νησί όμως; Άλλοι, παραθέτουν την ομηρική λέξη “λήιον”, παραπέμποντας σε σπαρμένο χωράφι. Στα αρχαία ελληνικά, “ληίς”+”μήλο” μας κάνει την νήσο των κοπαδιών αιγοπροβάτων. Take your pick!

Λέρος

leros

Σημαίνει επίπεδος, ομαλός, και ονομάστηκε έτσι για την γεωγραφικά του χαρακτηριστικά: χαμηλά βουνά, με το μεγαλύτερο μέρος της σχετικά επίπεδο. Ενδιαφέρον και μη-ενδιαφέρον ταυτόχρονα!

Ρόδος

rodos

Από αρχαιοτάτων χρόνων συσχετίζεται το νησί με το ομώνυμο λουλούδι, ιερό στον θεό Ήλιο. Γι’ αυτό και αν πέσει στα χέρια σας κανένα αρχαίο νόμισμα, θα δείτε τον θεό Ήλιο από τη μία του πλευρά.

Κέρκυρα

κερκυρα

Η νύμφη Κέρκυρα, ήταν κόρη του ποταμού Ασώπου. Αγαπήθηκε πολύ από τον καρντάση Ποσειδώνα, που την έφερε στο νησί και επέβαλε στους κατοίκους του το όνομά της. Οι καρποί του έρωτά τους ήταν ο Φαίακας (γενάρχης Φαιάκων). Ενδιαφέρον επίσης είναι το ότι η λέξη Corfu, με την οποία είναι γνωστό το νησί στο εξωτερικό, συνδέεται ετυμολογικά με τη λέξη “κορυφώ” από την ακρόπολη που βρίσκεται απέναντι από την σημερινή πρωτεύουσα!

Κύθηρα

kythiraisland

Το νησί άλλαξε πολλές φορές ονομασία, μιας και οι εκάστοτε κατακτητές του ήθελαν να το βαφτίζουν. Έτσι, το μεσαίωνα ήταν γνωστό ως Κυθουρία ή Τσιρίγο, όνομα των Ενετών ναυτικών. Πιο παλιά λεγόταν Φοινικούντα, λόγω αποικιών των φοινίκων στο νησί. Η σημερινή ονομασία δόθηκε από την Αφροδίτη, η οποία ήταν και η προστάτιδα του νησιού κατά την αρχαιότητα: Κυθήρια, από το ρήμα “κεύθω” που σημαίνει “κρύβω τον έρωτα στην κοιλιά”.

Σχόλια