Σε αυτό το άρθρο αποφάσισα να μοιραστώ μερικά tips για τη διακόσμηση που μου δίδαξαν οι ατελείωτες μετακομίσεις των φοιτητικών μου χρόνων.

Πέρασα από σπίτια μεγάλα, μικρά, με κήπο, με μπαλκόνι, φοιτητικά και μη, με κατοικίδια και χωρίς. Το γενικότερο συμπέρασμα είναι πως τα μικρά σπίτια καθαρίζονται πιο εύκολα, αλλά βρωμίζουν γρηγορότερα. Τα μεγάλα σπίτια ενώ θ’ αργήσεις να τα δεις ακατάστατα, θέλεις 1-2 μέρες να τα φέρεις βόλτα μόνος/η. Αυτά που έμαθα όμως δεν αφορούν μόνο το καθάρισμα, αλλά και τη διακόσμηση.

διακόσμησηTip #1 λοιπόν: Λίγα πράγματα!!!
Αν προσπαθείς να γεμίσεις ένα σπίτι όσο μπορείς νομίζοντας πως έτσι θα πετύχεις ένα χώρο ζεστό και φιλόξενο, γρήγορα κάτι θα σου φταίει κι ίσως αρχίσεις να τον αδειάζεις, γιατί τα πολλά πράγματα φέρνουν πονοκέφαλο.

Δεν είμαι φίλη του μίνιμαλ, αλλά έγινα πολύ φίλη του «καθαρίζεται γρήγορα» (πόσο μάλλον όταν έχεις για συγκάτοικο ένα χνουδωτό κατοικίδιο).

Τip #2: Λευκό!
Πάντα ήθελες ένα σπίτι χρωματιστό και προσπαθούσες να το πετύχεις βάφοντας τον έναν τοίχο ένα παρδαλό χρώμα; Πολυφορεμένο, ξεπερασμένο και το αποτέλεσμα είναι συνήθως ένα δωμάτιο «βαρύ». Τελικά όταν θες χρώμα στο σπίτι το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να διαλέξεις λευκό! Το λευκό αναδεικνύει ό,τι χρώμα «πετάξεις» στον χώρο και το αποτέλεσμα είναι ευχάριστο στο μάτι, αλλά και ξεκούραστο.

Εάν το λευκό σου θυμίζει οδοντιατρείο διάλεξε ένα παλ χρώμα για όλους τους τοίχους του σπιτιού, κατά προτίμηση στις αποχρώσεις του πράσινου π.χ. φιστικί, μιας που το πράσινο φημίζεται για το ότι “ξεκουράζει” το μάτι. Το λευκό όμως δεν είναι καθόλου δεσμευτικό και μπορείς να παίξεις με πολλά χρώματα και με τους κατάλληλους συνδυασμούς μπορεί ο χώρος σου να γίνει κλασικός ή και μοντέρνος.

διακόσμηση

Τip #3: Πέταξέ το!
Μην φοβάσαι να πετάς πράγματα. Εντάξει κράτα το τετράδιο της έκθεσης της τρίτης δημοτικού, αλλά τα υπόλοιπα βιβλία του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου δεν θα σου χρειαστούν. Σου πιάνουν πολύτιμο χώρο και τα πολλά πράγματα επίσης κουράζουν.

Υπάρχουν σπίτια που όταν μπεις μέσα δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκονται υπό μετακόμιση. Κι αν ρωτήσεις πραγματικά πόσα από αυτά χρειάζονται οι ένοικοι, θα εκπλαγούν κι οι ίδιοι με την απάντηση. Εάν πρόκειται για κάποιο αντικείμενο που έχει περιθώριο να βελτιωθεί, ψάξε τρόπους στο ίντερνετ να το μεταποιήσεις. Το βάψιμο συνήθως προσδίδει και δεν αφαιρεί όπως φοβούνται πολλοί!

Τip #4: Βάλτο στη θέση του τώρα!
Δεν πρόκειται να το κάνεις αργότερα.. Το ξέρεις. Θα περάσουν μήνες από τότε που είπες «θα το κρεμάσω αργότερα αυτό το κάδρο» και μέχρι τότε θα το έχεις μέσα στα πόδια σου, θα σκονίζεται, θα πέφτει κάτω μέχρι που θα σπάσει και θα το πετάξεις.

Η αναβλητικότητα των ανθρώπων μέσα στο σπίτι κάνει μπαμ. Την μαρτυρούν πράγματα που φαίνεται ότι είναι ακουμπισμένα εκεί… για λίγο!Ένας λογαριασμός της ΔΕΗ μες στη φρουτιέρα, μια λάμπα που κάηκε και κάποια στιγμή θα αλλαχτεί, η σιδερώστρα που είναι μες στη μέση για το σιδέρωμα του επόμενου μήνα κλπ κλπ. Κάνε τις μικρές δουλειές την στιγμή που εμφανίζονται και δε θα χάσεις. Όταν μαζεύονται μικροπράγματα στο τέλος πελαγώνεις.

Αυτή η συμβουλή οδηγεί στο..

Τip #5: Όλα έχουν θέση.διακόσμηση
Αν ξέρεις πού πηγαίνει το κάθε τι, είσαι ένα βήμα πιο κοντά στο να το μαζέψεις, άρα να μαζέψεις και το σπίτι. Αν για παράδειγμα έχεις μια θέση για όλα τα περιοδικά σου τότε θα πάψεις να τα βλέπεις πεταμένα δεξιά κι αριστερά, σκονισμένα και τσαλακωμένα.

