Όπως έχω τονίσει και πάλι στο παρελθόν, ο,τιδήποτε κυκλοφορεί για εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς οι οποίοι παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και υπόσχονται σημαντικά οφέλη σε όποιον επιθυμεί να συμμετάσχει και να συνδράμει στο έργο τους,  αγαπάμε να το μοιραζόμαστε! Για αυτό σήμερα σας έχω μια ακόμη πρόκληση που σας καλεί να δοκιμάσετε τις δυνατότητές σας αλλά και τις ιδέες σας, να γνωρίσετε κόσμο να καλλιεργήσετε την προσωπικότητά σας  αλλά και να μάθετε πολλά πράγματα, αν σας προσελκύει το συγκεκριμένο πεδίο ακαδημαϊκού -και πρακτικού- ενδιαφέροντος. 

Πρόκειται αυτήν την φορά, για μια διεθνή φοιτητική οργάνωση, τους European Students for Liberty, για την οποία η Μαριέλα Τηλιακού, φοιτήτρια της Νομικής Αθηνών και Τοπική Συντονίστρια ( Local Coordinator) της οργάνωσης στην Ελλάδα για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 -γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τι περιλαμβάνει η συμμετοχή στους ESFL- μας προσέφερε ένα σύντομο και περιεκτικό κείμενο ώστε να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται: 

download

Oι European Students For Liberty (ESFL) είναι μια διεθνής φοιτητική οργάνωση που έχει σκοπό την έμπρακτη στήριξη φοιτητικών ομάδων  που ασχολούνται με- και προωθούν τις ιδέες των ατομικών δικαιωμάτων, της ελεύθερης αγοράς και της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Αυτό που συμπυκνώνει την ουσία δηλαδή του κλασικού φιλελευθερισμού.

Oι Εuropean Students For Liberty αναζητούν δυναμικούς και ταλαντούχους νέους ώστε να σχηματισθεί η νέα γενιά τοπικών συντονιστών (local coordinators). Είστε έτοιμοι να αναλάβετε πρωτοβουλίες σε ένα περιβάλλον αδιαπραγμάτευτα υψηλού επαγγελματισμού, να ταξιδέψετε, να  συνεργαστείτε με συνομήλικους σας από την Ευρώπη αλλά και όλο τον κόσμο με σκοπό να φέρετε πιο κοντά τις κοινωνικές αλλαγές που οραματίζεστε;

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα επιλεχθούν δεκάδες χαρισματικοί νέοι από όλη την Ευρώπη οι οποίοι πέραν της εκπαίδευσης και συνεργασίας σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, θα έχουν πρόσβαση στο αναγκαίο υλικό για την πραγματοποίηση των στόχων τους και αμέτρητες ευκαιρίες δικτύωσης. Πέραν όμως αυτού, στην καρδιά του LC (Local Coordinators) program είναι η εκπαίδευση: εφόσον γίνετε δεκτοί στην οικογένεια των ESFL θα λάβετε συστηματική εκπαίδευση και θα γνωρίσετε στην πράξη θεματικά πεδία όπως ηγεσία, επικοινωνίες, ΜΜΕ, φοιτητικές οργανώσεις, ακτιβισμός, διοργάνωση εκδηλώσεων και πολλά άλλα.  Παράλληλα, θα σας ανοιχθούν ορίζοντες για περαιτέρω ενασχόληση με το χώρο των think-tanks και του κλασικού φιλελευθερισμού με πιο απλό παράδειγμα τις ευκαιρίες για internships σε διάφορα Ινστιτούτα ανά τον κόσμο.

Μέρος της εκπαίδευσης είναι φυσικά η μεγάλη συνάντηση όλων όσων θα επιλεγούν ως τοπικοί συντονιστές για το φετινό ακαδημαϊκό έτος (2014) στη Γερμανία στις 11 με 15 Αυγούστου. Η συμμετοχή στη διεθνή αυτή συνάντηση είναι αναγκαία προϋπόθεση για όλους τους νέους τοπικούς συντονιστές και γι’ αυτό δε θα φέρετε κανένα κόστος ούτε για τη μεταφορά ούτε για τη διαμονή σας στη Γερμανία . 

Οι τοπικοί συντονιστές είναι αυτοί που εν τέλει μεταδίδουν την τοπική εμπειρία και κουλτούρα στο εσωτερικό των Εuropean Students For Liberty συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διαμόρφωση του ανοιχτού και κοσμοπολίτικου χαρακτήρα των ESFL.  

Σας προσκαλούμε να υποβάλετε τις αιτήσεις σας και να γίνετε πρεσβευτές της κοινωνικής αλλαγής και της  Ελευθερίας!” 

esfllcretreat-1024x438

Οι Local Coordinators του Ακαδημαϊκού έτους 2013-2014 στη συνάντησή τους στη Γερμανία

Αν και το κείμενο της Μαριέλας συμπυκνώνει με απόλυτα κατανοητό τρόπο,  το τι θα συναντήσει κανείς, εφόσον ενταχθεί στην οικογένεια των European Students for Liberty, θα σημειώσω επίσης ότι ο Local Coordinator, όπως είναι προφανές, εκτός από το να εκπροσωπεί τους ESFL στην χώρα/ πόλη/ Πανεπιστήμιό του, έχει και τοπικές αρμοδιότητες. Στόχος του είναι δηλαδή να προάγει το έργο των ESFL μέσα από δράσεις σχετικές με το αντικέιμενο, όπως έκανε και η Μαριέλα τον τελευταίο χρόνο στη σχολή μας -και όχι μόνο! Συγκεκριμένα, η Local Coordinator των “Εν Αθήναις Φοιτητών για την Ελευθερία” οργάνωσε ομάδα μελέτης (study group), εκδηλώσεις, ομιλίες και παρουσιάσεις, σε συνεργασία και με την αντίστοιχη ομάδα της Νομικής Σχολής, τον Ερευνητικό Όμιλο “John Stuart Mill”.

