Λιγότερο από 2 εβδομάδες διήρκεσε η θητεία του Brendan Eich ως CEO της Mozilla, μετά από τον σάλο που προκάλεσε η χρηματοδότηση $1000 δολαρίων του ίδιου προς ομάδα υποστήριξης, για την απαγόρευση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών στην πολιτεία της Καλιφόρνια, το 2008.

Τρία από τα έξι μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας παραιτήθηκαν σε σύντομο διάστημα από την ανάληψη καθηκόντων του νέου CEO. Αν και η Mozilla επίσημα αρνείται ότι τα γεγονότα σχετίζονται μεταξύ τους, η συγκυρία είναι τουλάχιστον ύποπτη.

Παράλληλα, η γνωστή σελίδα γνωριμιών OkCupid προέβη επίσης λίγες μέρες αργότερα σε μια κίνηση η οποία έφερε σε ακόμα δυσκολότερη θέση τον πρώην CEO. Με μια ολοσέλιδη ανακοίνωση σε όλους τους χρήστες που χρησιμοποιούσαν την υπηρεσία μέσω του Firefox, προέτρεπε τους χρήστες να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικό λογισμικό περιήγησης αντί για τον Firefox.

okcupid

Παράλληλα, αρκετοί από τους εργαζόμενους της Mozilla χρησιμοποίησαν το Twitter και άλλα κοινωνικά δίκτυα για να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους.

Τα κοινωνικά δίκτυα ως μοχλός πίεσης

Η παραίτηση του Eich φαίνεται να είναι μια από τις πρώτες περιπτώσεις  όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται ως μέσο πίεσης για να “διώξουν” ένα στέλεχος εταιρίας και γι’αυτό είναι σημαντικό οι επιχειρηματίες να δώσουν προσοχή. Τα λεγόμενα και οι πράξεις ενός CEO, ειδικά στην εποχή των κοινωνικών δικτύων, φαίνεται πως πλέον είναι ελάχιστα ιδιωτικά.

Το τέλος ενός CEO

“Δεν συμπεριφερθήκαμε όπως θα περιμένατε την Mozilla να δράσει. Δεν κινηθήκαμε αρκετά γρήγορα για να συνεργαστούμε με τους ανθρώπους όταν ξεκίνησε η διαμάχη. Λυπούμαστε. Πρέπει να κάνουμε κάτι καλύτερο.” γράφει η εκτελεστική πρόεδρος της Mozilla, Mitchell Baker καθώς ανακοινώνει την παραίτηση του Eich.

Με αυτόν τον τρόπο τελειώνει η θητεία 11 ημερών του Eich. Δεν υπάρχει κάποια πληροφορία σχετικά με επόμενο ρόλο του μέσα στην εταιρία. Όσον αφορά τον αντικαταστάτη του, εξελίξεις αναμένονται εντός των επόμενων ημερών.

Πηγές:

  1. http://www.cnbc.com/id/101553361
  2. http://www.wired.com/2014/04/brendan-eichs-downfall/
  3. http://www.computerworld.com/s/article/9247281/Mozilla_employees_call_for_new_CEO_s_resignation
  4. http://www.inc.com/jeremy-quittner/mozilla-ceo-brandon-eich-steps-down-twitter-campaign.html
  5. https://twitter.com/chmcavoy/status/449230809493278721
  6. https://brendaneich.com/2014/03/inclusiveness-at-mozilla/
  7. https://blog.mozilla.org/blog/2014/04/03/brendan-eich-steps-down-as-mozilla-ceo/

Σχόλια