Δεν θα πιστέψεις πόσο χώρο πιάνουν και πόση ακαταστασία και σύγχιση δημιουργούν στον χώρο τα πράγματα που δεν έχεις αποφασίσει πού πάνε. Έχοντας αδειάσει το χώρο από τέτοια μικροπράγματα τότε η ιδέα του να ξεσκονίσεις δε φαίνεται εφιάλτης.

Τip #6: Καθαρές επιφάνειες.
Όχι μόνο από τα μικροπράγματα που αναφέραμε πριν αλλά και από λεκέδες που, ενώ καθαρίζονται, δεν έχεις καθαρίσει ακόμα, ξεθωριασμένα και μισοσκισμένα αυτοκόλλητα, μουτζούρες από μελάνι στο γραφείο σου κλπ κλπ. Βγάλε όλα αυτά από τη μέση και τα έπιπλά σου θα … ξανανιώσουν.

Εδώ πάει πάλι το ξεσκόνισμα που για κάποιους μπορεί να είναι η πιο βαρετή και ανούσια δουλειά του σπιτιού. Όταν όμως ένα ράφι γυαλίζει, και τα ντοσιέ επάνω του είναι ταχτοποιημένα, φαίνεται πως κάποιος ασχολείται με αυτό το σπίτι κι αμέσως ο χώρος γίνεται πιο όμορφος.

διακόσμησηTip #7: Διακοσμητικά.
Όταν μιλάμε για διακόσμηση τα διακοσμητικά τελικά έρχονται.. τελευταία! Αυτό άργησα πολύ να το καταλάβω, αλλά πλέον είμαι βέβαιη: αν το σπίτι δεν είναι μαζεμένο δεν αναδεικνύεται τίποτα μέσα σε αυτό! Αφού λοιπόν στο σπίτι σου υπάρχουν κυρίως τα απαραίτητα τότε ίσως υπάρχει χώρος για 2-3 εντυπωσιακά κομμάτια.

Δεν εννοούμε βέβαια έναν αυθεντικό Picasso, αλλά αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να στολίσεις σε μια περίοπτη θέση την παλιά σου Polaroid που τώρα θεωρείται σπάνια ή την υδρόγειο σφαίρα που είχες στο σχολείο για τη Γεωγραφία. Ή κάτι παλιό που αγόρασες από το μοναστηράκι. Είναι κάτι! Από κει και πέρα είναι στο χέρι σου πόσα θες να ξοδέψεις στη διακόσμηση.

Tip #8: Κάδρα.
Μην τα υποτιμάς. Λίγα κάδρα σε έναν τοίχο θα αναβαθμίσουν το σπίτι όσο δεν φαντάζεσαι. Μπορείς να προμηθευτείς καδράκια μεγάλα, μικρά ή τεράστια σε πολύ γνωστά μαγαζιά επίπλων και σε πολύ πολύ καλές τιμές.

Βρες στο ίντερνετ φωτογραφίες και posters που σου αρέσουν, πέρασέ τα σε ένα usb και πήγαινέ τα για εκτύπωση (προτίμησε φωτογραφίες με υψηλή ανάλυση). Ακόμα κι αν θέλεις να κοσμούν τον τοίχο μόνο δύο αφίσες, δυο κάδρα θα αναδείξουν ακόμα περισσότερο τις αφίσες αλλά και το χώρο.

διακόσμηση
Tip #9: Κουρτίνες.
ΜΗΝ κρατήσεις τις γυαλιστερές κουρτίνες της μαμάς σου επειδή της είχε ράψει η γιαγιά σου. Ειδικά αν έχουν πάνω περίτεχνα λουλουδάκια κεντημένα στο χέρι! DON’T. Δυο μονόχρωμες κουρτίνες είναι ό,τι χρειάζεσαι, κοστίζουν ελάχιστα, κι ενώ κανείς δεν θα τις παρατηρήσει, αυτές θα προσδίδουν ένα κατιτίς στο χώρο, αλλά διακριτικά.

Μην αφήνεις τα παράθυρά σου γυμνά γιατί όλο το σπίτι θα φαίνεται γυμνό. Ενώ συνήθως κάνουν ελάχιστη εντύπωση, οι κουρτίνες (και τα κάδρα) είναι αυτά που δηλώνουν πως ένα σπίτι είναι ζεστό και ολοκληρωμένο και δεν μετακόμισες μόλις χθες. Επίσης μπορούν να κοστίσουν ελάχιστα.

Tip #10: Φως!c3593ce3922b63da3288e35b2c7d68dc
Δεν έχω χειρότερο από το να μαζευόμαστε παρέα σε ένα σπίτι, να τα λέμε χαλαρά κι από πάνω να μας ανακρίνει ένα πολύφωτο! Κάνε ατμόσφαιρα. Τα πολλά φώτα δημιουργούν ψυχρότητα σα να περιμένεις το γιατρό στην αίθουσα αναμονής. Εντάξει μην σε φάει και το σκοτάδι.. Προτίμησε να έχεις δυο τρεις λάμπες/πορτατίφ σκορπισμένα στο χώρο ή ένα φωτιστικό δαπέδου σε κάποια γωνία! Αυτόματα θα αλλάξει όλη η ενέργεια και η διακόσμηση του σπιτιού.

Το σημαντικότερο που με δίδαξαν τα πολλά σπίτια που έχω αλλάξει είναι πως αν η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά η άλλη μισή είναι να αγαπάς το χώρο σου και να ασχολείσαι μαζί του όσο μπορείς!

Σχόλια