Το βινύλιο δεν επιστρέφει, έχει επιστρέψει για τα καλά. Δεν είναι δύσκολο συμπέρασμα αυτό βέβαια, αρκούν απλά μερικές ματιές στις πωλήσεις παγκοσμίως, αλλά και στα καταστήματα δίσκων που πια οι νέες κυκλοφορίες που βγαίνουν σε φυσικό format καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος των ραφιών μιλώντας για δίσκους βινυλίου πάντα. Δεν είναι τυχαίο πως και ακόμα και μεγάλες αλυσίδες όπως τα Public είναι πια πολυ ενημερωμένα και φέρνουν νέες κυκλοφορίες, κλασσικές επανατυπώσεις και συλλεκτικές κυκλοφορίες σε βινύλιο. Και αυτό είναι σίγουρα μεγάλο επίτευγμα για μια χώρα που η κατανάλωση λόγω οικονομικών συνθηκών έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό και το συγκεκριμένο «χόμπι» δεν είναι κάτι οικονομικό, με μέτρια έως και ακριβή τιμή συνήθως. Διάβαζα τις προάλλες ένα άρθρο του Στυλιανού Τζιρίτα από το avopolis.gr που ανέφερε πως ένα από τα μεγαλύτερα και πιο παλιά εργοστάσια κοπής βινυλίου στις Η.Π.Α, το United Record Pressing δουλεύει και τυπώνει 24 ώρες το 24ωρο πια για να προλάβει τις παραγγελίες.

rec2

Είναι μεγάλη κουβέντα κατά πόσο το βινύλιο είναι καλύτερο «ηχητικά» από το CD αν και σίγουρα είναι από κάθε συμπιεσμένο ψηφιακό αρχείο μουσικής και προσωπικά πάντα πιστεύω πως έχει πιο ζεστό ήχο από το CD, αν και το κυριότερο αν μπορούμε να πούμε προτέρημά του είναι άλλο. Και αυτό είναι πως αποτελεί ένα είδος φετίχ για τους μουσικόφιλους, λόγω της διαδικασίας που απαιτεί για να ακούσει κάποιος μουσική, η φυσική μορφή του δίσκου συνήθως συνοδεύεται από μια όμορφη έκδοση (πχ μεγάλο εξώφυλλο, booklet με στίχους, φωτογραφίες κτλ) και γενικά όποιος έχει έστω και ένα αγαπημένο άλμπουμ σε δίσκο βινυλίου και τον έχει παίξει σε πικάπ δημιουργεί μια άλλου είδους άτυπη σχέση μεταξύ του ιδίου και του εν λόγω άλμπουμ και μπορεί να καταλάβει την αίσθηση που περιγράφω. Καμία σχέση με την πλαστικούρα του CD. Υπάρχει επίσης μα αυξημένη αίσθηση σεβασμού προς το δημιουργό, αλλά και την ίδια τη μουσική ειδικά σε μια εποχή υπερπληροφόρησης και σκληρών δίσκων με εκατοντάδες άλμπουμ σε ψηφιακή μορφή. Δεν είναι τυχαίο πάντως πως οι περισσότεροι σοβαρόι DJs παγκοσμίως παρόλο που έχουν ενσωματώσει τις ευκολίες και τα καλά της τεχνολογίας στα dj set τους πάντα έχουν ένα ζευγάρι πικάπ μαζί και μερικές κούτες δίσκων.

21 Απρίλη, πριν ένα μήνα, ήταν φέτος η λεγόμενη record store day, μια ειδική μέρα που υφίσταται τα τελευταία χρόνια και όπως κάθε χρόνο είχαμε πολλές ειδικές κυκλοφορίες. Σε βινύλιο φυσικά. Ας δούμε μερικές ενδιαφέρουσες, αν και όλες σχεδόν παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον.

 

  • The AnimalsAnimals(10”): Επετειακή έκδοση 10 ιντσών και 45 στροφών για τα 50 χρόνια από το δεύτερο EP των Animals. Περιέχει το “Boom Boom”.

 

  • AtmosphereThe Lake Nokomis Maxi Single (12”): Δωδεκάιντσο pictured isc (maxi single) από τους λευκούς hiphoppers από τη Μινεσότα, με έξι κομμάτια (περιλαμβάνει το “Bob Seger”).

 

  • Joan BaezBlessed Are (12”): Διπλό βινύλιο ενός από τα καλύτερα άλμπουμ της Τζοάν Μπαέζ.

 

  • Broken Bells – Holdin On For Life(12”): Σιγκλάκι με instrumental, acapella και remix εκδόσεις του “Holdin For Life”.

 

  • Clutch/LionizeSplit 7(7”): Επτάιντσο σιγκλάκι με νέο κομμάτι από Clutch στη μία μεριά και μια καινούρια μπάντα στο δικό τους label με το όνομα Lionize στη B-Side.

 

  • Creedence Clearwater Revival – The 1969 singles (10”): Λευκό δεκάιντσο βινύλιο με τα 4 singles που κυκλοφόρησαν το 1969.

 

  • Sam CookeAint that good news (12”): 50ή επέτειος από το τελευταίο στούντιο άλμπουμ της μεγάλης μάυρης φωνής.

 

  • The Cure/Dinosaur Jr. – Side b ySide Series(7”): Επτάιντσο λευκό 45άρι που στην κάθε μεριά έχει μια διαφορετική εκδοχή του “Just Like Heaven” των Cure από τους ίδιους και τους Dinosaur Jr.

 

  • Dream theater – Illumination theory(12”): Picture disc (EP) μετο “illumination theory” σε περιορισμένα αντίτυπα (2700) από την progressive metal μπάντα.

 

  • Donny Hathaway – Live at the Bitter End 1971(12”): Live του μεγάλου Donny Hathaway μη τυπωμένο προηγουμένως σε βινύλιο.

 

  • Machine HeadKillers & Kings (10”): Καινούριο κομμάτι της γνωστής μεταλλικής μπάντας στην πρώτη πλευρά του δεκάιντσου και δύο covers σε κομμάτια των Ignite στην άλλη πλευρά.

 

  • Wes Montgomery & The Montgomery-Johnson Quintet – Live at the Turf Club(10”): Live σπάνια έκδοση σε 2000 αντίτυπα για φίλους της Jazz.

 

  • MotorheadAftershock(12”): Ο πιο πρόσφατος δισκος της δίασημης σκληρής rock n roll μπάντας σε περιορισμένα picture disc βινύλια.

 

  • QuanticYou will return(7”): Επτάιντσο με δύο ακυκλοφόρητα κομμάτια του Quantic από την “Tru Thoughts” φυσικά.

 

  • Eric B & RakimPaid in Full (7”): Επανέκδοση της Βρετανικής έκδοσης του επτάιντσου του ιστορικού κομματιού του hip hop ντουέτου.

 

  • The Specials – Sock It To Em J.B./Rat Race(7”): Της βρετανικής ska μπάντας “The Specials” από το album “More Specials (1980)”.

 

  • Various ArtistsDJ Andy Smith’s Jam Up Twist USA (45rpm Box Set): Ο πρώην DJ των Portishead φτιάχνει ένα boxάκι με επτά 45άρια δισκάκια με σπάνιες 50s και 60s Northern soul, r&b, rockabilly και rare soul μουσικές σε πολύ όμορφη έκδοση.

Καλές ακροάσεις και αγορές !

Του Χρήστου Φαληρέα

Σχόλια