 Έτσι, μολονότι ο Local Coordinator επιφορτίζεται με πολλές αρμοδιότητες, δίνει την δυνατότητα στο κοινό να πληροφορηθεί για τις ιδέες και για τους τομείς δραστηριοποίησης και μελέτης – οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές για όλους και ύστερα όποιος το επιθυμεί και το αποφασίσει, μπορεί να προσχωρήσει ως ενεργό μέλος.  Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, η έντονη και δυναμική παρουσία κάθε ομάδας που αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το πεδίο του ενδιαφέροντός της, μας βοηθά να έχουμε μια σφαιρική εικόνα του τι πρεσβεύει, – η οποία ίσως προγενέστερα να υπήρξε λανθασμένη ή θολή- και οπωσδήποτε αξίζει της προσοχής μας.

Σε αυτό το κομμάτι μιλώ από προσωπική πείρα καθώς,  μολονότι ομολογώ ότι ήμουν επιφυλακτική αρχικά με τη συγκεκριμένη ιδεολογία, είχα την ευκαιρία να μάθω μέσα από τέτοιες δράσεις , να παρακολουθήσω ως μη δραστήριο μέλος συνομιλίες και να παρευρεθώ σε συναντήσεις της ομάδας “John Stuart Mill” αλλά και της ομάδας “Women for Liberty”, η οποία απαρτίζεται από τις γυναίκες-μέλη του “John Stuart Mill” και εξειδικεύεται σε θέματα που αφορούν περισσότερο τις γυναίκες. Επομένως, εάν θέλετε να αποκομίσετε μια πρώτη εικόνα  ή εάν δεν έχετε τη δεδομένη στιγμή χρόνο να εμπλακείτε, είναι παρόλα αυτά παρούσα στον φοιτητικό κόσμο και έχετε την δυνατότητα, να παρακολουθήσετε τις πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και να ενημερωθείτε πλήρως προτού αποφασίσετε να συμμετάσχετε ως ενεργό μέλος της ομάδας σε τοπικό και σε διεθνές επίπεδο. Και αν πάλι αποφασίσετε να γίνετε Local Coordinator, είναι στο χέρι σας να διαδόσετε τις ιδέες της ομάδας μέσα από το πάθος σας και τις προσωπικές σας ιδέες. 

 Όλα αυτά τα αναφέρω αφενός για να σας δώσω μια καλύτερη εικόνα, αφετέρου διότι πρέπει-σε περίπτωση που “τρομάξετε”, από τον διεθνή χαρακτήρα της οργάνωσης και από τις ευθύνες που επιφέρει ο ρόλος του Local Coordinator-να γνωρίζετε ότι, μπορείτε να ξεκινήσετε και σταδιακά από τοπικό επίπεδο. Κανονικά βέβαια, δεν θα έπρεπε να τρομάζετε καθόλου, και θα πρέπει να σας υπενθυμίσω πως η προσχώρησή σας στους ESFL υπόσχεται αμέτρητα ταξίδια και γνωριμίες με ανθρώπους με τους οποίους θα μοιράζεστε κοινές ιδέες! 

Τέλος θα παραθέσω ορισμένες χρήσιμες ιστοσελίδες και μια ενδεδειγμένη βιβλιογραφια που μας υπέδειξε η Μαριέλα, για να εντρυφήσετε και οι ίδιοι στον κόσμο του κλασικού φιλελευθερισμού και των ESFL και μην ξεχνάτε: 

Οι αιτήσεις για τη θέση του Τοπικού Συντονιστή για το νέο ακαδημαϊκό έτος (2014-2015) είναι ανοιχτές μέχρι την 1η Ιουνίου 2014 και μαζί με αυτές, και οι πόρτες της μεγάλης οικογένειας των ESFL! 

http://studentsforliberty.org/europe/2014-15-local-coordinators/

ESFL-Local-Coordinator-V2

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ 

European Students for Liberty – http://studentsforliberty.org/europe/about/

Women for Liberty – https://www.facebook.com/Womenforliberty?fref=nf

Ερευνητικός όμιλος John Stuart Mill – https://www.facebook.com/JSMillRG?fref=ts

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

“An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations”, Adam Smith

“On Liberty”, John Stuart Mill

“The Road to Serfdom”, Friedrich von Hayek

“Η σπασμένη τζαμαρία” Φρεντερίκ Μπαστιά, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

“After the Welfare State”, δωρεάν από την ιστοσελίδα των ESFL 

 “Why Liberty”, δωρεάν από την ιστοσελίδα των ESFL

* το κείμενο αυτό -προς αποφυγη παρεξηγήσεων-ενημέρωνει για ένα ζήτημα καθαρά ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος.

Σχόλια